Pribor za saunu – dodatni proizvodi i oprema za saunu

Paleta pribora za saunu je velika. Počinje s klupama za ležanje, užarenim kamenjem, podloškama, ručnicima različitih veličina, termometrima i satovima.

Najvažniji kriteriji odabira su kvaliteta i osobni ukus. U klasičnim saunama se obično koriste ležaljke i namještaj za sjedenje od dugovječnog prirodnog drveta postojanog na visoke temperature. Namještaj u parnim saunama obično je od sanitarnog akrila ili prirodnog kamena. Tekstil za saunu je obično od lana ili pamuka.

Zbog opasnosti od taljenja ne koriste se tekstil od plastičnih masa. U pribor za saunu ubrajaju se i mantili od frotira i plahte. Mješavine mirisa određuju se individualno prema djelovanju i osobnom ukusu.

Rado se koriste mješavine koje stvaraju atmosferu i mješavine koje oslobađaju dišne putove. Kamenje za saunu predstavlja glavne spremnike topline i uglavnom se koristi intruzivno stijenje. Ne drobi se i dobro raspoređuje toplinu. Žlice za nalijevanje, vjedra i četke nude se u različitim materijalima kao što su različite vrste drveta, plastike i metala.