Sami postavite zidne pločice

Postavljanje pločica, posebice u kupaonici, jedan je od zahtjevnijih aktivnosti”. Spretnost i nadasve znanje o vrstama pločica, građevinskim kemikalijama i podlogama spadaju u postavljanje pločica.

Kućni majstori koji se usude postavljati pločice, moraju koristiti za razne zidne pločice odgovarajuće ljepilo, mortove i silikone.

Zelene pločice s narančastim cvjetnim uzorkom su nekoć negdje bili vrlo šik. Danas više nisu. Onaj tko živi u starom stanu ili staroj kući, taj vjerojatno ima stare pločice na zidu. No, u jednom trenutku se ukus prethodnika ili vlastite prošlosti više ne može vidjeti: dakle, potrebne su nove pločice. Onaj tko sam postavlja pločice taj ušteđuje troškove zanata. No, bez pripreme ili bez malo prakse se ne bi trebalo raditi.

Preporuka, najbolje da se svi elementi kupe iz jednog sustava. Tada imaju proizvođači odgovornost.

Potrebna je i točna provjera površine: Ona mora biti čvrsta, stabilna i nadasve ravna. Pritom vrijedi pravilo: Što su veći formati pločica, to ravnija mora biti podloga. Osim toga se kod većih pločica upotrebljava drugačije ljepilo za razliku od malih pločica.

 

Razbijanje starih pločica sa dišnom zaštitom maskom preko usta i nosa

Ako se prije postavljanja pločica mora ukloniti stari keramički oblog tada se stvara puno prašine – posebice uklanjanjem fuga i instalacijskog materijala. Kako bi se spriječile iritacije i oboljenja dišnih puteva, svaki kućni majstor bi trebao raditi samo s odgovarajućom zaštitom za dišne puteve.

 

Ljepljenje pločice na pločice

No, postavljati s mukom na zid pločicu po pločicu s čekičem ili dijetlom, uklanjanje brda šute i to po mogućnosti s neravnim zidom ne mora uvijek biti. Kao alternativa, može se ogledna strana pločice jednostavno prelijepiti s novim pločicama. Prije toga testirajte kucanjem s gumenim čekićem:

Da li se stare pločice još uvijek čvrsto drže za podlogu?

Ako to nije slučaj tada bi kućni majstor trebao ukloniti labave dijelove i izravnati praznine. Na kraju bi trebao očistiti pločice i premazati ih s nekom bazom – najbolje bi bilo premazati ih s posebnim koncentratom za slabe i ne upijajuće pločice. To čini površinu praktičnom.

 

Potrebno je posebno ljepilo za pločice ako postavljate poločicu na pločicu

Za postavljanje pločica na pločice potrebno je takozvano elastično ljepilo. Ovaj materijal dok je u krutom stanju, je u mogućnosti da neutralizira pokrete vibracije ili širenje materijala. Ako nema nikakvih pločica na površini, tada bi se trebao postaviti dobro upijajući materijal kao baza za postavljanje pločica. “Jer u suprotnom dolazi do negativnog utjecaja i ne vrijedi jamstvo na ljepila”.

 

Rubovi pločica bi trebali uvijek imati polovičnu širinu pločica

Prije postavljanja pločica, kućni majstori bi trebali pomoću lasera ili libele i sa olovkom na zid nacrtati sliku fuga. Iz optičkih razloga bi rubovi pločica trebali imati barem pola debljine pločica. U sljedećem koraku se sa špahtlom postavlja ljepilo na zid a zatim se sa nazubljenom špahtlom pročešlja. Pločice se ljepe od gore prema dolje.

 

Ispunite dijagonalno pločice

Nakon određenog vremena stvrdnjavanja ljepila, može se započeti s postavljanjem pločica. Uguščivanje pločica može uspjeti, s gumenom grtalicom (alat za vuču) diagonalno na zajedničkoj liniji. Time kućni majstor dolazi do optimalnog ispunjenja pločica.

 

Kuteve pločica zabrtviti sa silikonom

Višak materijala treba odmah ukloniti. Čim se mort fuga osuši, pločice se mogu očistiti s blago namočenom spužvom ili spužvastom pločom. Svugdje gdje mogu nastati pokreti bi trebao doći sanitarni silikon na pločicama. Ovo se također odnosi i na kuteve pločica na podu i na zidu.

 

Pripremite fuge s vezicom za popunjavanje

Ovdje se načešće zaboravlja kako silikon može ovisiti o pločicama sa samo dvije stranice. U niti jednom slučaju se silikon ne smije raspršiti skroz do baze fuga. Preporuka je da se u fuge s odvijačem gurne vezica za popunjavanje. Ona spriječava da fuga dođe u doticaj s bazom fuge. Na taj način nastaje relativno tanak sloj silikona koji je jako elastičan kada se stvrdne. Veličina vezice za popunjavanje bi trebala biti oko 30 posto veća od širine fuga silikonske fuge.

 

Tečaj za pripremu može naravno pomoći

Stručnjaci se slažu kako je teško za kućne majstore postići dobar rezultat. Stoga se preporuča početnicima da prvo odu na tečaj kako bi se obučili tehnikama postavljanja. “Pritom kućni majstor nauči potrebne teorije o pločicama i o odgovarajućem ljepilu za pločice i mortu za fuge”. “Također se uči i praktično korištenje alata kao što je zubna špahtla, zgrtalica, spužvica i rezač pločica.”

 

Velike zidne pločice se teško postavljaju

Postavljanja pločica na vlastitu ruku, moderne, trendi pločice s formatima 30 puta 60 centimetara ili 25 puta 70 centimetara su danas često prevelike što otežava rukovanje – od rezanja do čišćenja i postavljanja jednolične slike fuga”.