Samostalna selidba – prvi koraci

Dobro je što ranije definirati točan datum selidbe. Utvrdite fiksan termin kada selite i s njim čim prije uskladite sve Vaše planove i dogovore.Preseljenje iz starog u novi stan nije jednostavno niti za djecu pa im pokušajte olakšati prilagodbu novoj sredini što je više moguće, S djecom na vrijeme razgovarajte o razlozima i provedbi preseljenja.

Neka djeca na vrijeme nauče i znaju novu adresu – možda je žele dati svojim prijateljima iz škole. Razgovarajte s budućim stanarima o stvarima ili predmetima (namještaju) koje ne možete ponijeti ili transportirati (npr. ugradbene kuhinjske elemente, podne prostirače ili tepihe, vanjsku antenu…).Isti takav razgovor možete obaviti sa stanarom stana u koji Vi selite. Na vrijeme recite poslodavcu za preseljenje kako biste mogli dobiti slobodne dane. Čim prije razgovarajte s prijateljima i poznanicima i na vrijeme ih zamolite za pomoć, jer može se dogoditi da bi mnogi rado došli pomoći da su imali dovoljno vremena uskladiti privatne i poslovne obveze s Vašim datumom preseljenja – a to je moguće jedino ako na vrijeme znaju točan datum selidbe.

O pakiranju

Kod pakiranja stvari pripazite da su na dnu kutija i kartona teže stvari. U kutije u kojima se na dnu već nalazi dosta teških stvari ne bismo trebali još više opterećivati – na vrh možemo staviti jastuke ili sl. laganije stvari. Nakon pakiranja podignite kutiju na trenutak i provjerite težinu da ne bude preteška kasnije za nošenje (u praksi gornja granica za težinu kreće se oko 15 do 20 kg po kutiji).

Vrlo je važno sa strane i označiti svaku kutiju – kako ćete inače znati što ste gdje stavili. Kutije u kojima se nalaze lomljive stvari – stakleni predmeti, zrcala, slike, zidni sat – treba posebno označiti. U pravilu ovakve stvari stavljaju se u posebno za njih čvrsto dizajnirane kutije.Dobro je ovakve kutije označiti posebnom bojom, možda crvenom. Isto treba pripaziti s pakiranjem lako zapaljivih predmeta kao što su boje i lakovi, različiti sprejevi i sl. Preporuča se tanjure posložiti u kutiju i to okomito a ne polagati ih kako inače stoje na stolu, između svaka dva tanjura staviti karton.No, ne morate baš sve pakirati u kutijama. Odjeću i tekstil možete spremiti i u vreće. Na taj način uštedjet ćete na kutijama, a ovakve vreće možete kasnije staviti između pojedinih kutija u vozilu kako se ne bi ništa slomilo.

Još nekoliko napomena oko selidbe

Na vrijeme se pobrinite za vozilo kojim ćete transportirati stvari jer Vaš osobni auto sigurno neće biti dovoljan. Svaka selidba dobra je prilika da se riješite nepotrebnih stvari koje se inače kod svakog vremenom skupe. Provjerite podrum, potkrovlje i garažu i na vrijeme se riješite nepotrebnih stvari – ako ne postoji mogućnost redovnog javnog odvoza takvih stvari, sami naručite kamion koji će to odvesti na odlagalište ili reciklažu. Stvari koje nisu za otpad ili reciklažu na vrijeme poklonite drugima – prijateljima, susjedima, putem oglasa… Pripremite kutije, kartone i sl. na vrijeme.

Trgovina u susjedstvu sigurno ima takve stvari koje možete dobiti besplatno. Još bolje rješenje su kutije i kartoni predviđeni za selidbe koji se mogu kupiti ali koji su kvalitetni i koji će Vam dimenzijama zasigurno bolje odgovarati. Pogledajte u oglasnik – možda netko tko je upravo preselio prodaje takve kutije.Nekoliko informacija o veličini i dimenzijama kutija: 44 x 33 x 44 cm (za knjige, CD-e i druge slične stvari, težine do 25 kg), 60 x 50 x 130 cm (za odjeću koja se ne bi trebala tijekom transporta gužvati i sl.), 70 x 33 x 44 (za laganije stvari). Pripazite: na kutijama su vrlo važni držači sa strana (neke je kartonske kutije moguće nositi ne samo u rukama nego i preko ramena).

Knjige posložiti u kutijama, no preostali prostor i šupljine u kutiji ispunite nekakvim materijalom (stare novine, krpe) kako se ne bi dogodila oštećenja knjiga. Za Vaše privatne i poslovne dokumente postoje posebni registratori. Madrace i posteljinu trebali biste posebno umotati kako se ne bi uprljali ili na koji drugi način onečistili.

Transportni prostor vozila prekrijte zaštitnom folijom ili papirom. Dijelove Vašeg stereo uređaja posložite pojedinačno a ne u komadu. Elektroničke je uređaje dobro upakirati u originalne kutije a ako to nije moguće onda barem dno improviziranih kutija ojačati ljepljivom vrpcom. (Ne zaboravite prije preseljenje napraviti sigurnosnu kopiju tvrdog diska iz Vašeg računala.)Ako se bojite da bi se u kartonima i kutijama mogla pojaviti vlaga upotrijebite plastičnu foliju. U posebnoj kutiji pospremite dokumente koji su Vam često potrebni kao što su osobni dokumenti, adresari, ugovori (oko prodaje/kupnje stana, za telefonski priključak) plaćeni računi režija, eventualni recepti lijekova…Kod HT-a dogovorite datum odjave/prijave telefonskog broja. Sa novim stanarom dogovorite datum prijave/odjave za elektropriključak, priključak za plin, grijanje, vodovod, komunalije…]]>