Sanitarne prostorije

Sanitarne prostorije s potpunim i nesmetanim pristupom

Sva se vrata sanitarnih prostorija moraju otvarati prema vani, osim toga trebaju se moći otključati izvana kako bi se u slučaju opasnosti mogla pružiti pomoć u svakom trenutku.

Ispred zahodske školjke, umivaonika, tuš kabine ili kade potrebno je osigurati slobodan i nesmetan prostor za kretanje veličine od 1,20 x 1,20 m.

Ne možemo sanitarni prostor smatrati pristupačnim i nesmetanim za kretanje ukoliko se kada i umivaonik međusobno nadovezuju bez ikakvog razmaka između njih a time i bez mogućnosti ugradnje ručki za pridržavanje odnosno rukohvata.Prostor predviđen za tuširanje mora imati dimenzije najmanje od 1,20 x 1,20 m, naravno pristup do ovog prostora mora biti bez pragova.Dobro je cijeli ovaj prostor odijeliti i \’\’spustiti\’\’ nešto niže od ostatka prostorije. Sanitarni je prostor kasnije moguće opremiti tuš kabinom ili kadom. S jedne strane kada sama po sebi predstavlja barijeru za mnoge osobe s posebnim potrebama, no s druge strane njezina je prednost u činjenici da pruža mogućnost terapeutskog liječenja.Kako bi se osoba u prostoru za tuširanje osjećala sasvim ugodno potrebno je osigurati dovoljno slobodnog prostora, a to se između ostalog može postići i postavljanjem odgovarajućih sifona.Podne obloge u sanitarnim prostorima ne smiju biti skliske kako bi se izbjegla bilo kakva opasnost od pada i ozljeđivanja. Sve je rukohvate i ručke za hvatanje uvijek potrebno prilagoditi individualnim zahtjevima korisnika i razmjestiti ih na visini do 85 cm.

Lavabo Tuš kabina, kada, WC Zahodska školjka, pisoar Stroj za pranje rublja Zidovi
Lavabo 20 cm 0-20 cm 20 cm 20 cm 20 cm
Tuš kabina, kada, WC 0-20 cm 0 cm 20 cm 0 cm 0 cm
Zahodska školjka, pisoar 20 cm 20 cm 20 cm 20 cm 20-25 cm
Stroj za pranje rublja 20 cm 0 cm 20 cm 0 cm 0 cm
Zidovi 20 cm 0 cm 20-25 cm 3 cm

Sanitarne prostorije prilagođene osobama u invalidskim kolicima

U stanovima predviđenim za smještaj osoba u invalidskim kolicima i javnim zgradama vrata sanitarnih prostorija moraju se otvarati prema vani. Osim toga vrata sanitarnih prostorija trebaju se moći otključati i s vanjske kako bi se u slučaju potrebe mogla odmah pružiti pomoć.

Pokreti svake individualne osobe u invalidskim kolicima zahtijevaju nešto veći manevarski prostor od pokreta osobe koja se uspravno kreće. Poglavito ovo vrijedi kad je posrijedi put kojeg treba savladati od kolica do zahodske školjke.

Međusobni razmak između sanitarnih objekata i objekata u sanitarnom prostoru i zidova propisan je već u okvirima postojećih normi. Izuzetak od ovih normi čini razmak između zahodske školjke i zida koji iznosi minimalno 30 cm i razmak između kade i lavaboa koji iznosi minimalno 30 cm.Moguće je postići uštedu ukupnog sanitarnog prostora na način da se slobodni pristup odnosno prostor za nesmetano kretanje između pojedinih sanitarnih objekata višestruko koristi odnosno da se slobodan prostor ispred jednog objekta u sanitarnom prostoru može koristiti za slobodan pristup i kao manevarski prostor ispred drugog sanitarnog objekta. U tablici ispod donosimo detaljniji pregled potrebnog prostora ispred sanitarnih objekata.

Sanitarni objekt frontalna strana sa strane
WC 1,50 x 1,50 m 0,95 x 0,70 m
lavabo 1,50 x 1,50 m 0,60 m, široko
prostor za tuširanje 1,50 x 1,50 m
kada 1,50 m, duboko 0,30 m, široko

Sanitarna oprema i sigurnosni sustavi

Ergonomski oblikovana sanitarna oprema i prilagodljivi sigurnosni sustavi vrlo su važna stavka unutar gradnje objekata sa slobodnim i nesmetanim pristupom. Poglavito je važno u ovom kontekstu spomenuti univerzalno oblikovane proizvode koje je moguće dugoročno koristiti, koji su nadogradivi i koji se mogu prilagoditi individualnim potrebama pojedinca.Mnogi su proizvođači svjesni potrebe i važnosti \’\’univerzalnog dizajna\’\’ i u tom području u stanju su danas ponuditi široki program opreme i praktičnih sredstava za najrazličitije potrebe. Boje i oblici ove opreme i proizvoda odlikuju se ugodnim karakterom i jednostavno se integriraju u stambeni ambijent. Oni su izvrstan primjer kako na pravi način uskladiti prihvatljivost i destigmatizaciju nekog proizvoda jer proizvodi i oprema suvremenih sanitarnih prostorija zajedno sa sigurnosnim sustavima ne samo da štite od pada ili ozljeđivanja nego nude i ugodan svakodnevni prostor u stanu.

Vizualni je izraz sanitarnih prostorija – i u pogledu dodatne zaštite – moguće poboljšati i to na način da se kod sanitarne opreme izabere ona boja koja je u kontrastu sa okolinom.

Proizvodi sanitarnih objekata dijele se s obzirom na funkciju koju obavljaju u odnosu na sljedeću sanitarnu opremu:

– prostor za tuširanje– umivaonik– toalet– kada

Oprema prostora za tuširanje

Prostor za tuširanje mora biti posve pristupačan i nesmetan za kretanje, u praksi to znači da do ovog prostora osoba u kolicima može stići ne nailazeći ni na kakve prepreke (kao što su na primjer pragovi). Neposredni prostor za tuširanje po kojem inače pljuska voda treba biti za 1 do 1,5 cm spušten u odnosu na ostatak poda u kupaonici.

Tuširanje i njegovanje tijela zahtijeva nešto kompliciranije pokrete i kompleksnije radnje koje prije svega zahtijevaju sigurno tlo. Kako bi se izbjegla nesigurnost, savladale sve poteškoće i uspješno koordinirali pokreti potrebno je u cijelom prostoru za tuširanje ugraditi okrugle rukohvate i tako cijeli prostor dodatno osigurati.Preklopne ili viseće sjedalice u prostoru za tuširanje mogu znatno kompenzirati nedostanu kondiciju i/ili teža tjelesna ograničenja u kretanju. Ergonomski oblikovane sjedalice – minimalne veličine 40 x 40 cm – poboljšavaju ukupnu statiku tijekom sjedenja i omogućavaju jednostavno i temeljito čišćenje cijelog tijela.

Visina postavljanja i učvršćivanja sjedalica određuje se s obzirom na ergonomske potrebe pojedinog korisnika. Sjedalice za tuširanje koje je moguće fleksibilno namjestiti po visini omogućavaju kontakt s podom koji je vrlo važan za sigurno sjedenje. Sjedalice s presvlakama, sa naslonima za leđa i ruke osiguravaju potreban komfor i jamče sigurnost tijekom tuširanja.

Sklop za tuširanje postavlja se uobičajeno na cijevi a visina i položaj mogu mu se namjestiti prema individualnim željama. Bitno je da se tuš može namjestiti bez obzira posjeduje li osoba dostatne fine motoričke pokrete ili pak ima nedovoljno koordinirane pokrete, svejedno je li osoba dešnjak ili ljevak.Sigurnosna oprema olakšava posao i njegovateljima. Dobar primjer za to je oprema protiv prskanja tijekom tuširanja, a osim toga ova oprema štiti tijelo od neželjenih pogleda i osigurava potrebnu intimnost svakoj osobi.

Oprema toaleta

U stanovima odnosno sanitarnim prostorima koje koriste osobe u invalidskim kolicima visina zahodskih školjki treba iznositi 48 cm. Ova visina odgovara prosječnoj visini invalidskih kolica a razlog je naravno nastojanje da se na taj način olakša prijelaz s kolica na školjku. Na ovoj visini noge još uvijek dodiruju pod što povećava osjećaj sigurnosti tijekom sjedenja. U pojedinim slučajevima ukoliko to zahtijevaju individualne potrebe korisnika visinu je zahodske školjke potrebno prilagoditi svakoj pojedinoj situaciji. Naravno uvijek je u ovakvoj situaciji nužno ugraditi i dodatne sigurnosne sustave kao što su rukohvati koji će osobi jamčiti sigurnost u svakom trenutku.Gornji rub zahodske školjke i kolica moraju stajati u istoj ravnini kako bi se pojednostavilo premještanje s kolica na školjku. Razmak između prednjeg ruba školjke i zida na koji je školjka pričvršćena treba iznositi 70 cm. U sanitarnim prostorijama koje koriste osobe u invalidskim kolicima moguće je ovo postići pomoću posebnih modela zahodskih školjki. Postoje i viseći modeli školjki sa vodokotlićem ugrađenim ispod žbuke koji uvelike olakšavaju čišćenje poda

Ručke i rukohvati u toaletu moraju jamčiti statičnost položaja tijekom sjedenja i moraju se nalaziti na 35 cm udaljenosti od osi školjke. Osim toga rukohvati moraju \’\’stršiti\’\’ minimalno 15 cm iznad prednjeg ruba školjke kako bi se pojednostavio transfer od kolica do školjke. Visina na koju se rukohvati postavljaju u pravilu je do 85 cm, naravno ukoliko to zahtijeva situacija visinu rukohvata potrebno je prilagoditi individualnim potrebama svakog korisnika. Do sada su se najboljim rješenjem pokazali sustavi rukohvata koji se mogu namještati i po dubini i po visini s obzirom na različite potrebe korisnika.

Ukoliko imamo situaciju gdje ne postoji adekvatan naslon budući je vodokotlić ugrađen ispod žbuke a udaljenost između prednjeg ruba školjke i zida iznosi 70 cm, onda je u ovakvoj situaciji problem moguće riješiti ugradnjom separatnog naslona koji se nalazi na dubini od 55 cm mjereći naravno od prednjeg ruba školjke.

Upravljački mehanizam za ispiranje školjke najbolje je postaviti sa strane u istoj ravnini sa prednjim rubom zahodske školjke i to na visini od 85 cm. Toaletni papir mora se nalaziti u neposrednom dohvatu ruku. Najveći komfor i sigurnost pružaju oni sustavi koji istovremeno na sebi imaju integrirane držače papirnih roli i sustav ispiranja.Četku za čišćenje školjke najbolje je postaviti sa strane na zidu tako da je lako dostupna. Konično oblikovane kutije za zahodske četke pokazale su se najboljim rješenjem jer na najbolji način omogućavaju centriranje i rukovanje četkom.

Preporučene norme postavljanja sanitarne opreme Privatni prostori/Osobe u invalidskim kolicima Privatni prostori/Osobe starije životne dobi i osobe s poteškoćama u kretanju Javni prostori
Visina zahodske školjke 48 cm individalno 48 cm
Dubina prostora školjke (razmak između prednjeg ruba do zida) 70 cm individalno 70 cm
Slobodan i nesmetan prostor sa strana 95 cm, lijevo ili desno individalno 95 cm, lijevo ili desno
Slobodan i nesmetan prostor ispred WC-a 150 cm široko 150 cm duboko 120 cm široko 120 cm duboko 150 cm široko 150 cm duboko
Razmak od WC-a do zida sa strane 30 cm individalno 95 cm
Naslon za leđa individalno individalno 55 cm prednjeg ruba školjke
Preklopni rukohvati individalno individalno s obje strane na visini od 85 cm
Odstojanje učvršćenja individalno individalno 70 cm
s integriranim sustavom ispiranja individalno individalno lijevo i desno
s integriranim držačem papira individalno individalno lijevo i desno

Umivaonik i prostor oko njega mora biti podjednako dostupan osobama s poteškoćama u kretanju koje koriste dodatna pomagala (štake, pomoćna stojeća kolica…) kao i osobama koje se kreću pomoću invalidskih kolica. O obzirom na tjelesnu veličinu mora se pripaziti da koljena osobe imaju dovoljno prostora ispod umivaonika i to do visine od oko 65 – 70 cm. U svakom slučaju preporuča se ugradnja umivaonika s donjim ravnim dijelom odnosno s ravnim dnom umjesto umivaonika s takozvanim \’\’dubokim\’\’ dnom.Zahvaljujući sifonima izvedenim ispod žbuke ili drugim adekvatnim izvedbama sifona (na primjer ravni sifon) olakšava se osobama u invalidskim kolicima nesmetan pristup do umivaonika i uklanja bilo kakva opasnost od ozljeđivanja. Umivaonici sa udubljenim prednjim rubom vrlo su prihvatljivi u pogledu svoje ergonomske strane budući da olakšavaju pristup i omogućavaju jednostavnije naginjanje gornjeg dijela tijela iznad umivaonika. Ovakvi su umivaonici u pravilu nešto veći (oko 60 x 75 cm). Kod planiranja gradnje sanitarnog prostora potrebno je uzeti u obzir ovu činjenicu.Dubina umivaonika treba iznositi najmanje 55 cm kako bi se u slučaju smanjene pokretljivosti gornjeg dijela tijela osoba u kolicima ipak mogla što više približiti prostoru iznad umivaonika. Ukoliko to zahtijeva situacija potrebno je omogućiti da osoba u kolicima ima još veći pristup u dubinu umivaonika – to naravno zahtijeva posebne tehničke zahvate.

Ukoliko sa strane umivaonika postoji slobodan prostor od 50 cm onda to otvara mogućnost da osobi u kolicima dodatno može pomoći njegovatelj/ica. Ukoliko je prostor oko umivaonika uistinu uzak onda se na umivaoniku na dohvatu ruke trebaju nalaziti nužne potrepštine kao što su sapun, sredstva za pranje zuba i slično.

Zrcala moraju biti tako postavljena da ih se može podjednako koristiti i iz sjedećeg i iz stojećeg položaja. Kako bi se udovoljilo ovih zahtjevima potrebno je na zid postaviti visoko zrcalo koje bi sezalo sve do iznad umivaonika. Kod ponekih izvedbi zrcala na dnu se nalazi polica koju je moguće koristiti za odlaganje sapuna, četkice, paste za zube i sličnih potrepština.U svakom slučaju većina svakodnevnih potrepština koje koristimo u prostora oko umivaonika treba se nalaziti u neposrednom dohvatu ruku. Neizbježno je da sanitarnu opremu ponekad u određenim situacijama i tehnički prilagodimo pojedinom korisniku. Dobro je koristiti opremu i uređaje lijepih i zaobljenih oblika kako bi se u slučaju nekontroliranih pokreta ili pada izbjeglo ozljeđivanje.

Preporučene norme postavljanja sanitarne opreme Privatni prostori/Osobe u invalidskim kolicima Privatni prostori/Osobe starije životne dobi i osobe s poteškoćama u kretanju Javni prostori
Visina gornjeg ruba umivaonika; individuell = individulano individualno individualno 80cm
nesmetani prostor ispred umivaonika 150 cm široko 150 cm duboko 120 cm široko 120 cm duboko 150 cm široko 150 cm duboko
Razmak od umivaonika do zida sa strane 20 cm (bolje 30cm) 20 cm (bolje 30cm) 20 cm (bolje 30cm)
Nesmetan prostor ispod umivaonika Nesmetan prostor za noge do dubine od 30 cm (mjereći od prednjeg ruba umivaonika) i visine od 67 cm Nesmetan prostor za noge do dubine od 30 cm (mjereći od prednjeg ruba umivaonika) i visine od 67 cm Nesmetan prostor za noge do dubine od 30 cm (mjereći od prednjeg ruba umivaonika) i visine od 67 cm
jednoručna armatura, armatura sa regulatorom za toplu vodu da ndividualno da
Aparat s tekućim sapunom individualno individualno
Ravni sifon ili sifon ugrađen ispod žbuke da da da
Zrcalo dostupno iz sjedećeg ili stojećeg položaja individualno individualno Podesivo ili visoko zrcalo

Oprema kade

Budući da kade predstavljaju vrlo dobro rješenje i vrlo dobar oslonac za cijelo tijelo tijekom tuširanja trebalo bi im dati prednost kad su posrijedi sanitarni prostori koje koriste osobe sa posebnim potrebama. Mora se pripaziti na to da osobe u invalidskim kolicima imaju potpuno nesmetan pristup do kade. Armature moraju biti tako postavljeno da ih se može koristiti i izvan kade ali i u ležećem položaju u kadi. Armature je najbolje postaviti uzduž kade tako da budu uz glavu i to na visini od oko 75 cm računajući od poda. Kako bi se izbjegle bilo kakve ozljede tijela najbolje je koristiti izvedbe armatura ispod žbuke. Sigurnosni sustavi potpornih ručki i rukohvata jamče siguran izlazak i ulazak. Za osobe koje nisu potpuno nepokretne odnosno koje se usprkos svim poteškoćama ipak mogu samostalno kretati najkorisnije su vertikalne ručke postavljene uz kadu koje uz okretanje tijela omogućavaju lagan ulazak u kadu. Osim toga ovakva rješenja olakšavaju uspravljanje tijela tijekom izlaska iz kade. Za transfer iz kolica do kade preporuča se proširenje kade sa strane kako bi se ovo proširenje moglo koristiti kao sjedalica. Nakon toga osoba je u stanju podići noge preko ruba kade i polagano ih spustiti. \’\’Područje transfera\’\’ iz kolica u kadu moguće je postaviti i na vrhu kade. Ulazak je u kadu potrebno u tom slučaju osigurati ugradnjom dodatnih sigurnosnih ručki i rukohvata.

Kuhinjski prostori s nesmetanim pristupom

Kuhinjske prostorije s nesmetanim pristupom zahtijevaju tijekom svoga planiranja vrlo promišljena i prihvatljiva rješenja. Kuhinja mora biti ispravno dimenzionirana i jednostavna za korištenje u pogledu svoga uređenja i opreme.U principu vrlo je bitan raspored svih radnih područja unutar kuhinje kako bi se na taj način omogućio rad u kuhinji koji osobu fizički i psihološki ne opterećuje.

Ukoliko nastojimo omogućiti rad koji osobu fizički ne opterećuje onda cijeli radni put i postupak mora biti skraćen na što je moguće manju mjeru – po mogućnosti mora biti realiziran tijekom samo jednog okreta osobe. Radna područja moraju biti raspoređena u skladu s radnim tijekom kako bi se pojednostavio prijelaz s jedne radnje na drugu: priprema – kuhanje – pranje.

U kuhinji se preporuča ugradnje elemenata koji se pod kosim kutom \’\’naslanjanju\’\’ jedni na druge; upravo je ovakav način namještenja važan za elemente kao što su štednjak, radna ploha i sudoper. Visinu kuhinje potrebno je uvijek prilagoditi pojedinom korisniku, na primjer ugradnjom spuštenih štednjaka i uzdignutih sudopera.Ukoliko to zahtijeva situacija u kuhinjskim prostorima potrebno je omogućiti nesmetan pristup štednjaku, sudoperu i radnoj plohi osobama u invalidskim kolicima odnosno omogućiti osobi ovdje obavljanje poslova iz sjedećeg položaja. Preporuča se ugradnja ravnih sudopera u izvedbi sifona ispod žbuke ili sličnoj izvedbi, osim toga preporuča se ugradnja miješalica s ručkom. Dobro je izabrati i ugradnju takvih sudopera u kojima je moguće uspješno okretati i veće lonce i posude.

Pomoću ladica i polica u ormarima omogućuje se lakši pristup do uređaja, posuda, lonaca i slično svim osobama u kolicima odnosno osobama koje ove stvari koriste iz sjedećeg položaja. Ukoliko se radi o prostorijama koje koriste slabovidne ili slijepe osobe onda se ne preporuča ugradnja krilnih vrata na kuhinjskim elementima – kad su ovakva vrata otvorena postoji velika opasnost od ozljede – nego vrata koja se otvaraju ustranu ili ugradnja roladnih vrata.

S ciljem poboljšanja ergonomije kuhinjskih prostora preporuča se realizacija slobodnog prostora za noge ispod kuhinjskih elemenata od oko 70 cm, fleksibilna visina radnog prostora između 75 i 90 cm, fleksibilna visina gornjeg ormarića između 120 – 140 cm, ugradnja frižidera na visini od 70 cm, ugradnja pećnice na visini od 55 cm.Postoji cijeli niz kuhinjskih uređaja i rješenja izgrađenih prema principima univerzalnog dizajna, na primjer ugradbeni frižideri ili pećnice s ladicama koje se vrlo jednostavno koriste. Temeljno pravilo govori da uvijek treba birati one elemente, uređaje i rješenja koji omogućavaju jednostavno korištenje s obzirom na svaku pojedinu situaciju – svejedno radi li se o osobama s poteškoćama u kretanju, osobama u invalidskim kolicima ili slabovidnim ili slijepim osobama.Tako na primjer ugradbeni štednjaci s keramičkom radnom plohom uglavnom olakšavaju jednostavno rukovanje s loncima i posudama, no na ovakvim površinama štednjaka slabovidne i slijepe osobe jedva da mogu kontrolirati posuđe.

Balkoni, lože i terase s nesmetanim pristupom

Za ljude s poteškoćama u kretanju i ljude koji rijetko napuštaju vlastiti stan ili kuću prostori kao što su balkoni, lože ili terase predstavljaju vrlo važan prostor njihova obitavanja. Često prepreku predstavljaju visoki pragovi koje je potrebno svladati kako bi se stiglo do ovih prostora, poglavito kad je riječ o kretanju iz unutrašnjosti stana prema vanjskom prostoru.Budući da u stanovima s nesmetanim pristupom visina pragova ne smije prelaziti visinu od 2 cm potrebno je ugrađivati posebna rješenja kako bi se spriječio prodor snažne u unutrašnjost stana. Širina balkonskih vrata u stanovima s nesmetanim pristupom i kretanjem iznosi 80 cm a u stanovima koje koriste osobe u invalidskim kolicima širina vrata iznosi 90 cm.Vanjski prostori za obitavanje moraju nuditi dovoljno slobodnog prostora za nesmetano kretanje: u principu osobama u invalidskim kolicima potrebna je slobodna površina za kretanje od minimalno 1,50 x 1,50. No kako bi se osoba uistinu ugodno osjećala vanjski prostor potrebno je ne samo spretno koncipirati nego bi ga trebalo i proširiti, a to u praksi znači da bi mu i dubina trebala iznositi najmanje 1,50 m uz ukupnu veličinu prostora od najmanje 4,50 m2.

Natkrivanjem i odgovarajućom zaštitom sa strana u vanjskim prostorima moguće je izbjeći od vjetra i neželjenih pogleda stranih osoba.