Saune i suvremeni dizajn

I takvo je stanje trajalo godinama, saune su skupa s pećima iskorištavane i od njih se tražilo da ispune svoj zadatak, nije se puno marilo za njihovo održavanje i općenito nisu bile zanimljiva tema nikomu. Takva je slika postojala donedavno o njima. U međuvremenu neke stvari su se izmijenile. Peći za saune odjedanput su postale mnogima zanimljive: od svoga izgleda pa sve do onoga što su one u stanju ponuditi. Napokon od peći se danas ne zahtijeva samo da proizvode nužnu toplinu.

Kabine za saune koje spadaju u višu cjenovnu kategoriju posjeduju danas vrlo suvremen dizajn i vrlo privlačnu konstrukciju kao što posjeduju i vrlo atraktivnu unutarnju opremljenost. Često ove kabine nude i mnoge druge dodatke, od parnih kupelji preko primjene terapije zahvaljujući spektru različitih svjetlosnih efekata pa sve do ugradnje zvučnih sustava koji nas dodatno opuštaju.

Izraz peć u svemu tome koristi se s puno fleksibilnosti u sebi jer se u ponudi uvijek mogu naći spuštene (nalaze se ispod klupa), stražnje (nalaze se iza zidova) kao i stropne izvedbe sustava za zagrijavanje. Tako su se neki proizvođači ove opreme specijalizirali isključivo za pojedine izvedbe sustava, na primjer tvrtka Bemberg iz Njemačke proizvodi samo spuštene i stražnje sustave za zagrijavanje.

No tko pomisli da se s pojavom suvremenih izvedbi sauna kod posjetitelja gubi onaj osjećaj kakav imamo u klasičnim saunama taj nije u pravu. Naprotiv suvremena rješenja u mogućnosti su ponuditi sve ono što smo imali u klasičnim saunama i još više od toga. A prednost je suvremenih rješenja činjenica da istovremeno peć u sauni ne zauzima dodatni prostor i prema tome unutarnji je prostor moguće urediti prema željama i zahtjevima pojedinog klijenta.

Svejedno da li se to optički u unutarnjim prostorima može zamijetiti ili ne: dodatna oprema u saunama postala je standardom. Sustav za isparavanje i ljekovito bilje, regulacija unutarnje klime, odnosno individualno namještanje temperature i vlage jednostavno se podešavaju regulatorima. U privatnim se prostorima automatizirani rad u saunama rjeđe može pronaći no on je i ovdje tehnički izvediv.

Trend uporabe visokovrijednih materijala u izradi kabina svoju je primjenu pronašao i u proizvodnji peći za zagrijavanje sauna. U pravilu za izradu konstrukcije peći koriste se kromirane čelične legure a za pojedine elemente peći koriste se legure kroma, nikla i čelika. Unutarnji prostor standardnih peći izrađen je od vatrostalnog aluminija koji je izrazito postojan na visoke temperature i koji temperaturu stvorenu u unutrašnjosti snažno reflektira natrag. Tako se konvekcija prenosi na kabinu a temperatura se u peći ne povećava bez razloga. Napokon, pravilna cirkulacija topline i dostatan dovod svježeg zraka vrlo je značajan element kad je riječ o postizanju što ugodnijeg boravka u unutrašnjosti za svakog od nas.