Savjeti za infracrvene- početnike

Predgovor

Infracrvene termo kabine postaju sve traženije, jer su vrlo brzo u pogonu i ne trebaju puno prostora. Osim toga još uvijek postoji čitav niz nejasnoća u svezi infracrvenog zračenja i njegove koristi. Puno se već diskutiralo za i protiv infracrvenih termo kabina“ nazvanih kao „čudesno ljekovito sredstva“ i „ beskorisni umjetnički efekt“. Osim toga se kabine često stavljaju u konkurenciju zajedno s već poznatim, tradicionalnim saunama. Mi želimo razjasniti s nekoliko savjeta što infracrveno zračenje može, a što ne. Isto tako želimo razbiti neke mitove i predrasude o tome da sauna i infracrvene kabine ne moraju biti konkurencija.

Što je infracrveno zračenje

Sve zrake koje potječu od sunca slabe nakon prodora kroz Zemljinu atmosferu, te postaju globalno zračenje naše planete. Takvo zračenje se dijeli na UV-zračenje, vidnu svjetlost i infracrveno zračenje)skraćeno IR-zračenje) Međutim ne proizvodi samo Sunce infracrveno zračenje. Svako „zagrijano“tijelo – a to je svako tijelo koje posjeduje temperaturu iznad apsolutne nule od ca. -273 °C, emitira infracrveno zračenje. Što je tijelo toplije, to više emitira energije u obliku infracrvenog zračenja, s time je valna dužina zračenja kraća. IR zračenje nije vidljivo golim okom, koža ga međutim osjeća kao toplinu, zbog čega se govori o toplinskom zračenju. Taj efekt poznat je svima: ako se nalazimo na suncu, toplo nam je. U sjeni/hladovini je osjetno hladnijw, iako je temperatura i na suncu i u hladovini ista. Infracrveno zračenje se međutim ne koristi za zagrijavanje zraka.

Kako djeluje infracrveno zračenje

Dakle razlikuju se IR A(kratkovalno infracrveno zračenje IR = 0,76 do 1,4 μm), IR B ( srednje valno infracrveno zračenje IR= 1,4 do 3,0 μm) te IR C (dugovalno infracrveno zračenje IR= 3,0 do 10 μm). Djelomično područje kratkovalnog infracrvenog zračenja IR A posjeduje najveću energiju te za razliku od IR B i IR C infracrvenog zračenja prodire duboko u potkožno tkivo. Dubinsko zagrijavanje zračenjem IR A obnavlja unutarnju temperaturu tijela (jogging efekt), te tako potiče intenzivnije znojenje i učinkovitije pročišćavanje. Srednje valno IR B i dugovalno IR C zračenje zagrijavaju međutim samo površinski sloj kože. Dakle razlikuju se IR A(kratkovalno infracrveno zračenje IR = 0,76 do 1,4 μm), IR B ( srednje valno infracrveno zračenje IR= 1,4 do 3,0 μm) te IR C (dugovalno infracrveno zračenje IR= 3,0 do 10 μm). Djelomično područje kratkovalnog infracrvenog zračenja IR A posjeduje najveću energiju te za razliku od IR B i IR C infracrvenog zračenja prodire duboko u potkožno tkivo. Dubinsko zagrijavanje zračenjem IR A obnavlja unutarnju temperaturu tijela (jogging efekt), te tako potiče intenzivnije znojenje i učinkovitije pročišćavanje. Srednje valno IR B i dugovalno IR C zračenje zagrijavaju međutim samo površinski sloj kože.

Područja primjene

Infracrveno zračenje se koriste višestruko, kako u medicinskom području, kod sportaša, tako i za opuštanje. U principu vrijedi pravilo da kod pojave zdravstvenih poteškoća te prije primjene IR-zračenja svakako konzultirate svog liječnika.

Pregled prednosti infracrvenog zračenja:

 Zagrijavanje širi limfne putove te tako potiče izbijanje znojenja

 Opušteno tkivo se bolje opskrbljuje krvlju, što pogoduje regresiji rana, ožiljaka, nagnječenja, uganuća i upala

 Infracrveno zračenje je preporučljivo za tretmane sportskih ozljeda i bolova u mišićima nakon treninga sportaša.

 Pozitivni efekti su postignuti u liječenju reumatizma i križobolje

 Toplina također djeluje umirujuće kod menstrualnih tegoba

 Bolja prokrvljenost optimizira transport kisika u organizmu

 Bolja cirkulacija ima pozitivan utjecaj na kožu i različite probleme vezane uz kožu

 Izmjena tvari i cirkulacija krvi su maksimalno aktivirani

 Infracrveno zračenje ima pozitivan efekt na prevenciju bolesti srca i krvožilnog sustava

 Potiču se opuštanje, smanjenje stresa i osjećaj ugode

 Procesi potaknuti infracrvenim zračenjem pročišćavaju tijelo i reduciraju nivo kiselina.

Znojenje

Iako često držimo znojenje neugodnim, ipak je znojenje prirodan proces, od životne važnosti za naš organizam, a doprinosi i njegovom blagostanju. Sistem znojenja prilagođen našem tijelu ima regulirajuću funkciju „klima uređaja“. Čim se naš organizam zagrije ili vanjskim utjecajem topline ili zbog psihičkih napora, potrebna mu je neka vrsta hlađenja, koja stupa u akciju preko znojnih žlijezda raspoređenih po koži. Naše tijelo znojenjem izbacuje po normalnim uvjetima oko 1 do 2 litra tekućine dnevno, kod težih psihičkih opterećenja i do 1,5 litra po satu, zajedno s tekućinom se izlučuju i otrovi te drugi toksični nus proizvodi . Zato vrijedi pravilo: znojenje je zdravo!.

Nekoliko mitova koje ćemo srušiti

 Moram li se odlučiti između IR termo kabine i saune?

Ne, IR termo kabina i sauna razlikuju se prema ciljevima i vrsti primjene. One pokrivaju potrebe različitih ciljnih skupina odnosno dijelom potrebe istih ciljnih skupina, ali u različito vrijeme. Boravak u sauni ili posjet IR termo kabinama ne isključuju se međusobno, ali nisu niti konkurencija. Više bi se moglo reći da se obje vrste međusobno nadopunjuju.

 Hoću li boravkom u IR termo kabini smršavjeti?

Istina je da IR zračenje i zagrijavanje kože potiče na primjeren način razmjenu tvari u organizmu. Istina je također da znojenje vodi ka redukciji težine. Međutim tu se ne može govoriti o sagorijevanju masnoća“fat burner“. Dio reducirane težine nastale gubitkom tekućine nadoknađuje se opet uzimanjem nove tekućine.

 Je li IR zračenje štetno?

Ne, iako takvi uređaji ili zračila koji proizvode isključivo IR A zračenje moraju biti pod stalnom kontrolom obučenog medicinskog osoblja, te se koriste za terapeutske tretmane. Takav oblik zračenja može prodrijeti u kožu tako duboko, tako da u biti „zaobilazi“ naše tjelesne zaštitne mehanizme te je na taj način moguće povećanje unutarnje temperature (hipertermija).

Koji uređaji i zračila postoje?

 Kako se proizvodi IR-zračenje?

U pravilu se jedno metalno tijelo zagrijava pomoću struje. Umatanjem u kvarcni pijesak ili magnezijev oksid, koji su presvučeni keramikom ili čelikom, nastaje IR element zračenja. Osim toga postoje i površinska zračila. Danas se koriste različita zračila: Zračilo od magnezijevog oksida: Zračila od magnezijevog oksida sastoje se od savijene cijevi od plemenitog čelika s punjenjem od magnezijevog oksida te kontinuirane žice za grijanje.

Keramičko zračilo

Ta najpoznatija vrsta zračila sastoji se od keramičkog tijela, u koji se ulijeva vodič za grijanje. Keramičko tijelo sprečava žarenje prema vani. Osim toga ono sprečava da spirala za grijanje za vrijeme pogona omekša, te potone,kao kod grijača s keramičkom cijevi, koje su punjene kvarcnim pijeskom. U takvim slučajevima zračilo je izloženo kvarovima uslijed kratkog spoja. Takva metoda omogućuju dugi vijek trajanja, na koji utjecaj mogu imati jedino mehanička oštećenja.

Vita zračila

Moderna vita zračila odnosno njihovo IR B i IR C zračenje, iznimno su slična infracrvenom zračenju sunca. Pokrivaju cijeli infracrveni spektar, jer proizvode vrlo mali udio IR A zračenja. Zato je udio IR B zračenja znatno povećan, tako da prirodni receptori topline na našoj koži funkcioniraju kao „blagovremeni sistem upozorenja“ te na vrijeme indiciraju pregrijavanje tijela.Korisnik tako osjeti prije nego je to slučaj kod sunčeve topline, da je vrijeme za napuštanje kabine. Prirodno je za pretpostaviti da posjetitelj infracrvene termo kabine „sluša“ svoje tijelo i njegove signale. Vita zračila osim toga imaju prednost što njima ne treba vrijeme pred-zagrijavanja,oni su odmah spremni za uporabu i odmah zrače toplinu.

Panelno ili površinsko infracrveno grijanje

Panelno ili površinsko infracrveno zračenje instalira se obično iza zida, tako da je zračenje raspoređeno ravnomjerno. Za njih je potrebna nešto duža faza pred-zagrijavanja te posjeduju uglavnom dugovalno zračenje. Površinsko infracrveno grijanje zrači isključivo IR C –zrakama, koje ne prodiru tako duboko u kožu. Najrasprostranjenija varijanata površinskog grijanja jeste infracrvena podloška. Infracrvena podloška (nazvana još i folija za grijanje) egzistira u više varijanti, jedna od njih je primjerice poliester folija s aluminijskim elementom za grijanje i termostatom. Mogu se vidno instalirati u kabini kao zidno, stropno ili podno grijanje ili iza zida. Toplina se raspoređuje veliko plošno te se preko drveta emitira u kabinu.

Koji je infracrveni uređaj pogodan za mene?

Klasik je već zračilo s magnezijevim oksidom, keramičko zračilo nudi prednost što raspolaže dugim vijekom trajanja. Keramički sloj štiti unutra instalirane spirale za grijanje. Ukoliko je korisniku važno da se kabina ne mora pred-zagrijavati, već infracrvenu termo kabinu može koristiti spontano, pritiskom na gumb, onda je u prednosti svakako vita zračilo. Osim toga je to jedino zračilo, koje je najbliže prirodnom infracrvenom zračenju sunca. Ukoliko je opet korisniku važno da izvor infracrvenog zračenja nije vidljiv, a da je toplina veliko plošno raspoređena, onda izbor gotovo sigurno pada na infracrvene podloške, instalirane iza zidova kabine.

Savjeti za primjenu

Nekoliko savjeta prilikom posjete infracrvenim termo kabinama povećat će opuštanje i osjećaj ugode:

 Rezervirajte si vrijeme samo za sebe, ulazak u infracrvenu kabinu smatrajte vremenom investiranim samo za vlastiti osjećaj zadovoljstva i ugode tijela.

 Zagrijte kabinu prije ulaska, kako bi temperatura nakon toga bila ugodna i optimalna.

 Prije ulaska u kabinu se istuširajte i posušite.

 Zauzmite mjesto nasuprot zračila, jer se toplinsko zračenje emitira iz izvora topline horizontalno, namjestite se opušteno.

 Koristite ručnik kao podlogu za sjedenje, čak i kada se naslanjate na zid kabine koristite ručnik.

 Kako bi postigli ravnomjerno djelovanje infracrvenih zraka, mijenjajte s vremena na vrijeme položaj sjedenja.

 Bez adekvatne zaštite očiju nemojte gledati direktno u infracrveno zračilo

 Posjet infracrvenoj kabini u idealnim uvjetima traje 15 do 40 minuta. U svakom slučaju oslanjajte se na svoj vlastiti osjećaj, koji je primjeren Vašem vlastitom zdravstvenom stanju.

 Vodite računa da nakon izlaska iz kabine uzmete dovoljne količine tekućine, najbolje pića koja sadrže minerale.

 U konačnici Vaš osobni doživljaj određuje doziranje i „pravila“ – pa tako i užitak!