Štednja vode i Svjetski dan toaleta kao naglasak na sanitarne uvjete

Voda pokriva 70%  zemljine površine, od toga je je samo 2,5% slatke vode i samo 1% nam je na raspolaganju u jezerima, rijekama i podzemnim tokovima. U ovim teškim vremenima i razdobljima mnogi ne žele ni čuti o štednji, ali zapravo se štednja itekako mora spomenuti i prenijeti u praksu. Voda je jedan od neizbježnih faktora za životno preživljavanje, ali osobe se rijetko sjete tih važnih detalja i podataka koji svakodnevno dokazuju koliko litara vode nepotrebno potrošimo tijekom dana i koliko zapravo ne marimo o tome. Dovoljno je pripaziti na nepotrebnu potrošnju vode i rezultate ćete ugledati već i na kraju mjeseca pogledom na vaše račune za vodu, ali glavni cilj ostaje zadržati pažljivu potrošnju i time zadržati niže cijene na kraju mjeseca. Svjetski dan štednje dolazi jednom godišnje, ali ljudima diljem svijeta bi svaki dan trebao biti usmjeren na štednju, ponajviše na onu „prirodnu“ štednju koja je potrebna za očuvanje vode.

Malo podataka i korisnih informacija

Osobama je potrebno navikavanje na male svakodnevne uštede, samo će takav planirani i strpljivi pristup donijeti s vremenom i rezultate. Velikih promjena u životima korisnika neće biti, štednja vode je nešto što automatski ulazi u svakodnevnicu i ne treba gledati na istu, kao na nešto posebno ili teže izvedivo. Štednja postaje vaša svakodnevnica, bez ikakvih dodatnih napora ili promjena.

Ima tu mnogo savjeta koji se uvijek mogu iskoristiti: pranje zubi ne treba biti popraćeno konstantnom upotrebom vode, tuširanje s manjim mlazom vode je isto rješenje, kao i izbjegavanje kupki, gdje se ogromne količine vode nepotrebno troše, tuširanje je još uvijek bolje rješenje. Brijanje sa što manjom upotrebom vode je također opcija, kao pranje rublja gdje je potrebno koristiti prigodne opcije štednje vode i naravno prati u večernjim satima, kako bi se uštedjelo i na struji. Godine 1994. počelo je korištenje tuševa s niskim protokom vode. Važan je to korak s proizvodne strane, gdje se od tada na dalje sve više počelo ulagati u ekološki osviještenu proizvodnju. Proizvodi su počeli sve više paziti na usklađivanje dizajna i kvalitete u svrhu štednje vode. Današnji sanitarni proizvodi pomažu u štednji vode svojim inovativnim načinom rada i njihovom funkcionalnošću koja ništa ne prepušta slučaju.

Sanitarne sustave treba svako toliko pregledati, kako bi izbjegli nepotrebno trošenje vode. Mala kontrola, svakih nekoliko mjeseci neće nikome naškoditi, a s druge strane može svima pomoći pri otkrivanju eventualnih curenja vode ili slično. Pušta li vodokotlić vodu i nije prikladno fiksiran ili slično, možete dnevno potrošiti znatne količine vode. Dobro pogledajte vaše instalacije, sanitarne sustave i proizvode, jer svaka je kap vode važna.

Svjetski dan toaleta

Prateći posljednje podatke čak 40% svjetske populacije nema adekvatne uvjete u sanitarnim prostorima. World Toilet Organization je non-profit organizacija koja djeluje od 2001. godine na području poticanja javnosti o problemima u sanitarnim sustavima diljem svijeta. Upravo je ta organizacija došla i do ideje da 19. studeni bude Svjetski dan toaleta i da se bar na kratko osvijesti ljude i podsjeti ih koliko su sanitarni problemi prisutni u svijetu. Trenutno ovaj Dan se obilježava u 20-tak zemalja uz podršku 50-tak događanja koji uz stručne savjete i predavanja konstantno potiču ljude da obrate pažnju na sanitarne prostore i higijenu. Geberit je jedna od tvrtki koja je našla isto tako simboličan i učinkovit način da pomogne onima kojima je to bilo najpotrebnije.

Geberit ima rješenje

Osim već dobro poznatih načina uštede vode, postoje mnogi drugi načini kako izbjeći nepotrebnu potrošnju vode. Jedan od načina koji će u početku svima olakšati proces štednje vode je kupnja prilagođenih proizvoda, proizvoda koji svojim karakteristikama i vrhunskim instalacijama i najmodernijim tehnologijama omogućuju uštedu vode prilikom rutinskih primjena tijekom svakoga dana. Na tržištu je mnogo tvrtki koje su svoje proizvode uskladile kriterijima koji omogućuju „pametnu“ potrošnju vode, jedna od njih, specijalizirana za sanitarne sustave je Geberit. Od sanitarnih instalacija do vrhunskih dizajnerskih proizvoda, ova je tvrtka sagradila svoj moderni status lidera u sanitarnoj industriji, iako valja svakako napomenuti kako je Geberit sagradio trenutni brend tvrtke okrenuvši se očuvanju vode i prirodnih resursa. U moru modernih sanitarnih proizvoda, nude i jednostavne ali istovremeno korisne proizvode poput vodokotlića s dvokoličinskim ili takozvanim start/stop ispiranjem vode. Korisnici mogu birati između dvije količine vode koju će iskoristiti ali mogu i optimalno prilagoditi svaku od tih količina svojoj WC školjki. Naime, nekim školjkama je potrebna manja količina vode za efikasno ispiranje, sve ovisi od oblika školjke. U većini Geberitovih vodokotlića manja količina može se prilagođavati između 3 i 4,5, a veća između 6 i 9 litara vode.

Svako kućanstvo treba jasno i konkretno razmisliti o zamjeni svojih starih vodokotlića. Zamjenom spomenutih vodokotlića će svaka obitelj uštedjeti velike količine vode. Stari vodokotlići troše i do 9 litara za svaku upotrebu, dok novi vodokotlići troše 3 litre vode za malu, a 6 litara vode za veću nuždu. Uzmimo kao primjer tročlanu obitelj, sa starim vodokotlićem bi se potrošilo 135 litara dnevno, dok s novim vodokotlićem dnevna bi potrošnja iznosila samo 66 litara. Investicija za novi vodokotlić će se jako brzo vratiti pratite li potrošnju vode i načine potrošnje.

Dvokoličinsko ili start/stop ispiranje je samo jedan, ali prilično važan korak u sanitarnim sustavima gdje ćemo zasigurno dočekati još neke inovacije koje daju prednost štednji vode, očuvanju prirodnih resursa u svrhu što boljeg korištenja vanjskih prirodnih čimbenika, garantirajući pritom iznimnu kvalitetu, visoku razinu higijene, kao i besprijekoran dizajn. I ove godine potreban je osvrt na održivi razvoj i na svaki mali potez kojim možete pomoći u očuvanju okoliša.

www.geberit.hr