Tapete danas na tržištu postoje u najrazličitijim materijalima

Tapeta danas na tržištu postoje u najrazličitijim materijalima, strukturama i bojama. Ovdje donosimo kratki pregled najznačajnijih modela.Suvremene je tapete moguće podijeliti u tri glavne grupe: papirne, tapete od umjetnog materijala i tekstilne tapete. Normalno da su tapete od umjetnih materijala i najotpornije.

Papirne tapete manje su otporne na oštećenja. Ponuda tapeta iznimno je velika i ona seže od jeftinijih papirnih tapeta do visokovrijednih i plemenitih svilenih tapeta.

Podtapete ili tapetne podloge

Bijele podtapete su bijeli papir koji služi kao podloga za nanošenje premaza. Obojane podtapete služe kao podloga za postavljanje visokovrijednih tapeta.

Podtapete s ojačanom stražnjom stranom su teške bijele podtapete s ojačanim slojem koje su poglavito pogodne za postavljanje na neravne podloge.Podtapete od stiropora izoliraju i zaštićuju zidove od kondenzirane vodene pare i izravnavaju neravnu podlogu prije postavljanja tapeta.

Tapete

Obične tapete su papirne tapete s oslikanim uzorcima i bojama; cijenom vrlo povoljne, nisu jako otporne na oštećenja.Tapete s otiskom su tapete sa otisnutom strukturiranom površinom i različitim obrascima, pogodne su za nanošenje premaza boje.

Hrapave tapete postoje u različitim debljinama, pogodne su za kasnije nanošenje premaza boje, u stanju su izravnati manje neravnine na zidu, sastoje se od dva papirna sloja i jednog strukturiranog sloja drvenih vlakana.

Reljefne tapete mogu dobro izravnavati neravne podloge, pogodne su nanošenje premaza boje, odlikuju se velikim mnoštvom uzoraka Velourne tapete vrsta tekstilnih tapeta, baršunaste površine, zahtijevaju pažljivo rukovanje tijekom postavljanja kako ljepilo za tapete ne bi dospjelo na površinu, čvrste su i otporne na oštećenja i nakon postavljanja jednostavne su za održavanje i čišćenje.

Stakleno vlakno – staklena se vlakna obrađuju na temperaturi od 1400°, od njih se izrađuje materijal s različitim strukturama i na koji se može nanositi premaz, ova vlakna imaju vrlo visoku uporabnu vrijednost, može ih se na zid nanositi u tkz. ”suhom postupku lijepljenja”, a to znači da se ljepilo može nanijeti samo na zid (nije potrebno nanositi ljepilo na staklena vlakna) a staklena vlakna onda lijepiti preko takve podloge.

Staklena vlakna su vrlo čvrst materijal, nisu zapaljiva, propuštaju vodenu paru, otporna su na habanje, jednostavna su za održavanje i dugog su vijeka trajanja. Rubne vrpce i ukrasi – uske vrpce za tapete, uglavnom se nalaze u rolama i kao takve se i postavljaju na rubne dijelove, naglašavaju zidove, prozore i vrata tako što međusobno izdvajaju pojedine površine ili pojedine ”staze” tapeta ili omogućavaju prijelaze između boja i uzoraka na zidovima.