Tavan

Za graditelje kuća uvijek atraktivan i ne samo kao odlagalište

Za graditelje kuća uvijek atraktivan i ne samo kao odlagalište: tavan. Ali kako spremnik pretvoriti cjenovno povoljno u atraktivan, lijepi stambeni prostor? Prije izgradnje odnosno proširenja investitori obično sačinjavaju chek-listu kako bi spriječili sve eventualnosti.

Prije početka gradnje tavana vodite računa o sljedećim točkama;

  •  Građevinska dozvola
  •  Oblik krova
  •  Opskrba
  •  Statika
  •  Pristupačnost
  •  Zidovi
  •  Podovi i parket
  •  Upad svjetlosti
  •  Izolacija

Građevinska dozvola:
Ukoliko se proširenjem krova ne mijenja vanjski oblik objekta u pravilu Vam nije potrebna građevinska dozvola. Ako međutim gradite kompletan novi zasebni stan onda ste obvezni ishoditi građevinsku dozvolu. Čak i kod izmjene statike objekta ili ugradnje tavanskih prozora dobit ćete kontrolu.


Oblik krova:

Odlučujući za ekonomičnu gradnju Vašeg krova jeste nagib od najmanje 30°, zatim slobodna zabatna površina te što je moguće veća dubina objekta. Stručnjaci polaze od visine prostorije od najmanje 70 % osnovne površine – dakle mora biti veća od 2,30 metara.


Opskrba:
Prije početka gradnje odnosno proširenja dajte da Vam stručni instalater provjeri i dimenzionira sve vodove i cijevi, kao i centralno grijanje, kako bi utvrdio koja proširenja su neophodna za planiranu izgradnju. Vrlo je vjerojatno da se neki ili svi vodovi moraju nanovo polagati.


Statika:
Kako je već spomenuto kod građevinskih dozvola sve statičke izmjene krova ili krovišta podliježu obvezi ishođenja građevinske dozvole. Neka Vam stručnjaci izračunaju opterećenje novog tavana te nosivost postojeće podne konstrukcije. Ukoliko nije u stanju izdržati opterećenje onda se statika mora pojačati što je jako skupo. Vodite računa i o eventualnim instalacijama za plin, vodu ili nekim drugim priključcima.


Pristupačnost:
Kako bi što komfornije došli do novog stambenog prostora razmislite je li dovoljno već instalirano stepenište ili morate ugraditi novi pristup u obliku zavojitih stuba ili slično.


Zidovi:
Vrsta i način oblikovanja interijera Vaša je odluka kao investitora. Ukoliko imate namjeru montirati masivne zidove od opeke, poroznog betona ili drugih materijala vodite svakako računa o tome jesu li kompatibilni sa statikom. Doduše zvučna izolacija međuzidova je jako dobra, ali se moraju montirati točno iznad nosivih zidova donjeg kata.

Stručnjaci u takvim slučajevima obično koriste gipsane kartonske ploče ili ploče od gipsanih vlakana. One se montiraju u okvirima od aluminija i lakše se transportiraju i montiraju od masivnih zidova od opeke.


Pod i parket:
Vi odlučujute koju vrstu poda ćete polagati na Vašem tavanskom prostoru. Prije početka gradnje svakako provjerite statiku i sve druge datosti kako bi mogli realizirati sve Vaše želje. Za konstrukciju poda preporučaju se u prvom redu estrih ploče od gipsa ili drveta, jer se mogu koristiti bez unosa vlage i lakše se obrađuju od tekućeg estriha. Apsolutno glatku površinu dobit ćete uporabom betonskog estriha, pretpostavka je usklađena statika.


Upad svjetlosti:
Kod većine ljudi važnu ulogu igra stan okupan dnevnom svjetlošću. Dnevno svjetlo koje prodire kroz krovne prozore čini prostore tavana svjetlijim, ugodnijim i prije svega većim. Prema zakonu uostalom mora se za prozorske površine planirati 12,5 procenata osnovne površine, dimenzije su obično prekoračene, jer upravo upad dnevnog svjetla daje posebnu draž stanovima u potkrovlju.

Razlika između tavanskih prozora i prozora na krovnim površinama je odlučujuća: tavanski prozori proširuju površinu po kojoj se krećemo uspravno. U svakom slučaju ugradnjom tavanskih prozora značajno se mijenja fasada, a i skupi su prilikom realizacije.

Preporuča se planiranje od strane arhitekte, na taj način ste pošteđeni od eventualnih skupih pogrešaka kod ugradnje. Prozori na krovnim površinama lako se ugrađuju i zahtijevaju nešto više zanatlijske vještine. Oni koji ugrađuju prozore iz hobija moraju voditi računa o tome da se priključci na izolaciju, zrakonepropusnu foliju i blokadu prolaza vodene pare moraju izvesti točno, u protivnom prijete ventilacijski gubici te vlaženje izolacije i krovišta.

Kao poseban savjet preporučamo Vam zastakljenje preko sljemena; tu se prozori dodiruju na obje krovne strane zabata te tako osiguravaju perfektan upad svjetlosti, ali i romantično mjesto za promatranje zvijezda na nebu.

 

Izolacija:
Ukoliko je pod nosiva stropna konstrukcija preporuča se polaganje betonskog estriha. Ukoliko to iz statičkih razloga nije moguće idealna alternativa je punjenje međuprostora između stropnih greda zasipnom izolacijom. Zasipna izolacija perlitom moguća je i na staroj donjoj ploči, ona međutim smanjuje prvobitnu visinu prostorije. Ukoliko se odlučite za ovu metodu vodite računa da postavljeni suhi estrih ne dodiruje vanjske zidove.

 

Zaključak:
Čak i kada Vam se čine da ima puno posla: dokažite svoje zanatlijske vještine kod proširenja krova i uštedite gomilu novca. Neke usluge obrtnika možete i sami savladati s nešto truda. Važno je samo jedno: nemojte se precijeniti! Planirajte solidno i realistično, tako ćete uštedjeti i vrijeme i novac. Immobilo Vam želi zabavu i radost prilikom radova na proširenju krova!