TECE sponzor zelene gradnje

TECE je oduvijek bio okrenut prema budućnosti i novim idejama, a obzirom na energetsku učinkovitost naših proizvoda, a i sve većom potražnjom i potrebnom za istim, odlučili smo sudjelovati u jednom vrlo interesantnom i u Hrvatskoj jedinstvenom projektu izgradnje niskoenergetske kuće.

U projektu “Od ideje do realizacije” pod pokroviteljstvom 24sata, sudjeluju stručnjaci iz Hrvatske komore arhitekata, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komore inžinjera građevine te Energetskog instituta Hrvoje Požar, a u sve je uključen i Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj kao i brojne tvrtke čija je poslovna orijentacija energetska učinkovitost.

U projektu “Niskoenergetska kuća A-Ž”, pratiti ćemo izgradnju obiteljske kuće, obitelji Jelušić, od ideje do realizacije, a ugradnjom svojih proizvoda tehnike ispiranja, odvodnje i cijevnih sustava, pridonijeti ćemo zelenoj gradnji u Hrvatskoj. Projekt, koji je započeo u rujnu 2012. godine, već je uvelike uznapredovao pa je izgradnja došla do svoje treće faze – od prizemlja do krova, a u kojoj se ugrađuju cijevni sustavi te tehnika ispiranja. Prilikom odabira cijevnog sustava, obitelj Jelušić postavila je uvjet sigurnosti, nepropusnosti i naravno dugotrajnosti sustava kako pitke vode tako i grijanja.

Odabir je pao na TECEflex sustav, koji je u proteklih 20 godina ugrađivan u milijunskim količinama diljem svijeta. Jedna stara kineska poslovica kaže: “Tekuća voda ne stoji” što nam govori da je već 2000 godina poznato kako čista voda mora ostati u pokretu. TECEflex instalacija pitke vode u cirkularnom cijevnom sustavu koristi taj princip, čime instalacija zadovoljava najviše higijenske standarde. “Pokret” odnosno bolja protočnost pitke vode u cijevima, omogućena je posebnim sustavom stezne navlake, kojom se cijev ne sužava nego proširuje, a spoj se u konačnici steže aksijalnom tehnikom. Presjek cijevi pritom ostaje gotovo u potpunosti očuvan. Dodatna prednost TECEflex sustava je upotreba istog fitinga za sve instalacije – ne može doći do zabune! Nakon ugradnje cijevnih sustava, u kući Jelušić na red će doći tehnika ispiranja, točnije ugradbeni vodokotlići.

Potaknuti niskoenergetskim i “zelenim” razmišljanjem, obitelj Jelušić odlučila se za TECE ugradbene vodokotliće uz koje štedite kad je moguće, a dobro ispirete kad je potrebno. Dvokoličinskom tehnologijom ispiranja, te mogućnošću velikog ispiranja sa samo 4,5 litre, obitelj Jelušić ostvariti će godišnje, samo na ispiranju WC-a i do 25% uštede u potrošnji vode. Vrlo bitan podatak ukoliko uzmemo u obzir da je voda bogatstvo koje teče čim odvrnemo slavinu ili aktiviramo ispiranje.

Niskoenergetski čimbenik TECE ugradbenih vodokotlića, samo je jedan od mnogih prednosti TECE tehnologije ispiranja. Ne smijemo zaboraviti TECE izljevni ventil, kojim se pritisak ispiranja može ne samo smanjiti nego i povećati, a za koji je TECE 2009. godine dobio nagradu Design Plus za tehnologiju uštede vode kao i univerzalnu primjenu. Pored jednostavne ugradnje i održavanje TECE ugradbenih vodokotlića vrlo je jednostavno. Kod zamjene ventila nije potrebno rastavljati ili otvarati pojedine dijelove: ventil čini jedinstvenu cjelinu u kojoj su svi dijelovi međusobno čvrsto spojeni. Posljednja, ali ne i manja bitna prednost je naravno kompatibilnost svih modela TECE aktivacijskih tipki sa svim modelima TECE ugrabenih vodokotlića.

www.tece.hr