Transparentne pregrade i tuš kabine

Unutar lijepe tuš kabine tuširanje je pravi gušt – još ako su stjenke prozirne i ne ometaju pogled…

Ta vremena su, srećom, prošlost – ne postoji područje na kojemu je došlo do toliko vidljivih promjena kao u programu tuševa i tuš kabina, pa danas na tržištu možete naći gotovo sve zamislive tuš-kade i tuš-kabine (bilo da je riječ o samostojećima, okruglima, peterokutnima, od stakla ili umjetnog stakla – granica gotovo da i nema). Po pitanju kvalitete razlikuje se ponuda različitih velikih lanaca trgovina od onih u specijaliziranim trgovinama namijenjenih prodaji samo sanitarnih objekata. Razlika postoji i u pogledu cijene: sanitarni objekti u velikim lancima trgovina uglavnom su 25 do 30 posto jeftiniji od onih u specijaliziranim trgovinama keramike. Zahvaljujući jednostavnim kompletima za sastavljanje, samostalnu ugradnju tuševa danas bez problema može izvesti i potpun početnik, bez obzira na veličinu kabine. Onima koji nisu zadovoljni smještajem tuš kade u ležište od morta, preporučamo pripadajuće nosače za zid koji se mogu namjestiti prema visini, pa se na taj način mogu izbjeći eventualne neravnine podova. Nakon pronalaska tuš-kade po mjeri, možete započeti sa postavljanjem kabine. Na tom području izbor je uistinu velik. Standardna visina tuš-kabina iznosi 1.850 mm, a ako je baza kada, onda 1.600 mm. Postavljanje tuš kabina moguće je bez većih građevinskih zahvata.

Postavljanje tuš-kade

Prema veličini tuš-kade određuje se mjesto postavljanja sifona. Odvod i sifon povezani su jednim produžnim dijelom. U velikim trgovačkim centrima možete pronaći raznovrsne podkonstrukcije za tuš-kade koje služe kao postolje. Takvo podnožje obično se može prilagoditi te se na taj način mogu izbjeći neravnine na podu, a tuš-kada uliježe puno sigurnije. Tuš-kadu treba prisloniti sasvim uz zid, a zatim uz pomoć libele odrediti točnu poziciju. Sifon ne bi smio biti položen. Nakon toga treba povezati sifon sa tuš kadom i provjeriti jesu li sve brtve vodonepropusne. Porobeton je čisto i idealno rješenje za obzidavanje kade. Jednostavno se zalijepi za pod tankim slojem ljepila, a naknadno ga je bez poteškoća moguće obložiti odgovarajućim keramičkim pločicama.

Staklene tuš-kabine

Staklena tuš-kabina je optimalno rješenje: takva kabina izrađena je od sigurnosnog stakla, izgleda lijepo, lako i brzo se čisti, a montaža je jednostavna i za laike. Ovisno o postojećoj situaciji u prostoriji, prvo je potrebno izmjeriti sve kosine i okolne zidove. Prema dobivenim rezultatima lako je izabrati odgovarajuću tuš-kabinu. Važno je da mjerenje počnete od rubova pločica do ruba tuš-kade. Pločice zatim morate probušiti i na njih pričvrstiti držače stakla. Pri tome je uputno prekriti tuš-kadu nekom mekanom tkaninom ili tepihom da bi se izbjeglo njeno grebanje pri montaži kabine. Držači stakla na višekrilnim okretnim vratima mogu se namjestiti prema visini. Neravnine zidova ili pločica do maksimalno 4 mm izravnavaju se uz pomoć sustava letvica. Preporuča se korištenje uistinu velikih klinova s obzirom da prava staklena vrata na tuš kabini teže i do 30 kg. Ako u dućanu ne nađete odgovarajuću kabinu, možete ju dati izraditi po mjeri, ali računajte da ćete na nju čekati nekoliko tjedana.

U principu, sustav koji je najjednostavniji i koji se uklapa u većinu prostora je tuš-kabina sa jednokrilnim pomičnim vratima – dostupna u različitim desenima i sa debljinom stakla od 6 mm nadalje. Ugradnja takve kabine nadasve je jednostavna – prije toga bi trebalo razmisliti o nekim detaljima, ali u pravilu kabine sa pomičnim vratima mogu se upotrebljavati samo na mjestima gdje ima dovoljno zaokretnog prostora. U suprotnom mogu se upotrijebiti modeli sa pomičnim vratima (jedno ili višeslojnim). Ograđivanje tuša uz pomoć staklene opeke – prozirnost i svjetlopropusnost. Kod niša sa tuš kabinama vrlo je česti problem nedostatak svjetla. Stoga je dobra ideja dio niše odnosno pregradnog zida obući u staklenu opeku. Prozor od staklene opeke u sklopu niše sa tušem dovodi svjetlo. Ako jednu stranu tuša zatvorimo staklenom opekom, osiguravamo dovoljan prodor svjetla, a tuš kada omeđena staklenom opekom sa sve tri strane jednostavna je za čišćenje i onemogućava nakupljanje vlage što je, na primjer, vrlo česta pojava kod pomičnih stijenki oko tuš kade. Zidanje staklenom opekom nije baš jednostavno – osobito zidanje prvog reda koje zahtjeva malo vještine i strpljenja. Zidovi od staklene opeke mogu služiti za odvajanje zidane ili opločene niše, te zajedno sa odgovarajućim postranim zidom tvoriti klasičan kutni odio.