Tuš armature

Tuš armature

Ovdje se koristi jednoručna ili dvoručna armatura. Jednoručna armatura ima prednost što se s jednom rukom može namjestiti temperatura vode i jačina mlaza. Kod dvoručnih armatura na jednoj ručici se namješta temperatura vode a na drugoj jačina mlaza.

Termostat

Termostat omogućuje da u tušu i kadi uvijek imate pravu temperaturu. U usporedbi s običnim armaturama ne trebate prvo «isprobavati», i namještanjem mijenjati temperaturu, nego se jednim potezom namjesti točno željena temperatura. Termostat automatski održava podešenu temperaturu i poravnava oscilacije. Moderni termostati pored navedenog raspolažu i gumbima za štednju vode i sigurnosnim blokadama protiv opeklina.

Tuš slušalice

Razlikujemo tri različite tuš slušalice:

Ručne slušalice su najčešće korištene tuš slušalice. Koriste se kako u kadi tako u tušu. Ima raznih modela s različitim mlazovima.
Bočne tuš mlaznice ugrađuju se međutim samo u tuševe. Treba obratiti pozornost na veliku potrošnju vode kod bočnih prskalica. Mlaznice koje su namještene na glavu, najčešće se rabe u bazenima i saunama. Međutim mogu se koristiti i u normalnim tuševima. Kod tih modela je potrošnja vode nešto veća nego kod drugih modela.
Tuš armature – tuš slušalice – tuš slušalice koje štede vodu

Pored armatura koje štede vodu, postoje i specijalne tuš slušalice koje reduciraju protok vode. Tehnika djeluje na mlaz tuš slušalice ili je integrirano u šipki tuša.

Tuš armature – multi-funkcionalni nosač

Multi-funkcionalni nosač je kompletni sustav, u kojemu su integrirane različite tuš slušalice, kao i armature i termostati. Multi-funkcionalni nosači nazivaju se i tuš paneli. Sustavi se obično mogu dobiti kao kutni ili zidni model. Multi-funkcionalni nosači obično imaju jednu ili više bočnih prskalica, tuš slušalicu i prskalicu za glavu. Integrirani termostat ima zaštitu od opeklina, te se mlaznice mogu preko ručice usmjeriti i kombinirati. Tuš slušalice pružaju mogućnost izbora između različitih vrsta i jačina mlazova.

Tuš armature – zaštita od opeklina zbog vruće vode

Opekline za vrijeme tuširanja mogu se spriječiti namještanjem kočnice tople vode ili zaštitom od opeklina u tuš armaturi. Zaštitom od opeklina u termostatu, koji se obično pri 38°C aktivira, ograničava se temperatura vode. Ugradnja specijalne termostat armature s programiranjem temperature ima smisla, jer se određena temperatura nakon namještanja može «zaključati» i voda konstantno ima istu temperaturu. Samo u slučaju «otključavanja» temperature, obično stiskom na lijevi gumb, može se dobiti vrela voda – to s jedne strane štedi vodu a s druge strane štiti djecu od opeklina.
Integriran kočnica tople vode na ručici baterije za miješanje, predstavlja osjetljivi otpor kada se ručica prebacuje u područje tople vode. Ova funkcija služi prije svega za štednju energije.

Tuš armature – vrste mlaza – laminarni mlaz

Laminarnim mlazom se naziva prozirni usnopljeni mlaz vode. Forsira prokrvljene. Visokokvalitetne tuš glave u multi-funkcionalnim tuševima imaju različite mogućnosti reguliranja. Obično su te tuš slušalice opremljene normalnim, turbo, jet, champagne i pulsirajućim mlazovima.

Tuša armature – vrste mlaza – pulsirajući mlaz

Pulsirajući mlaz je masirajući, meki mlaz, koji proizvodi mlaz rotirajućim segmentom u tuš glavi. Pulsirajući mlaz može pomoći kod ukočenosti i pomaže jačanju tkiva.
Visoko kvalitetne slušalice i multi-funkcionalni tuševi imaju različite mogućnosti reguliranja jačine mlaza. Često su te tuš slušalice opremljene normalnim, turbo, jet, champagne i pulsirajućim mlazovima.

Tuš armature – različite vrste mlazova

Jedni skaču veselo iz kreveta. Drugi se minutama muče, dok ne izvuku nožni prst ispod pokrivača. Isto tako postoje razlike kod jutarnjeg tuširanja. Jedni vole nježno tuširanje blagim mlazom a drugi bi odmah uključili turbo i otjerali san kišom jakih mlazova.

Mnogi tuševi pružaju individualni izbor vrste mlaza. Ima tuš slušalica kod kojih jednostavnim okretanjem možete namjestiti pet različitih vrsta mlazova. Normalni mlaz nudi blagi mlaz širokog spektra. Do 64 sapnica iz raznih kutova stvaraju više mlaznih krugova. Tako se stvara mlazna kiša širokog spektra.
Vario mlaz jednak je kišnom mlazu, na kojemu možete namjestiti blagi i čvrsti mlaz. Blagi mlaz pruža nježno uživanje pri tuširanju. Voda se u komori za miješanje miješa s vodom po principu kaskada, ovaj blago klizeći mlaz je idealan za npr. pranje kose. Kod tuša s punim mono – ili laminarnim mlazom imate osjećaj, kako stojite ispod malog vodopada, koji Vas osvježava od glave do pete.

Nalik na izvor vode teče iz tuš slušalice:

koncentrirana ali blaga. S mono mlazom mogu se čak provoditi Kneipp metode. S masažnim ili šampanjac mlazom postižete oživljavajući efekt masaže na slabije prokrvljenim dijelovima tijela. Tko preferira masažnu četku istu može postaviti na tuš slušalicu. U komorama rotora stišću se manje količine vode i izbacuju u intervalima. Jaki pulsirajući mlaz oživljava a ujedno i masira.

Za zdravo zadovoljstvo pri tuširanju nudi se «cijev za zalijevanje». Ista se po želji može zamijeniti tuš slušalicom. Mlaz koji miluje i pulsira služi rješavanju ukočenosti ili jačanju tkiva. Postiže se rotirajućim segmentima u tuš slušalici. Čvrsti golicajući mlaz s malom disperzijom jeste turbo mlaz.

Armature tuša – voda – funkcija štednje

I kod tuš armatura postoje uobičajeni sustavi za štednju vode. Posebno često se koriste termostati za tuš s funkcijom štednje. Posebno u domaćinstvima s više osoba ovaj uređaj upravo u tušu je posebno ekonomičan. Efektivne mogućnosti korištenja pružaju se i u umivaoniku. Pored navedenog može se primjenom modernih tuš slušalica s funkcijom regulatora vode ili eco-mlazom postići velika ušteda vode.