Ugradite rasvjetu u namještaj

Postava i ugradnja rasvjetnih tijela sastavni je dio opremanja svakog prostora. Rasvjeta ima svoju primarnu – funkcionalnu ulogu, koju ostvaruje nužno potrebnim osvjetljenjem svake prostorije. No, rasvjetna tijela osim čistog zadovoljavanja funkcionalnog dijela pružaju mnogo više – nezaboravne estetske doživljaje kakve može kreirati jedino igra svjetlosti.

Upravo iz tih razloga, svjetlosne efekte treba iskoristiti na najbolji mogući način te prostoru dati mogućnost da se izrazi kroz svjetlosne dimenzije. Jedan od takvih načina svakako je i ugradnja rasvjetnih tijela u namještaj, koji u ovakvim atraktivnim kombinacijama pojačava svoju upotrebnu i estetsku vrijednost.

Dnevni boravak, kao zona okupljanja članova obitelji i prijatelja, idealna je za kreiranje svjetlosnih atrakcija, koje se postižu ugradnjom rasvjete u namještaj. Osobito atraktivna rješenja pruža ugradbena LED rasvjeta, koja svojim kontinuiranim svjetlosnim potezima prati linije namještaja ili samostalno kreira svjetlosne poteze, koji se raspršuju kroz prostor. Nenametljivo, ali osobito profinjeno, ovakva će ugradbena rasvjeta naglasiti pojedine zone i stvarati izražajne večernje efekte u prostoru.

Osim kontinuirane LED rasvjete, nudi se i mogućnost ugradnje raznovrsnih točkastih rasvjetnih tijela, čiji se svjetlosni efekti razlikuju obzirom na jačinu izvora, veličinu rasvjetnog tijela, boju svjetlosti kao i položaj u prostoru. Ugradbena rasvjeta ovakve vrste idealna je za ugradnju u elemente namještaja za opremanje dnevnog boravka, blagovaonice, spavaće ili dječje sobe te kuhinje.

Rasvjeta ugrađena u namještaj odlično će nadomjestiti svjetlost potrebnu za čitanje ili rad, reducirati broj lampi i pri tome stvoriti dekorativne prostorne efekte. Upravo ta dvojnost – kvalitetno ispunjavanje funkcionalnih i estetskih zahtjeva, pravi je izazov za prihvaćanje ovakvih dizajnerskih rješenja. Direktna ili indirektna, obojana ili bijela, uvijek će biti osobita na svoj način te stvarati dojmljive prostorne scene.

Primjenom ugradbene rasvjete u elementima spavaće sobe može se zadovoljiti više zahtjeva kao što su poboljšana osvjetljenost unutrašnjosti garderobnog ormara, fronti ormara, (koje mogu biti načinjene od ogledala te tako ostvaruju i svoju funkcionalnu ulogu), osiguravanje rasvjete za noćno čitanje, naglašavanje dekorativnih predmeta ili polica za knjige itd.

Igrom rasvjete i namještaja povećat će se razigranost i maštovitost dječje sobe. Ugradbena rasvjeta može kvalitetno osvijetliti radnu zonu ili omogućiti čitanje u krevetu. Dekorativna uloga ugradbene rasvjete u dječjoj sobi može imati naglašeniju komponentu od one funkcionalne, jer se raznovrsne mogućnosti, koje se osobito ističu bojom rasvjete, mogu atraktivno iskoristiti na načine prikladne dječjem uzrastu.

Kuhinja će ugradbenom rasvjetom dobiti novi sjaj, ali i svjetlost nužno potrebnu za obavljanje različitih radnih procesa. Kako ne bi bila samo prostor za pripremanje hrane, svjetlosnim ju efektima učinite prostorom u kome rado boravite, ali i uživate dok svojom indirektnom rasvjetom osvjetljava i ostale dijelove prostora, npr. blagovaonicu ili dnevni boravak.

Dizajnerske mogućnosti su neograničene, a prostorni ugođaji dojmljivi. Poigrajte se rasvjetom i elementima namještaja te dajte novu dimenziju prostoru u kome živite!

www.interijerNET.hr