Uređenje ureda: mjesto za računalo i ostali pisaći materijal

Dodatna kompjutorska oprema isto tako mora imati svoje mjesto na radnom stolu, no ona nam ne smije smetati ako u nekom trenutku poželimo u ruku uzeti olovku ili papirić kako bismo napravili nekakvu zabilješku.

Jedna je mogućnost sve tehničke uređaje i opremu postaviti separatno (odvojeno) na posebnom stolu za računalo (kompjutorski stol).No u tom slučaju put do drugog stola je često puta nespretno realiziran.Kako bismo sve potrebno uspješno smjestili na pisaćem stolu radna ploha stola ne bi smjela biti manja od dimenzija: 160 cm x 75 cm. Tko želi proći jeftino može se odlučiti na samom početku za obični pisaći stol, no tko želi uživati malo više u dizajnu i izgledu neka se u velikim i specijaliziranim trgovinama bolje osvrne oko sebe.Pronaći će najljepše – i prirodno najprihvatljivije – modele u najrazličitijim izvedbama, veličinama i stilovima, od klasičnog izgleda do najsuvremenijih oblika.Pokraj stola ili ispod stola mogu se smjestiti spremišni ormarići za različiti pribor i opremu. Ormari iznad stola ili zidni ormari stvorit će dodatno mjesto u uredu i mudro će dopuniti i iskoristi radni prostor. Tip: Nemojte monitor računala stavljati direktno na radnu plohu stola. S jedne strane prostor ispod monitora može poslužiti za odlaganja drugih stvari.S druge strane postavljanjem monitora na određeno postolje omogućit ćemo samima sebi postizanje ispravnog položaja tijela tijekom rada za računalom jer će nam pogled biti u ravnini s monitorom.

Visina postolja na kojem se nalazi monitor bi trebala biti oko 10 – 15 cm visoka. U novostvorenom prostoru (ispod monitora) možemo smjestiti CD-e, knjige, priručnike, leksikone…Idealna situacija je kad posjedujemo vlastiti stol za računalo, naravno ako u prostoriji imamo dovoljno mjesta za njega.

Visina stola trebala bi biti između 62 i 79 cm, monitor se u ovom slučaju nalazi nešto iznad tipkovnice. Na ovaj način sprječava se pojava bolova u zglobovima ruke (tipkovnica nije postavljena previsoko) kao što se smanjuje i opasnost od bolova u vratu i ramenima (monitor nije postavljen prenisko). Mjesto za tipkovnicu kod stolova za računala uglavnom se može izvlačiti. Glavna je prednost jer izvlačenjem tipkovnice na ovaj način ona automatski zauzima ispravan položaj, a i velika je prednost iz praktičkih razloga jer tipkovnicu nakon uporabe možemo ponovno vratiti na njezino mjesto odnosno \’\’gurnuti u stol\’\’.Morate obratiti pozornost da tipkovnica bude na određenoj \’\’dubini\’\’ kako biste mogli osloniti ruke na njezin oslonac koji se izvlači. Budite sigurni da ćete trebati i nešto slobodnog mjesta za miša.

Minimalan razmak između očiju i monitora trebao bi iznositi 45 cm. Kad je riječ o radnom stolu u središtu našeg planiranja trebalo bi stajati pitanje: \’\’što zaista vrlo često koristim?\’\’

Predmete, opremu i uredski materijal koji rijetko koristimo ili nam predstavlja pohranjene zalihe možemo posložiti u ladicama sa strane stola ili na zidu u visećim torbicama ili ih – ako ima dovoljno mjesta – možemo složiti u stojećim ormarima i regalima.Posjedujemo li stolicu na kotačiće svi će nam ovi materijali biti na dohvat ruku. Kako bismo se na stolici što ugodnije osjećali visina i sjedala i naslona trebala bi se moći namještati.Sjedeća površina mora imati anatomski položaj s obzirom na konture tijela, a optimalan naslon stolice moguće je namještati prema visini s obzirom na lumbalni dio ljudskog tijela.Dodatnim podešavanjem kuta sjedenja (naslona i sjedala) možete postići najugodniji položaj za Vaše tijelo. U svakom slučaju preporuča se isprobavanje stolice na licu mjesta prije bilo kakve kupnje!

Obratite pozornost i na činjenicu da stolice imaju na sebi različite kotačiće s obzirom na podlogu za koju su namijenjene. Stoga i sami možete izabrati stolice s kotačićima koji najbolje odgovaraju podu u vašem radnom prostoru. Kad je riječ o podu s tepihom onda se možete odlučiti za tvrde kotačiće, a kad je riječ o ravnim podlogama možete prednost dati mekanim materijalima.

S obzirom na činjenicu koliko slobodnog prostora imate u Vašem domu možete se odlučiti i za kupnju multifunkcijskog aparata (fax, tiskač, skener, kopirni uređaj… u jednom).Prednost ovakvog uređaja ogleda se u tome što sve potrebne uređaje imate \’\’sjedinjene\’\’ u jednom uređaju i na jednom mjestu. Za poboljšanje radne klime preporuča se postavljanje biljaka u blizinu radnog stola.Ovakav korak neće samo estetski i vizualno uljepšati radi prostor: biljke povećavaju vlažnost u prostoru u kojem se nalaze i smanjuju utjecaj elektrosmoga na okolinu.