Uredski namještaj – Učinite radno mjesto ugodnim

Ambijent, kao i drugi faktori, utjecat će na naše raspoloženje, a time i na učinkovitost. Mnogim detaljima možemo povećati kvalitetu okruženja u kome radimo. Jedan od bitnih elemenata je pravilan položaj radnog stola u odnosu na izvor dnevne rasvjete. Osvijetljenost sprijeda ili lijeve strane za dešnjake, odnosno desne za ljevake, omogućit će pravilnu i ravnomjernu osvijetljenost radne površine i smanjiti naprezanje očiju. Dobra zaštita od sunca je također obavezan element, a ovisit će i o strani svijeta prema kojoj ste orijentirani.

Međusobni odnos radnih stolova u prostoru treba biti takav da ne remeti komunikaciju niti da zaposlenici ometaju jedni druge prilikom obavljanja svojih svakodnevnih dužnosti. Veličina radne plohe bitna je za pravilnu organizaciju kao i tok radnih aktivnosti. Kvalitetan položaj stola u prostoru će osigurati i vizualna komunikacija s ulaznim vratima.

Ugodan ambijent ostvarit će se pravilnom primjenom boja u interijeru. Iako je u trendu minimalizam, koji za sobom povlači upotrebu hladnih i neutralnih boja, u uredu ćete se osjećati puno ugodnije s naglascima žute, narančaste, crvene ili neke druge boje koja potiče aktivnost. Jednolične i nježne nijanse nas umiruju te stvaraju suprotan efekt od onog očekivanog na radnom mjestu.

Kvalitetna i udobna radna stolica s mogućnošću reguliranja visine sjedenja te nagiba naslona za leđa je obavezna. Dodatne mogućnosti podešavanja su također poželjne.

Sitni detalji, poput fotografija članova obitelji i različitih dragih predmeta, smještenih u radnom okruženju, učinit će radno mjesto ugodnijim, a nas opuštenijim. Biljke u prostoru su neizostavni element, koji oplemenjuje i osvježava prostor. Podna površina svakako treba biti izrađena od toplih materijala, a obloge keramikom ili kamenom se ne preporučuju.

Za održavanje koncentracije neophodno je osigurati dobro provjetravanje tj. protok svježeg zraka kao i klimatizacijski uređaj koji regulira temperaturu i vlažnost u prostoriji.

Na kraju, preostaje vam da provjerite koliko je doista kvalitetan položaj i organizacija vašeg radnog mjesta te da se s eventualnim primjedbama uputite nadređenima, kojima je svakako u interesu da se vi osjećate što bolje i date svoj maksimum!

www.interijerNET.hr