Uživajte u modernoj kupaonici

Obzirom na svoju multifunkcionalnost, estetske vrijednosti nameću se kao obveza ovog najčešće malog, ali izuzetno bitnog dijela stambenog prostora. Odabir pločica, sanitarnih elemenata te prateće opreme, definirat će kompletan ugođaj prostora, kome će značajno doprinjeti veličina kupaonice te prostorni odnos pojedinih elemenata

Minimalna optimalna dimenzija kupaonice, koja osigurava pravilan i funkcionalan raspored svih potrebnih elemenata i opreme je 5m2. U praksi se često susrećemo s manjim kupaonicama, ali za optimalan komoditet i funkciju, preporučljiva je navedena dimenzija. Ukoliko je zahod s umivaonikom odvojen prostor te se formira kupaonica bez zahodske školjke, sve potrebe bit će zadovoljene i u prostoru manje kvadrature.

Nasuprot kupaonicama, koje zadovoljavaju minimalne optimalne zahtjeve, postoje i one, koje svojom veličinom i komforom jednostavno zadivljuju, te su kao takve uvjet onih koji žive u prostranim domovima. Sasvim je jasno da se pri projektiranju stanova u višestambenim objektima prostor kupaonice svodi na optimalnu dimenziju kako bi se osiguralo više kvadrata za prostore u kojima se češće boravi, npr. dnevni boravak ili kako bi se uspjela dobiti dodatna radna ili spavaća soba. Komforni stanovi povećavaju kvalitetu prostranom kupaonicom, a preporuka je svima, koji su u prilici graditi vlastiti dom, da ju također osiguraju.

Prostornost kupaonice vizualno će se naglasiti i povećati dobrom prirodnom ili umjetnom osvjetljenošću. Odnos svjetla te keramičkih pločica ili kamena, određenih dimenzijom i bojom, stvorit će bolje ili lošije odnose u formiranju cjelokupnog dojma. Veći prostori dopuštaju veću slobodu pri odabiru boja i dimenzija obložnih materijala dok je za manje preporuka odabrati svijetle boja.

Mala će kupaonica, u srazu kupaonskih elemenata i opreme te jakih kontrasta boja na podovima i zidovim, biti vizualno opterećena te će se tako smanjiti njene estetske vrijednosti. Elegancija i sklad izraženi kroz umjerene odnose boja i oblika, uvijek će stvoriti efektan krajnji rezultat.

Prilikom ulaska u kupaonicu, poželjno je od direktnog pogleda skriti zahodsku školjku ili perilicu za rublje, (ukoliko je smještena u istom prostoru), a naglasiti umivaonik i kupaonske elemente – u obliku ormara, polica te integriranog ili samostalnog ogledala. Veličina ogledala može vizualno korigirati dimenziju kupaonice te ju učiniti većom. Vrlo dobri efekti postići će se centralnom postavom ogledala u širini od 1m.

Odabir oblika, veličine i boje kupaonskih elemenata, u sklopu kojih se nalaze umivaonik i ogledalo, značajno će utjecati na estetske i funkcionalne vrijednosti kupaonskog prostora. Funkcionalne karakteristike ispoljit će se kroz veličinu uporabnog prostora ispred sanitarnih elemenata, stvaranje nužno potrebnog prostora za odlaganje ručnika, kozmetičkih i higijenskih sredstava te mogućnost jednostavnog održavanja.

Estetske vrijednosti kupaonice ispoljit će se kroz pravilno odabran odnos kupaonskih elemenata, koji trebaju biti u proporciji sa samom veličinom prostora, međusobnoj volumenskoj ravnoteži te kolorističkom skladu s ostalim elementima te podnim i zidnim oblogama. Ispunjavanje osnovnih estetskih kriterija dovest će i do ispunjenja većine funkcionalnih, jer prostor neće biti opterećen brojem i dimenzijom pratećih elemenata, koji mogu smanjiti veličinu uporabnog prostora.

Odabir ležeće kade ili tuš kabine često nije uvjetovan samo željama već i prostornim mogućnostima. Postava tuš kabine s transparentnim staklom može biti odlično rješenje za sve koji žele povećati malu kupaonicu. Održavanje takvog stakla nešto je zahtjevnije, ali je konačan prostorni dojam efektniji od odabira bilo kojeg drugog materijala.

Kada može postati ukras kupaonice, pa je preporuka svima koji žele upravo to, dobro promisliti o odabiru oblika, dimenzije i njene pozicije u prostoru. Velika ležeća kada, pogotovo u specifičnim zaobljenim oblicima, traži prostor kako bi došla do izražaja. Nasilno smještanje ovakvih kada u prostor neprimjerene veličine, može dovesti do suprotnog efekta od željenog.

Trendovi u opremanju kupaonica se mijenjaju, ali udobnost i funkcionalnost, koje trebaju biti zadovoljene, su trajni zahtjevi kako biste uistinu bili zadovoljni svojom modernom kupaonicom!

Monika Galović Dumendžić, dipl.ing.arh. www.interijerNET.hr