Veliki comeback opeke od stakla

Zbog svojih brojnih prednosti staklena opeka se na velika vrata vraća u modu. Veliki izbor boja, oblika, kao i tehnika građenja čine ju idealnim materijalom za uređenje interijera i eksterijera

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća staklena opeka je bila omiljeni materijal za uređenje interijera i eksterijera. To i ne čudi kada znamo sve njezine prednosti. Staklenu opeku odlikuju dobra izolacijska svojstva, vatrostalnost, stabilnost i dugotrajnost, te neograničenost u dizajnerskim rješenjima interijera i eksterijera.

Zahvalan materijal

Također, riječ je o vrlo zahvalnom materijalu, jer u slučaju oštećenja nije nužno mijenjati cijelu staklenu površinu, nego samo pojedine oštećene blokove. Staklena opeka je neprozirna te čuva prostor od neželjenih pogleda. Unatoč tome, propušta i do 75 posto prirodne svjetlosti u prostor (kod obojenih blokova je propusnost svjetlosti nešto niža nego kod prozirnih). Upravo stoga je i idealan izbor za prostore bez prozora.

Suvremeno proizvedene staklene opeke nalaze svoju primjenu kao prozori, pregradne stijene, osvijetljena unutarnja stubišta, opločeni podovi i drugo, pri čemu su moguća različita izvođenja ravnih i zaobljenih vertikalnih zidova i pregrada, kao i izvedba horizontalne pregrade u obliku poda od staklenih opeka. Odlično se uklapa u baš svaki prostor u kući kao i u poslovnom prostoru.

Tehnike ugradnje

Jednostavna tehnika ugradbe strukturnih elemenata i pripadne komponente cjelovitog sustava ugradnje omogućuju brzo, točno i precizno izvođenje svih navedenih građevnih i arhitektonskih elemenata od staklene opeke. Načini zidanja i postavljanja staklene opeke su različiti – klasično zidanje, suhomontažni sustavi u drvenom ili aluminijskom okviru, silikonski sustavi, ugradnja prefabriciranih elemenata, itd.

Prefabricirani paneli mogu biti zidni, podni i stropni te se kao gotovi elementi izrađeni prema potrebnim dimenzijama ugrađuju u objekte. U svom sastavu mogu imati i ugrađene prozore u potrebnim dimenzijama i kao takvi su idealni za ugradnju na mjesta gdje je vrlo teško ili nemoguće ugraditi prozor.

Dekorativni i funkcionalni element

Staklene opeke su već jako dugo u uporabi kao dekorativni i funkcionalni graditeljski element. Prvi su stakleni blokovi rađeni ručno, a njihova proizvodnja pokrenuta je još 1800. godine. Tada su se stakleni blokovi proizvodili manufakturno, tradicionalnom tehnikom puhanja što je potrajalo do početka 20. stoljeća, kad su se na tržištu pojavili prvi strojno proizvedeni blokovi. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, arhitekti diljem svijeta oduševili su se svestranošću staklenih blokova. Od staklene opeke se radilo sve i svašta. Nakon faze oduševljenja, nastalo je zatišje. No, dovitljivi proizvođači staklene opeke stali su i tome na kraj. Moderna tehnologija omogućila im je proizvodnju staklene opeke koja je daleko kvalitetnija, oku ugodnija i jednostavnija za korištenje.