Voda / odvodnja (kupaonice)

Uređaj za podizanje otpadnih voda neophodan je uslučajevima kada tlo kupaone leži ispod razine uspora. Specijalni mali uređaji za podizanje omogućuju ugradnju sanitarnih objekata u prostorijama bez vlastitog kanalizacijskog priključka. Opskrba toplom vodom vrši se preko centrale pripreme tople vode ili decentralne pripreme tople vode.

Sanitarije

Područje „sanitarije“ obuhvaća umivaonik, tuš i kadu, WC, bide. Prvotno značenje bilo je u vezi s riječju zdrav“, usporedi sanitar. Danas se misli na sve vodovodne instalacije u području kupaone. Sa zdravstvenog aspekta kod vodovodnih instalacija treba voditi računa o sljedećem:

• Vrsta uporabljenih cijevi: koristite samo bakrene cijevi, ukoliko je voda u Vašem području opskrbe prilagođena za njih. Pod određenim okolnostima je inače posljedica zagađenje vode bakrom ili korozija. Vidi ulomak vodovodne cijevi.

Ljepilo za pločice( ne spada bezuvjetno pod „sanitarije“ ali se može tu svrstati); koristite isključivo ljepila za pločice bez otapala. Vidi poglavlje ljepila.
Stare instalacije mogu biti pogodne za ravoj bakterija(legionele). Vidi ulomak legionele.
Prilikom opremanja Vaše kupaone vodite računa o sljedećim karakteristikama:

Kanalizacijske cijevi neka ne budu plastične; to nije iz zdravstvenih razloga, već iz razloga zaštite okoliša (problematična proizvodnja i uklanjanje otpada); umjesto njih koristite npr. cijevi od PE-a(polietilen).
Jednoručne mješalice Te praktične armature su posljednjih desetljeća dovele gotovo neprimjećeno do ogromnog rasipanja energije. Razlog je vrlo jednostavan: Za korištenje vode se uglavnom traži hladna voda. Normalni položaj poluge mješalice jeste središnji položaj.

Većina uređaja međutim u tom položaju isporučuje „pola-pola“, dakle mlaku vodu. Lagano zagrijanja voda se koristi možda jednom, jer voda se koristi uglavnom vrlo kratko, mlaka voda dakle ostaje u cijevima i polagano se hladi. Dakle energija zagrijavanja je bespovratno uništena. Ukoliko zato želite jednoručnu mješalicu na Vašem umivaoniku odaberite onu kod koje je središnji položaj označen s „hladno“ Naviknite se kod već postojećih mješalica uvijek birati „hladno“, kada želite koristiti hladnu vodu.

Kada

Ukoliko se prilikom opremanja odreknete kade, to ima za posljedicu značajnu uštedu vode. Naravno da je kupanje ugodno( ponekad ima smisla) ali bi kod postojeće kade moralo biti iznimka. Vodite svakako računa o kadi s manjom zapreminom vode,s ukošenim leđnim dijelom(uostalom: najprije punite kadu uvijek toplom vodom).
WC

Dubinski WC (školjka) zahvaljuje ime činjenici, da se unutra nalazi vodena površina od ca. 1,2 do 1,5 litara vode, u koju fekalije padaju direktno. I tu ima različitih oblika, s kosim ili okomitim keramičkim jezičkom, vodena površina okrenuta više u sredinu ili prema otraga, ali 80 % svih prodanih WC škojki su dubinski. Kod ravne WC školjke fekalije padaju najprije na ravnu površinu, prije nego se isperu .
Struja vode za ispiranje najprije gura fekalije prema zidu školjke, a odatle prema dole u sifon. Ravna WC školjka ima prednost, ukoliko je važna kontrola izmeta i urina(bolnice, starački domovi ali i u kućanstvima s malom djecom). Nasuprot dubinskoj WC školjci nema higijenskih šteta po zdravlje, naravno uz kontrolirano čišćenje i održavanje.

Mogući su naravno tragovi fekalija i jači razvoj mirisa. Oba tipa se često koriste u Njemačkoj i funkcioniraju po principu ispiranja snagom vode. To znači da voda za ispiranje svojom težinom tjera fekalije i vodu iz sifona u priključne kanalizacijske odvode. Voditi računa o šparnom ispiranju.

Još nekoliko riječi uz higijenu:

Eksperti za higijenu promatraju kako se u sve više kućanstava površine čiste dezinficirajućim supstancama.
Već visoki stupanj dezinfekcije površina u bolnicima nosi sobom zdravstvene probleme; proizvode se tako rezistentne bakterije, ali unatoč poznatoj problematici nema drugog načina, jer se upravo tu zadržavaju osobe slabijeg imuniteta, koje mogu biti ugrožene infekcijama svih mogućih vrsta.

U kućanstvima međutim ne postoji niti najmanji povod za uporabu dezinfekcionih sredstava. Jednostavno rečeno tako ubijamo svoje „sustanare“, koji igraju veoma važnu ulogu za naš imunološki sustav. Stotinama godinama smo već naviknuti na njih. Osim toga oko 5 % naše tjelesne težine čine bakterije („crijevna flora“). Bez te simbioze ne bi bili u stanju probaviti niti gram hrane. Sterilno okruženje izaziva prema najnovijim istraživanjima nastanak alergija.

Sanitarni objekti

Najvažniji sastavni dijelovi kupaone su sanitarni objekti, koji su usklađeni međusobno po obliku i boji , te određuju stil i funkcionalnost kupaone.
WC-školjka

može biti stojeća ili zidna sa sjedalicom, tlačnim ispiračem ili vodokotlićem. Bide služi za higijenu genitalnih organa i danas je neophodan kao i pisoar u privatnim sanitarnim prostorima.
Kada, koja služi za odmaranje i relaks predstavlja najvažniji dio kupaonskih elemenata, posebno su ugodni jakuzzi. Praktična montaža, koja štedi energiju jeste ona u spoju sa nosačima kade.

Tuš-kade ili tuš sa zavjesom za tuširanje stoji na raspolaganju kao dodatak higijenskoj njezi tijela uz kadu.

Umivaonici

kao pojedinačni ili dvostruki, u nekim slučajevima podesivi po visini uključivši i ogledalo,te umivaonici za ispiranje usta s bočnim površinama za odlaganje pribora.
Sanitarne armature

Sanitarne armature (armature s dva pipca, jednoručne mješalice ili termostat baterije) izrađuju se od mesinga ili su kromirane i premazima u različitim bojama i oblicima.
Beskontaktno upravljane armature( radarske, infracrvene i optoelektronske vremenske ili sa senzorima) su higijenske i odgovaraju invalidnim osobama.Samozatvarajuće armature pomožu pri uštediu vode.

Preporuke pri opremanju kupaonice:

Za umivaonik je najpogodnija baterija za miješanje tople i hladne vode, kutni ventili ispod umivaonika omogućuju laganu demontažu
I za kadu je najpogodnija baterija za miješanje tople i hladne vode s ventilima u podnožju i bočno.
Isto vrijedi i za tuš, glava tuša može biti fiksirana ili pokretna: glava tuša s kugličnim zglobom i zidnom polugom, glava tuša podesiva po visini, sa zidnim držačem, mogući i bočni tuševi.
na bideu je također neophodna čeona ili bočna mješalica
WC-školjka ima vodokotlić ili tlačni ispirač ( kao i pisoar) za osobe s invaliditetom električno aktiviranje (taster) ili beskontaktno.
Kupaonska oprema(namještaj za kupaonicu)

Kupaonski ormarići osim što su funkcionalni daju kupaoni ugodnu atmosferu. Kao i kupaonske armature usklađen je po boji i materijalu s ostalim kupaonskim elementima. Vodite računa o mogućnostima njihova iskorištenja i održavanja kao na kvalitetno učvršćavanje.
Potrebi su Vam sljedeće kupaonske armature:

za umivaonik:

ploča za odlaganje, držač čaše za zubne četkice, držač za ručnike,, košara za ručnike za goste, podloška za sapun, koš za smeće, pepeljara, zrcalo ( preklopno zrcalo za djecu i invalidne osobe), ormarići sa zrcalima, osvjetljenje zrcala
za WC:

držač role papira, držač rezervnog toaletpapira, pepeljara, garnitura s četkom za čišćenje WC-a, koš za smeće, evtl. rukohvati za invalidne osobe
za kadu:

držač ručnika,podloška za sapun,površina za odlaganje kupaonskog pribora, rukohvati za ulazak u kadu, podloška protiv klizanja
za tuš:

rukohvati, držač za ručnike, podloška za sapun, površina za odlaganje sredstava za njegu tijela, klupica ili preklopna stolica postavljena bočno, konzola za noge
za bide:

ruhohvat, držač ručnika, podloška za sapun, površina za odlaganje sredstava za njegu tijela, klupica ili preklopna stolica postavljena bočno za njegu nogu.
Grijanje/odzračivanje

Grijanje kupaone vrši se preko ravnog radijatora, glatke površine ili specijalnih radijatora za kupaonu, koji ujedno služe i kao sušači ručnika ili grijači donjeg rublja (s uljnim punjem ili s priključkom na toplovod).
Specijalni oblik zagrijavanje predstavljaju konvektori za kade, tj. Konvektori ugrađeni u oblog kade. Kako se u kupaoni obično krećemo bosi preporuča se temperatura zraka i poda između 24-26°C. Zagrijavanje poda toplom vodom ili električno zagrijavanja poda smatraju se ugodim, međutim pretpostavljaju određenu konstrukcijsku visinu poda, tako da pod kupaone ne leži iznad hodnika.

Pojedinačna uređaji za grijanje ( kao konvektori, grijalice) odgovaraju malih kupaonama, odnosno za moderniziranje starog objekta, gdje nema spoja s centralnim grijanjem odnosno kao dodatno grijanje.

Odzračivanje se najčešće vrši otvaranjem prozora ili mehaničkim odzračivanjem, u nekim slučajevima kao specijalni uređaj za odzračivanje WC-a.

Ukoliko je za pripremu tople vode instaliran plinski boiler ovisan o zraku u prostoriji, onda sklopka prioriteta isključuje plinski uređaj za vrijeme odzračivanja.

U kupaonu se može instalirati i automatski ovlaživač zraka.

Električne instalacije

Električne instalacije u kupaoni mora biti izvedene prema strogim sigurnosnim propisima. Prekidači i utičnice se smiju postavljati isključivo izvan zaštitnog područja tuša i kade.
Utičnice su potrebne za aparat za brijanje, sušilo za kosu, električnu četkicu za zube,za električno ispiranje usne šupljine, priključak za električni boiler, za odzračivač, dodatno grijanje, stroj za prenje rublja i sušilicu za rublje, za solarij kao i sve druge uređaje. Prekidači i utičnice usaglašeni su bojom i materijalom ostalim kupaonskim elementima.

Za rasvjetu se u pravilu koriste stropni priključci i dva zidna priključka za svjetiljke na zrcalu. Svjetiljke moraju biti postojane na vlagu i moraju se lako održavati i čistiti.

Zidne i podne obloge (kupaonica)

Podne obloge u kupaoni moraju biti postojane na vodu i vlagu, otporne na habanje, higijenske, sirne od klizanja, da se lako održavaju , s blagim nagibom u odnosu na tlo. Podne i zidne obloge moraju biti međusobno usaglašene.
Zidne obloge se izrađuju od istog materijala. U području prskanja vode oko kade, tuša i umivaonika neophodne su obloge postojane na vodu. Iza tuševa i kada se prije postavljanja obloga izvodi izolacija/brtvljenje protiv vode koja nije pod tlakom.

Kao zidne obloge su mogući :

keramičke pločice , prirodni kamen, profilno drvo (sa stražnjom ventilacijom i adekvatno tretiranim površinama), perive tapete od umjetnih materijala postojane na vodu, zidovi obloženi zrcalima, u nekim slučajevima žbuka koja regulira vlažnost( u gornjem dijelu zidova i stropa oremazani zaštitom protiv vlage i stvaranja gljivica), kao i sve druge vrste obloga primjerene područjima uporabe. Kako bi se omogućili popravci i održavanja instalacija postavljenih iza obloga , bez oštećenja instaliraju se revizijski otvori, npr. vrata na pločicama,koja se lako otvaraju.
Obloge stropova ili donjeg stropa moraju biti izvedene također od materijala postojanih na vlagu. Ovješeni stropovi moraju imati stražnju ventilaciju i svakako blokadu prolaza pare. U obzir dolaze drvene obloge, tapete, različiti premazi ili specijalni podstropovi sa izvedbama za vlažna područja.

Kupaonski namještaj

Viseći ormarići, donji i gornji ormarići kao i pojedinačni elementi za oblikovanje zidova, koji ostavljaju dosta prostora u kupaoni izrađuju se od vodootpornog i paropropusnog materijala s podesivim ladicima, podnim policama, rasklopivim košarama za odlaganje rublja, mjestom za vagu, sušilo za kosu,kozmetičke, kupaonske ručnike itd.
Dimenzije kupaonskog namještaja su uglavnom usaglašene s sanitarnim prostorom. Umivaonik se primjerice može prebaciti ili integrirati u donji ormarić. Svjetiljke u kupaoni i na zrcalima kao i prekidači i utičnice također predstavljaju sistemske sastavne dijelove.

Kade

Kade se izrađuju od lijevanog željeza, emajliranog čelika, čeličnih spojnih materijala, pečene gline, plastike (akril, poliester) u različitim veličinama i oblicima (pravokutne, ovalne,okrugle, višekutne,trokutne) i to kao:

ugradbene kade( upuštene u pod tla)
kade s omotačem, koji se može skidati ili oblikovati( s ugrađenim konvektorom za zagrijavanje kupaone)
višenamjenske kade za kupanje i tuširanje, u ravnoj ili dubinskoj izvedbi, s uzdignutim rubom, kao kade za djecu, dvostruke kade
kade za male prostore s ukošenim kutevima
kade za sjedenje kod ograničenog prostora i za invalidne osobe
specijalne kade za invalidne osobe( u obliku prilagođenom tijelu, sa klupicom za sjedenje koja se može iskidati, zatim kade s ugrađenim jakuzzijem, te kade sa zaštitom od klizanja.

Ugradbeni ormarići za kade

Specijalni namještaj za kupaone, koji koristi prazni prostoriza obloge kade i tako stvara dodatnu površinu za odlaganje, koji odgovara uobičajenim oblicima kada na tržištu. Frontalna strana se sastoji od okvira obloženog čvrstom spužvom, površina je obložena keramičkim pločicama.
Nosači kada

To je predoblikovani nosač od čvrste termoizolacijske spužve za ugradbene kade i tuš-kade. Nosač ujedno služi kao podloga za pločice.
Električni brzi grijači za kupaone

Direktna grijaća tijela za manje prostore npr. WC, kupaonu itd.. Zrak se usisava kroz ventilacijske otvore, zagrijava se u uređaju i preko ventilatora emitira u prostoriju.
Welnes- tako kupaona postaje doživljaj

Tko osim „normalnog“ kupanja i tuširanja očekuje od kupaone više, njemu industrija nudi višestruke mogućnosti za „privatni spa“. Bazeni, parne kupelji, parni tuševi i armature s mekanim vodenim mlazom, masažni tuševi, sauna, infracrvene kabine ili specijalne armature slične prirodnom pljusku spadaju u nove „ kupaonske hramove“, u kojima voda celebrira i u kojima se možete odmarati i opuštati.
Takva whirl-kupaona djeluje na tijelo ne samo opuštajuće, već Vas i relaksira i daje snagu, Inteligentnim rasporedom različitih vrsta tuševa možete ciljano tretirati različite dijelove tijela. Temperatura vode obično je oko 37°, trajanje kupanja 15 do 20 minuta.

Parna kupelj također utječe povoljno na zdravlje. Znojenjem se tijelo oslobađa otrova, vlažna toplina djeluje blagotvorno i na dišne puteve. Za razliku od saune, za parnu kupelj je dovoljna temperatura od 35 do 50 °. To je zbog visokog sadržaja vlage u prostoriji. Trajanje boravka u parnoj kupelji iznosi 15 do 20 minuta.

Čistoća u kupaonici

Ima ljudi kojima čišćenje spada u sadržaj života, većina ljudi međutim smatra čišćenje napornim, u svakom slučaju nužnim zlom. Ako se još u fazi planiranja odlučite za ispravne površine, možete uštedjeti ne samo vrijeme, već i na sredstvima za čišćenje. Površine od sanitarne keramike, koje odbijaju prljavštinu na kadama, pločicama i kabinama za tuširanje djeluju tako da zajedno s kapljicama vode preuzimaju i prljavštinu.
Međutim ne možete se sasvim odreći čišćenja kupaone. Možete umjesto agresivnih koristiti mekana sredstva za čišćenje, koja čiste jednostavnim brisanjem. Iako su površine koje odbijaju prljavštinu nešto skuplje od onih uobičajenih, njihova se primjena svakako isplati; početni povećani troškovi bro se amortiziraju manjim troškovima za sredstva za čišćenje, manjom potrošnjom vode, ali i uštedom Vašeg dragocjenog slobodnog vremena.

Ukoliko se prilikom odabira WC-a, umivaonika i kupaonskog namješataj odlučite za modele koji se mogu učvrstiti na zid, onda je čišćenje Vaše kupaone dječija igra.

Modernizacija kupaonice

Za modernizaciju kupaone u starim objektima postoji više rješenja:

Najjednostavniji stupanj modernizacije obuhvaća zamjenu sanitarnih objekata i armatura kao i obnovu zidnih i podnih obloga u okvirima postojećih prostornih dimenzija. Od male kupaone može primjenom specijalnih sanitarnih objekata i kupaonskog namještaja nastati „ moderna“ kupaona.
Uske, visoke kupaone u starim zgradama mogu se ugradnjom podesta optički skratiti. Podest omogućuje podnu ugradnju kade ili tuš- kade te se može opremiti i podnim grijanjem.
Ukoliko se moraju obnavljati osnovne instalacije, onda ima smisla i izmjena rasporeda sanitarnih objekata.
Ukoliko želite izmjeniti veličinu i položaj kupaone, tada se mora napraviti kompletno novo projektiranje sa svim elementima uređenja i opremanja.
Svaka rekonstrukcija kupaone pretpostavlja obimnu provjeru postojećih uvjeta. Treba provjeriti vodovodne , toplovodne i kanalizacijske instalacije, te ih također rekonstruirati na bazi novog rasporeda sanitarnih objekata i armatura, kao i opskrbu toplom vodom.

Radijatori odnosno kompletne instalacije se moraju prilagoditi planiranoj modernizaciji: zamjena radijatora, nove varijante zagrijavanja sa sušačima za ručnike uz podno grijanje.

Također treba provjeriti sve elektroinstalacije i rasvjetu te ih također u datom slučaju obnoviti odnosno poboljšati. Pod i stropna konstrukcija određuju moguće mjere modernizacije. Svakako treba uzeti u obzir izolaciju buke od koraka i zaštitu od vlage.

Kod pregradnih zidova kupaone prema drugim prostorijama provjeriti akustičnu izolaciju. Predzidne instalacije sprečavaju zahvate u statičku konstrukciju zidova. Specijalni instalacijski zidovi preuzimaju kompletne cjevne instalacije. Lagani zidovi u suhom načinu gradnje se zbog svoje male težine mogu montirati svuda gdje je to potrebno.