Vrlo važan aspekt rasvjete

Oblikovanje pomoću svjetla

Plansko postavljanje svjetlosnih lampi i oblikovanje unutarnjeg prostora slično je uređenju rasvjete u vrtu. Svatko od nas ima određene individualne predodžbe, no jedna je stvar ovdje zajednička: krajnji bi rezultat trebao zadiviti promatrača i stvoriti u njegovom pogledu osjećaj harmonije.

Jedni više vole klasičan izraz dok drugi više vole napetost i uzbuđenje. Krajnji rezultat treba biti ekstravagantan, odvažan i nesvakidašnji. Idejna rješenja možemo potražiti i u području arhitekture.Najprije teba promatrati i točno vidjeti gdje su područja i gdje postoje mogućnosti oblikovanja prostora svjetlosnim efektima.Isto tako treba jasno definirati mjesta za čitanje, odmor, opuštanje, mjesto za druženje s prijateljima. Treba vidjeti gdje se može nešto posebno istaknuti? Možda nekakva slika ili dio stropa ili zida na koji želimo da promatrač obrati pozornost.

Tko često čita … … trebao bi u čitanju moći i uživati bez da zbog toga umara oči: zahvaljujući odgovarajućoj i umjerenoj svjetlosti. Svjetlo ne smije biti niti prejako niti preslabo.

Glavne pretpostavke za ugodno čitanje su postojanje primjerenog izvora svjetla, odnosno vertikalne i horizontalne jačine svjetlosti kao i izbjegavanje zaslijepljenosti očiju.Što je jači izvor svjetlosti to su stvorene bolje pretpostavke za ugodno čitanje. Treba reći da za ugodno čitanje i boravak u nekom prostoru nije presudan broj svjetlosnih izvora nego njihovo optimalno korištenje.Što je još potrebno uzeti u obzir: s godinama slabi vid a time sposobnost čitanja. Jedan 60-ogodišnjak treba 50% jači izvor svjetlosti nego neka puno mlađa osoba.

Svjetlo u kuhinji

Kuhinja predstavlja mjesto najčešćih obiteljskih i prijateljskih susreta. Načini i stilovi uređenja kuhinja vrlo su različiti, svjetlo je pak preduvjet kako bi smo prostor u cjelovitosti iskoristili.

Proizvođači električne rasvjete i lampi u svojoj ponudi imaju za svakog ponešto – od niskonaponskih, halogenih, ugradbenih lampi do različitih ekonomičnih svjetiljki ili snažnih svjetiljki kod kojih je moguća dodatna regulacija jačine.

Svjetlo na poslu

Suvremena tehnička rješenja i proizvodi sve češće oblikuju naš stambeni prostor. Kompjutor je u međuvremenu stekao izvanredno značenje i status i u stanju je ugodni i mirni kutak za stanovanje pretvoriti u pravi mali ured.

Kad u ovom slučaju govorimo o ispravnom osvjetljenju, onda je u obzir potrebno uzeti pravila i odredbe koje se tiču neposrednog rada i provođenja vremena za monitorm računala.U pravilu vrijedi sljedeće: potrebno je izbjegavati snažne svjetlosne kontraste na monitoru; u svakom je slučaju bolje koristiti jedan zajednički izvor svjetla; za dešnjake preporuča se postavljanje izvora svjetla s lijeve stane a za ljevake s desne strane.

Rasvjeta i elektroinstalacije

Pored grijanja i opskrbe vodom svakoj je kući potrebna sigurna opskrba električnom energijom. Planirajte stoga postavljanje elektroinstalacija kako bi kasnija eventualna proširenja bila jednostavnija za izvođenje.

Poglavito tijekom jeseni i zime, kad dani postaju kraći, raste potrošnja električne energije. Mnogo je mogućnosti kako na pravi način uštedjeti na potrošnji električne energije. Najlakši način je što manje uključivanje velikih potrošača u kući.I pasivne je i skrivene potrošače potrebno isključiti kad god se ukaže prilika za to.U sobi u kojoj nikoga nema bespotrebno je držati upaljenim svjetlo. Televizijski aparat koji se trajno nalazi u „stand-by-modu“ troši novac, rasipa energiju i onečišćuje okoliš.I s ovakvim mjerama moguće je postići znatne uštede enrgije i novca. Dobro je razmisliti i o kupovini štedljivih lampi i žarulja umjesto klasičnih.