Whirlpools: idealno mjesto za opuštanje

Upotpunimo li sve ovo i opuštajućom glazbom dobit ćemo uistinu prekrasnu sliku. I neće to biti samo statična slika, vidjet ćemo naime i blještavilo raznih boja u vodi a naša osjetila dotaknut će prekrasni i uzbudljivi mirisi. Sva osjetila u našem tijelu uživat će u stvarnom smislu te riječi.Za postizanje optimalne hidroterapije potrebno je sudjelovanje i ujednačena aktivnost različitih masažnih mlaznica za različite dijelove tijela.

Rotirajući mlazovi vode pozitivno utječu na kralješke u našem tijelu. Pulsirajuće mlaznice djeluju izuzetno opuštajuće na napregnute mišiće, dok su za široku masažu po našim leđima najpogodnije mlaznice sa širokim otvorima i velikim protokom vode. Kad je riječ o masaži osjetljivijih nogu i osjetljivijih refleksnih područja na tijelu onda je potrebno biti ipak nešto nježniji i koristiti mlaznice s blažim protokom vode.Jačinu i vrstu masaže nije moguće promijeniti samo podešavanjem pritiska i načinom ugradnje mlaznica nego masažu uvelike određuje i količina i način na koji se u mlaznici zrak miješa s vodom. Na postizanje što kvalitetnije masaže utječe i raspored kojim su posložene mlaznice s obzirom na sjedeći položaj tijela u kadi. Od velike je prednosti ukoliko se osobi pruža mogućnost manualnog odnosno individualnog reguliranja intenziteta i pravca protjecanja mlaza iz mlaznice.

Whirlpools: idealno mjesto za opuštanje

Uistinu pravo opuštanje i udaljavanje od stresne svakodnevice omogućavaju primamljivi i atraktivni mirisi. Često se koriste mirisne note čiju aromu u vodu ubrizgavaju specijalne mlaznice. Zračni su balončići koje proizvode mlaznice puni mirisne arome i najprije dospijevaju u vodu, a zatim se prirodnim putem podižu prema površini. Tko se nađe u takvom aromatičnom okružju i na trenutak zaklopi oči, bit će prepušten eteričnoj esenciji i fantaziji prekrasnih tropskih predjela, uživat će u cvjetanju lavande iz francuske provanse ili će osjetiti miris toskanskih šuma.

Doživljaj je upotpunjen odgovarajućim smirujućim meditativnim glazbenim izrazom. Mnoge masažne sustave i kade moguće je dodatno upotpuniti cijelim Hi-Fi uređajima – otpornim na utjecaj vode i prskanje i hermetički kompaktne kako se ne bi dogodilo ništa neželjeno. Zvučnici su ugrađeni u rubovima masažne kade, a neki sustavi koriste gotovo cijelu kadu kao ozvučenje. A što se događa sa zvukom? Zvuk se naime prenosi na cijelu vodenu masu u kadi, pa stoga glazbu ne samo da čujemo nego je na vlastitom tijelu i osjećamo, i to kao tiho žuborenje vodene fontane, zvuk vodoskoka ili snažnu bujicu.Pored svega spomenutog nedostaje samo još odgovarajuće osvjetljenje. Za ovo posljednje pobrinuli su se podvodni reflektori na koje je moguće djelomice postaviti i obojene leće. Ili možda ugraditi višebojne LED diode koje obično svjetlo pretvaraju u pravo blještavilo. Ovakva nam rješenja omogućavaju široku paletu različitih nijansi boja i prije svega odlikuju se velikom dugotrajnošću i neznatnom potrošnjom energije.

Masažne kade nisu pogodne samo za opuštajuću masažu nego i za blaži trening odnosno fitnes. Napokon gimnastičke vježbe i fizičke aktivnosti u toploj vodi ne opterećuju tako snažno zglobove i ovakve su vježbe puno učinkovitije budući da je tijelo u potpunosti uronjeno u vodu i svom svojom površinom svladava otpor na koji nailazi u vodi.

Učinkovito i korisno vježbati moguće je poglavito uz pomoć aqua-fitnes-opreme, a postoje i takvi sustavi koji u sebi imaju integriranu svu opremu koja bi nam mogla zatrebati za vježbanje. Na taj način vježbanje nam pričinja pravo opuštanje i pravu relaksaciju. Kad napokon ustanemo iz tople kupke osjećamo se kao ponovno rođeni.