Adaptacija kuće a ujedno i poboljšanje energetske bilance

Svaka kuća je drugačija – svaka adaptacija također.

Onaj tko želi uštedjeti troškove grijanja i tko planira energetsku adaptaciju za svoju kuću, taj bi se trebao dobro informirati te bi trebao biti u pratnji energetskog savjetnika. Jer samo prilagođen rarpored obnove po mjeri donosi optimalne rezultate i može se ekonomski provesti. Kada su izolacija, izmjena prozora ili modernizacija grijanja izvrsno prilagođeni stanju kuće, materijalu za gradnju i kućnoj tehnici, tada su planirane uštede u troškovima grijanja na kraju obnove stvarnost.

1. Ne dopustite da Vam izmaknu prilike

Žbuka ima pukotine, boja bi se trebala osvježiti? Crijepovi su popustili, krov ima rupe? A grijanje guta svake godine sve više goriva? To je šansa za energetsku obnovu, koja je ionako povezana s potrebnim popravkom. Jer kada kostur već postoji ili kada se krov treba obnoviti, tada se istodobno može ugraditi izolacija bez puno truda. Tada vlasnici kuće profitiraju dvostruko – od svježeg izgleda i pada troškova grijanja.

2. Pravilno informiranje

Vlasnici kuće ne dolaze prije nego što si razmisle o nekim idejama vezane uz obnovu: Što želim adaptiranjem postići? Gdje bi se eventualno mogla poboljšati udobnost prostora? Koja mjera je meni osobito važna i koje se slabe točke trebaju popraviti? Osim toga, svi dokumenti vezani za kuću i kućnu tehniku kao i dosadašnje mjere modernizacije trebaju biti spremni.

3. Konzultacije s energetskim savjetnikom

Istraživanja pokazuju: Onaj tko planira svoju obnovu s energetskim savjetnikom, na kraju uštedi znatno više na troškovima grijanja. Stručnjaci – najbolje da vlasnici kuće uzmu državnog provjerenog energetskog savjetnika – mogu pri jednom pogledu na kuću brzo eliminirati slabe točke i preporučiti odgovarajuće mjere obnove. To ne mora uvijek biti kompletna obnova. Ponekad se već kod pravog paketa, kod samo jedne mjere obnove znatno smanjuju troškovi grijanja. Na kraju energetskog savjetovanja postoji individualni plan obnove za kuću.

Krajnje vrijeme za jesensku provjeru!

Najvažniji savjeti kako bi pripremili kuću za zimu

Jesen je u ovoj godini rano dala svoje znakove sa jakom i kontinuiranom kišom, niskim temperaturama i puno vjetra. Pritom su vlasnici kuće sigurno primijetili slabe točke u kući: šteta na pokrovu krova od zadnjeg ljetnog nevremena, grmljavine s tučom, curenje krovnog oluka a ujedno je i grijanje došlo u pogon samo sa smetnjama. Krajnje vrijeme je za jesensku provjeru! Stručnjaci iz www. Energie-Fachberater.de su obuhvatili najvažnije točke, kako preko hladnih mjeseci ne bi hladnost i vlažnost naškodilo kući.

1. Sve cigle na svom mjestu? Pokrov krova

Labavi crijepovi ili kameni krovovi bi se trebali što je brže moguće pričvrstiti. To spriječava prodiranje vlažnosti i padanje za vrijeme oluje. Oštećene crijepove je najbolje u cijelosti zamijeniti. Istovremeno bi trebalo doći do čišćenja krovne oluke. Jer ako je oluka ili cijev začepljena, tada kiše prijete s štetama od vlažnosti na fasadi. Brtva na ravnom krovu mora također proći detaljan pregled. Tavanski prozori dobivaju potrebu za novom brtvom a solarna naprava se treba još jednom provjeriti u vezi stabilnosti.

2. Spriječite put vlazi: Provjera fasade

Ono što vrijedi za krov vrijedi također i za fasadu: Vlazi se tijekom hladnih mjeseci ne smije pružiti površina za napad. To znači: prilikom adaptacije pukotine zatvorite a ispucanu žbuku obnovite. Inače mogu od malih optičkih nedostataka zahvaljujući vlazi i mrazu nastati brojne građevinske štete. Provjera prozorske brtve i ulaznih vrata također stoje na programu. Tako propuh nema nikakve šanse.

3. Jednom oko kuće: Provjera zemljišta

Vodovodne cijevi i spremnici u vanjskom području bi se trebali sada isprazniti kako stojeća voda ne bi kod mraza napravila nikakvu štetu. Lišće bi se također trebalo micati redovito s puta kako ne bi nakon kiše došlo do klizanja.

4. Pogled na grijaći podrum: Provjera grijanja

Iako je ljeto zapravo najbolji trenutak za održavanje grijanja, sada su grijaći pogoni gotovo pa popunjeni: za provjeru grijanja još nije prekasno. Sada je potrebna potpuna snaga grijanja, stoga je potrebno provjeriti tlak grijanja, ispustiti radijatore, očistiti kotao. Pravilno održavanje grijanja sadrži komponente grijanja kao što su kotao, grijače pumpe, ventili, termostati i radijatori. Novac je dobro investiran u adaptiranje kada je grijanje optimalno postavljeno i kada se gorivo manje troši.