Balkon

Prilikom modernizacije stambenih objekata ali i na novogradnjama se koriste slobodno stojeće balkonske konstrukcije, koje su formirane na pojedinačnim temeljima te preko svojih točaka sidrenja ne zahtjevaju zahvate u postojeću supstancu objekta.

Prednost leži u izbjegavanju toplinskih mostova. Osim mogućnosti naknadne izgradnje, ti slobodno stojeći balkoni se zajedno s gotovim balkonima koriste i kao zamjena za balkone kojima je neophodna sanacija.

Balkon ili lođa moraju imati dubinu od najmanje 1,60 m, jer inače nije moguće postavljanje namještaja. Za balkonski namještaj je potrebno planirati mjesto za odlaganje . Balkonska vrata moraju imati širinu od najmanje 90 cm. Balkonska vrata imaju bravu koja se zaključava sa sigurnosnom polugom kao zaštitom od moguće provale. Tlo balkona ima brtvenu zaštitu od prodora vode te uvijek mali nagib za odvodnju preko krovnih žlijebova, žlijebova za kišnicu.

Odgovarajuće podne obloge su: keramičke pločice, ploče od klinkera, prirodni kamen postojan na mraz, oblozi od plastike postojani na atmosferilije, habanje i UV-zračenje ili tepih-obloge.

Uz električno podno grijanje balkon se može koristiti i u hladnijim danima.

Balkonski oblozi i ograde

Balkonski istaci služe kao oblikovni element, a obolge i ograde balkona usaglašene su s oblikovanjem fasade

– masivni istaci i vidni zidovi ( klinker,opeka, vapnenac, prirodni kamen),od armiranog betona( vidni beton, strukturirani beton ili prani beton) ili od stakla

– balkonske ograde od aluminija, čelika, drveta i sl. ili

– obloge istaka od vlaknenog cementa, ploče od plastične mase, metala (aluminijski limovi, čelični limovi itd.), drveta (profilno drvo, vodootporno šperano drvo) kao i drugi drveni materijali postojani na utjecaj atmosferilija, žičano ornamentirano staklo ili markize na čeličnim okvirima.

Zatvorene balkonske obloge štite od pogleda i vjetra. Gltka unutarnj površina sprečava djecu da se penju na balkonu, a svakako treba voditi računa o donjoj konstrukciji, postojanoj na atmosferske utjecaje , koja se lako održava.

Ujedno treba planirati i zaštitu od sunčeva zračenja, vjetra i pogleda. Kasnija ugradnje takve zaštite može biti znatno skuplja. Kutije za rolete integrirane su u konstrukciju istaka i ograde ili se postavljaju naknadno.

Gotovi balkoni

Samonosivi balkonski sustavi, uglavnom kao drvene, aluminijske ili čelične konstrukcije, za novogradnje ali i za naknadnu montažu na postojeće objekte ili kao zamjena za stare balkone, koji zahtjevaju sanaciju , i ne ispunjavaju nosivu funkciju. Učvršćivanje se vrši prema lokalnim odredbama ili na vanjski zid, na okomite nosive profile ili na katne stropove.

Balkonski istaci

Balkonski istak predstavlja zaštitu od pada, pogleda i od vremenskih utjecaja, sastoji se od prolazne ploče ( od armiranog betona,zida, staklene opeke, akrilnog stakla). Balkonska ograda ostavlja slobodni prostor između prečki, kao i balkonska rešetka ( od pocinčanih želejznih profila). Najmanja visina zaštite utvrđuje se prema lokalnim građevinskim propisima, maksimalni razmak između profila ograde odnosno rešetke smije iznositi 14 cm, primjerice da ne može proći dječija glava. Kao zaštita od vjetra se na balkonima smije koristiti sigurnosno staklo.

Izolacija balkona

Konzolni balkonski stropovi zimi djeluju kao toplinski mostovi, oni izvode toplinu iz kuće. Na novogradnjama se to sprečava ugradnjom elemenata balkonske izolacije, koji razdvajaju balkon od tople kuće.

Balkonska drenaža/odvodnja

Kako bi se izbjegla oštećenja od stajaće vode (npr. smrznuta voda u fugama balkona), balkoni moraju imati drenažu/odvodnju koja dobro funkcionira. Odvodnja se izvodi preko žlijebova za odvod kišnice( npr. kod ograde) ili preko otvora za vodu ( kod balkonskih istaka). Osim toga balkonsko tle mora imati funkcionalan nagib. Balkonsku drenažu treba provjeravati nekoliko puta godišnje.