Betoniranje ograde

Dakle potreban Vam je gotovi beton, lopata, kanta za zalijevanje i naravno stup ograde. U prethodno iskopani odgovarajući otvor (suhu zemlju treba navlažiti) postavlja se u zemlju 15 cm debeli sloj cementnog morta, zatim se prema uputama za uporabu kantom dolijeva voda. Površina se izglađuje i ravan. Nakon jednog sata je cementni mort vezan, a stup ograde vrta postavljen stabilno sigurno i stabilno.

Ograde vrta zahtijevaju za stabilnost položaja odgovarajuće stupove i kolce. To vrijedi i za poznatu i već ozloglašenu ogradu od pletene žice kao i za njezina sljedbenika škarastu rešetkastu ogradu. Drveni kolci nabijaju se u zemlju pomoću kovačkog čekića . Veliki nedostatak je što su kolci odnosno stupovi izloženi u zemlji djelovanju atmosferskih prilika. S dugoročnog aspekta gledano drvo postaje porozno i razgrađuje se.

Druga vrsta montaže sastoji se u tome da se kolac/stup postavi u zemlju u metalnoj čahuri, čime se mnogostruko produžava vijek trajanja drveta. Ukoliko se prilikom betoniranja uz ogradu postave mala betonska podnožja stupovi se mogu pomoću čahure vijcima učvrstiti iznad tla.

Drvene ograde se moraju njegovati uvijek izvana. U pravilnim vremenskim razdobljima neophodan je premaz lazurama ili bojama za zaštitu drveta. Već prema veličini ograde morate računati više sati rada. Ukoliko ste odabrali stupove za instaliranje vrtne ograde onda Vam je neophodna i priprema betona.

Za pripremanje betona morate imati pijesak, vodu i cement. Zvuči jednostavno, zar ne? Ukoliko međutim omjer mješavine nije pogođen ograda vrta neće imati stabilan položaj. Sasvim je svejedno za koju vrstu ograde ste se odlučili, onaj kome je važna stabilnost i sigurnost preferira svakako betoniranje ograde.