I održivom gradnjom protiv klimatskih promjena

3. Hrvatski forum o održivoj gradnji

Koristimo li sve što nam određeni prostor pruža kako bismo osigurali održivost objekata koje gradimo? Pitanje je to koje, u predvečerje Kopenhagena, ove godine postavljaju organizatori trećeg po redu Hrvatskog foruma o održivoj gradnji, tvrtka Holcim Hrvatska i Građevinski fakultet u Zagrebu. Forum će se održati 14. studenog 2009. pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Uoči globalne konferencije o sprječavanju klimatskih promjena koja će se početkom prosinca održati u Kopenhagenu, sa svih strana dolaze pozivi za zajedničkim pojačanim naporima u tom smjeru. Održiva gradnja definitivno jest nužnost i jedna od mjera sprječavanja daljnjih promjena i prilagodbe naše civilizacije globalnom zatopljenju. Međutim, u Hrvatskoj su napori u tom smjeru još uvijek pojedinačni. Naime, kada je riječ o održivoj gradnji, uglavnom govorimo o materijalima i energiji, a premalo o cjelokupnoj slici unutar koje se održiva gradnja događa.

Stoga je središnja tema ovogodišnjeg, 3. Hrvatskog foruma o održivoj gradnji korištenje obilježja prostora gradnje. Okupljeni stručnjaci i svi ostali zainteresirani sudionici bavit će se prostorom kao kontekstom, a među ostalim, nastojat će pružiti odgovor na pitanje kako najbolje iskoristiti specifične odlike određenog prostora (sunce, vjetar, padaline, dostupne prirodne materijale) kako bi se povećala kvaliteta života ljudi?Klimatske promjene: zašto više ništa ne može biti kao prije?, Niskoenergetska ili pasivna kuća – kako do odluke?, Sustavski pristup životnom prostoru, Kamenolomi: iskorišteni krajolici ili prostor novog korištenja?, Utjecaj obilježja prostora na odabir materijala, Obnovljivi izvori nisu cilj, već sredstvo, Doprinos građevina globalnom zatopljenju…neke su od tema o kojima će biti govora na ovogodišnjem izdanju Foruma.3. Hrvatski forum o održivoj gradnji održat će se u subotu, 14. studenog 2009., s početkom u 9.30 sati, u Velikoj dvorani Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta u Zagrebu, Kačićeva 26.Holcim i Građevinski fakultet u Zagrebu nastavljaju propitivati različite aspekte održive gradnje pa će tako 4. Forum o održivoj gradnji, koji će se održati iduće godine, biti posvećen javnom prostoru.

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 90.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

* * * * * * *

Za komunikacije Holcima Hrvatska, Petra Martić, telefon: 01 655 40 33, mobitel 098 348 342,

e-mail: petra.martic@holcim.com (www.holcim.com)