Instalacije iza zida

Instalacije iza zida – varijante izvođenja

Instalacije iza zida mogu se obaviti na tri načina

Kod konvencionalne instalacije vodovi, armature i držači se pričvršćuju na zidu, te se skrivaju iza drugog postavljeno zida, iz koje vire samo priključci za vodu.

Montažni okviri proširili su se prije svega u sanaciji starogradnje. Za wc školjke, umivaonike, tuševe ili daljnje sanitarne objekte postoje montažni okviri, koji se pričvršćuju usadnicama na zid i pod.

Cjevovodna mreža, priključci za armature i vodokotlić postavljaju se direktno na okvir. Cijevni vodovi postavljaju se unutar tog okvira. Ukupna instalacija po tom nestaje iza gipsanih ili ploča od iverice, koje su neosjetljive na vodu, na iste se mogu postaviti pločice.

Instalacijski setovi sadrže sve cijevi za odvod i dovod, sredstva za pričvršćivanje za jedan ili više sanitarnih predmeta. Iste treba još samo priključiti na odvodne i dovodne cijevi.

Prostor između sanitarnih okvira u pravilu se zazidava.


Instalacije iza zida

Instalacije iza zida dozvoljavaju arhitektima kupaonica da planiraju razmještaj kupaonskog bez ikakvog ograničenja.

U novogradnji i starogradnji novi vodovi ne polažu se u proreze, nego se polažu iza zidova. Radovi štemanja i proreza prema DIN 1053 više nisu dozvoljeni.

Cijevi se vodoravno polažu u stalcima, ispod tuš kabina i kada (visina cca. 1,10 m), koja istodobno služi kao ostava. Kod okomitog polaganja u stropove od drveta mora se obratiti pozornost na grede, koje se nalaze najbliže do zida, jer je u pravilu polaganja na ovom mjestu iz statičkih razloga nemoguće.

Instalacija iz zida – pojedinačna montaža

Kod montaže iza zida pojedinačnih elemenata postiže se optimalna zvučna izolacija, jer se cijevi i vodokotlić također izoliraju i direktno pričvršćuje na zid. Izolacija ne smije ni u kojem slučaju biti oštećena, jer najmanje pukotine prouzrokuju znatnu buku.

Nakon toga se zazidava, kako ne bi nastao prazni prostor, u kojemu se može stvarati plijesan.

Instalacije iza zida – kompletni sustavi

Neki sustavi omogućuju pojedinačne montaže, kao i više brojne montaže na tračnici. Takav kompletni sustav možete naći npr. za WC, umivaoniku, urinalu, bideu, tušu i kadi.

Četiri različite građevinske visine stoje Vam na raspolaganju: za instalacije u šupljim prostorima 2,60 m, npr. za niske pregrade zidova ili ostave 1,20 m, jedan metar ili 82 cm. U

naprijed montirani elementi, dozvoljavaju korisniku, montažu WC elementa za samo 25 minuta. Kod ovog sustava možete brzo i jednostavno pomicati elemente na nosaču.

Veće prednosti kompletnog sustava:

Sanitarne objekte ne morate više postavljati sve u jednom redu. Ovisno o prostorijama i željama stanovnika samostojeće elemente možete postaviti kao pregradu prostora.

Tako možete WC školjku i bide odvojiti od ostalih kupaonskih elemenata. Nadalje se ti elementi mogu rasporediti dijagonalno prema zidu. U kutovima prostorija, ispod niskih prozora, kosina krovova, ili ispred knauf zidova možete instalirati različite sanitarne elemente.


Instalacije iza zida – planiranje

Vlasnik objekta mora si prije realizacije postaviti dva pitanja:

  • Kako će izgledati tlocrt Vaše kupaonice?
  • Kako će biti raspoređeni objekti u kupaonici, kao što su WC školjka, bide, tuš, umivaonik i kada?

Vlasnik objekta treba bi tlocrt kupaonice nacrtati na milimetarskom papiru i to u mjerilu 1:50. U istom mjerilu može 25 cm široki zid i sanitarne objekte, kao WC školjku, bide, umivaonik, tuš i kada nacrtati na drugi list papira, izrezati i na planu po potrebi pomicati. Dužina zida ravna se prema željenom položaju sanitarnih objekata.


Instalacije iza zida – montaža na tračnici

Tkz. montaža u jednom redu na tračnici dobro je rješenje, kada se planira postavljanje više sanitarnih objekata.

Na zidu se postavlja nosač od metala, u kojemu se montiraju sve cijevi i podžbukni WC kotlić. Nakon toga nosač se zatvara pločama od gipsa. Svi prorezi i rupe moraju se specijalno obraditi, kako se u praznim prostorima ne bi skupljala plijesan i loš miris.


Instalacije iza zida – prednosti montaže na laganim zidovima

Ovdje se odriče masivnog, zvučno izoliranog zida. Svi se vodovi polažu u sustav nosača, nakon toga praznine se s obje strane zatvaraju pločama od gipsa.

Zvučna izolacija, zbog nedostatka masivnog zida, nedovoljna je, pa zbog toga na obje strane ne bi se trebale nalaziti prostorije za spavanje ili dnevni boravak. Sustavi poznatih proizvođača sastoje se od modula, koji se direktno postavljaju na zid, te se za par minuta pričvršćuju na unaprijed postavljene tračnice.

U kompletu dobivate normirane priključke za cijevi kao i sustavu prikladne elemente za pričvršćivanje sanitarnih objekata.