Istraživanje o hrvatskom tržištu nekretnina

Posljednje Istraživanje o hrvatskom tržištu nekretnina stavlja naglasak na blagi oporavak tržišta u drugoj polovici 2010. godine Izvještaj donosi ocjenu relevantnih makroekonomskih trendova i uključuje komentar i analizu sektora komercijalnih nekretnina i nekretnina stambene namjene.

Na temelju izvještaja zaključuje se da: • u 2010. godini procijenjeni gospodarski rast iznosi – 1,4%. Povratak Hrvatske pozitivnim gospodarskim pokazateljima očekuje se u slijedećih nekoliko godina uz predviđeni rast BDP-a za 2011. od 1,5%. • je tržište zakupa u prvoj polovici 2010. godine zamrlo, no zabilježeni su novi upiti – iako manjeg opsega – u drugoj polovici godine. Ovaj bi se trend trebao nastaviti i u 2011. godini, iako se kratkoročno ne očekuje puni oporavak tržišta • je u 2010. godini došlo do preokreta u aktivnostima na investicijskom tržištu. Stope prinosa za prvoklasne nekretnine koje su naglo porasle u 2008./09., tijekom 2010. godine su se stabilizirale, te se u 2011. očekuje određeni pad.

Pozitivni makroekonomski pokazatelji i promjene u upravljanju opskrbnim lancima (eng. Supply Chain Management – SCM) utječu na potražnju zakupnika za logističkim prostorima

Gospodarska kriza imala je jak utjecaj na potražnju u svim sektorima tržišta nekretnina u Hrvatskoj, naročito u Zagrebu. Potražnja za modernim uredskim prostorima dosegnula je minimum krajem 2009.i početkom 2010. godine, a davanje viška prostora u podzakup i seljenje u manje prostore činili su većinu tržišne aktivnosti. Ipak, u drugoj polovici 2010. godine zabilježeni su novi upiti koji su doveli do povećanja broja transakcija na tržištu zakupa uredskog prostora. No i dalje su razine nepopunjenosti u Zagrebu visoke i iznose oko 7.25%. Vrijedi istaknuti da je u drugoj polovici 2010 i prvom dijelu 2011 nekoliko projekata u izgradnji: Sky Office, Green Gold, Ban Centar, Centar Bundek i drugi. Ovo pokazuje da je financiranje ponovno dostupno na tržištu u dokazuje da investitori imaju pouzdanja da postoji tržište za kvalitetne projekte. Sektor industrijskih nekretnina, koji je vjerojatno najmanje razvijen sektor domaćeg tržišta, ostao je uglavnom van ravnoteže radi ograničene količine suvremenih industrijskih prostora i povećane potražnje, koja uglavnom dolazi od međunarodnih tvrtki. Unatoč ovakvom okružju, u 2009. i 2010. godini zabilježeno je nekoliko većih transakcija i to mahom od strane maloprodajnih lanaca kao korisnika, koji su u zakup uzimali nove distribucijske i skladišne prostore u modernim logističkim parkovima oko Zagreba. Kao i na tržištu uredskih prostora i ovdje je u drugoj polovici godine došlo do porasta u potražnji, u čemu prednjače međunarodne prijevozničke kompanije.

Dovršetkom četiri suvremena trgovačka centra u Zagrebu tijekom 2009. i 2010. godine, u sektoru maloprodajnih prostora na tržištu se pojavilo više međunarodnih trgovačkih marki. Većina potražnje koncentrirana je na prodaju kozmetike, modne odjeće i obuće. Ipak, kao odgovor na usporavanje gospodarstva, mnogi trgovci obuzdavaju svoje planove za širenjem i, ako su u mogućnosti, pokušavaju ponovno pregovarati o iznosu zakupnina.

Tržište investicija

Hrvatsko tržište investicija još je u povojima, uglavnom zbog nedostatka dobrih investicijskih proizvoda. Kao odgovor na pad gospodarstva i porast neizvjesnosti, investitori su se okrenuli prema zrelijim i uhodanijim zapadnim tržištima. Posljedice toga bile su vidljive kroz 2009. godinu kada investitori nisu iskazali velik interes za hrvatsko tržište nekretnina. U 2010. godini više velikih transakcija bitno je izmijenilo ovakvu sliku. Izrazito velika potražnja vladala je za maloprodajnim prostorima vrhunske kvalitete. Iako ne očekujemo da će se u 2011. godini ponoviti obujam aktivnosti iz 2010., držimo da postoji povećani interes investitora za dugoročnim aranžmanima, dok god se radi o pravom proizvodu s jakim zakupnikom. Ipak, to nije slučaj koji vrijedi i za investicijske proizvode drugog reda, koji će vjerojatno ostati zanemareni i kod investitora buditi vrlo ograničen interes. Prateći interes investitora, stope prinosa za prvoklasne nekretnine porasle su u 2009. i u prvoj polovici 2010. godine. Iako je teško točno odrediti iznose prinosa radi malog broja transakcija, čini se da su se stope prinosa za prvoklasne nekretnine stabilizirale. Ne očekuje se značajnije sniženje stopa prinosa na kratki rok, kako je zabilježeno u zapadnoj Europi, iako bi kad je riječ o maloprodajnim nekretninama moglo doći do njihovog manjeg pada.

Notes to Editor:

King Sturge is one of the largest international property consultancies in Europe with 42 owned offices in 14 European countries, forming part of a network of over 215 wholly owned, associated and affiliated offices in 47 countries worldwide. Over 3,800 staff throughout these offices cover all property sectors and specialisms including plant and machinery, and residential. In Europe, King Sturge operates in the major UK commercial centres and principal mainland European cities. In Asia Pacific, the firm has associations in Australia, Indonesia, Malaysia and New Zealand. In the Americas, King Sturge has business partners in North, Central and South America through King Sturge CORFAC International and ChainLinks Retail Advisors. Through a joint venture with a wealth manager, King Sturge now has a presence in the Middle East. The office will initially be based in Dubai, concentrating on states in the Gulf Corporation Council: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates.

The European Logistics and Industrial Market report is the eleventh successive annual report that King Sturge has produced on these markets since 2000. This year’s report includes commentary and analysis of 13 country markets where King Sturge has owned offices namely: Belgium, Bulgaria, Croatia, the Czech Republic, France, Germany, Hungary, Poland, Romania, Serbia, the Slovak Republic, Turkey and UK.

For further information please contact: Ivana Paić, Office Manager ivana.paic@kingsturge.com +385 1 4826 114 Felicity Young, PR Executive +44 (0) 20 7087 5108 felicity.young@kingsturge.com +44 (0) 7976 323 151 Alexander Colpaert, European Research Associate +44 (0) 207 087 5511 alexander.colpaert@kingsturge.com +44 (0) 7527 388 018 Jon Sleeman, Research Partner + 44 (0) 207 087 5515 jon.sleeman@kingsturge.com + 44 (0) 7966 581 491

www.kingsturge.hr www.kingsturge.com