Isušivanje podruma od vlage

Voda – bilo da se radi o kišnici, podzemnim vodama ili kondenziranoj vodi – najveći je neprijatelj podruma

Njegove mokre noge ugrožavaju dugoročno izgled cijele kuće. Važno je dobro i kvalitetno isušiti Vaš podrum nakon šteta nastalih od vode, zaštiti ga trajno od prodora vlage te dobiti novi stambeni prostor.

Podrum ispod vode! Takvu katastrofu doživio je ove godine ne mali broj vlasnika kuća nakon žestokog olujnog nevremena. Naročito neugodna situacija je kada uslijed obilnih kiša nastane začepljenje kanalizacije te otpadne vode prodiru preko kućnih priključaka. Ukoliko odvodi nisu osigurani od uspora otpadne vode vrlo brzo prodiru u podrum. Zato se preventivno preporuča obavezna ugradnja poklopaca u odlijevima, ventila koji u slučajevima porasta razine vode odmah zatvaraju odlijevne vodove.

Kada se voda ispumpa iz podruma neophodno je sušenje zidova i podova. Grijanje i provjetravanje kod većih oštećenja nastalih izlijevanjem vode nisu dovoljni da bi voda koja je duboko prodrla u zidove, podove i strop difundirala prirodnim putem. Pomoć pružaju tehnički uređaji za sušenje koji u principu funkcioniraju slično kao klima uređaji te isušuju građevinske elemente.

Nakon izlijevanja otpadnih voda neophodna je svakako i dezinfekcija. Manje spektakularna, ali ništa manje opasna jeste vlaga koja iz zemlje prodire u zidove: zidovi erodiraju, stvaraju se gljivice, a u ekstremnim slučajevima je ugrožena i stabilnost kuće. Većina objekata starije gradnje nema adekvatnu zaštitu. Zidovi se međutim mogu izolirati i naknadno, najučinkovitije s vanjske strane. U tu svrhu neophodno je ogoljeti vanjske zidove podruma – zahtjevan posao. Nakon što se uklone ostaci starih premaza katranom i i stara žbuka nanosi se bitumenska emulzija. Ona nakon suđenja formira kohezivan, zatvoreni zaštitni sloj debljine dva do tri milimetra. Horizontalna blokada u području temelja – neka vrsta pojasa od bušenih kanala u koje se nanosi tekuće injektivno sredstvo – sprečava prodor vlage u zidove s donje strane.

U nekim starijim objektima nije moguća izolacija s vanjske strane. Kao jedini izlaz ostaje mogućnost izolacije s unutarnje strane, pri čemu se nanosi izolacijski talog. Zidovi podruma ostaju doduše vlažni, ali voda ne može prodrijeti u prostorije. Kako se iz podrumskih zidova ne ispiru topivi sastavni dijelovi, njihova nosivost je zadržana. Kako vlaga ne bi prodrla u prizemlje na strop podruma postavlja se horizontalna blokada. Naravno i pod podruma se mora zaštiti od prodora vlage ili izolacijskim talogom ili ljepenkom za brtvljenje. Na to se nanosi suhi estrih na koji se mogu primjerice postaviti keramičke pločice.

Energetski štedljiva izolacija recimo pločama od ekstrudirane pjene također se preporuča za izolaciju podruma. Ukoliko se podrum zagrijava izoliraju se zidovi i pod. Kod ne zagrijavanih podruma je izolacija stropa podruma učinkovita protiv hladnih nogu.

Za suhi podrum koji služi kao ostava takva osnovna sanacija obično je dovoljna. Neki podrumi sadrže skriveni potencijal za više, recimo za uporabu kao fitnes ili hobi prostorija i slično. Naravno u takvom slučaju potrebno je grijanje, elektro instalacije i priključak vode. Za podrum koji služi kao istinski stambeni prostor prirodno svjetlo koje dopire kroz podrumske prozore i svjetlosna okna često nije dovoljno. Ukoliko se prozorski otvori proširuju bitno je voditi računa da prozorske niše ne formiraju toplinske mostove na kojima će se stvarati plijesan i gljivice. Termo izolirani prozorski okviri to mogu uspješno spriječiti.

Inače provjetravanje je i u podrumu najbolja prevencija od nastanka gljivica, iako vrijede drugačija pravila nego kod provjetravanja kuće. U vrijeme razdoblja grijanja neophodno je redovito provjetravanje. Tako se uspješno eliminira topli zrak zasićen vlagom iz gornjih etaža, koji se kondenzira na zidovima.

Ljeti je vanjski zrak vlažniji od hladnijeg unutarnjeg zraka. Ako prodire unutra takav zrak se obično kondenzira na zidovima. Zato se preporuča provjetravanje najbolje u ranim jutarnjim satima.