Izgradnja podruma

Prijelaz između zida i temeljne ploče se također specijalno brtvi. Na grubu temeljnu ploču se postavlja blokada pare za sprečavanje prodora vlage. Sve te mjere znače realizaciju pretpostavke za kvalitetnu uporabu podruma: da je suh i topao.

Da bi se to postiglo neophodna je također analiza postojećeg stanja od strane inženjera ili arhitekte. Građevinsko-fizikalno stanje često za laika i nije odmah uočljivo. Mjerenja vlage, točno konstatiranje svih postojećih mjera brtvljenja i izolacije neophodna su za evtl. ugradnju grijanja. Rekonstrukcija vanjskih zidova podruma omogućuje ugradnju većih, dublje pozicioniranih otvora za prozore i direktne izlaze vani.

Podrum, koji je u veći slučajeva skriven pod zemljom, s malim prozorčićima, taman i ne zagrijavana nudi idealne uvjete za čuvanje zaliha i pohranu vina. Ukoliko visina prostora dozvoljava i podrum se može iskoristiti za proširenje površine za stanovanje, i to ne samo kao sauna, fitnes ili hobi-prostor, već i kao glazbeni prostor, knjižnica, mirna radna prostorija i prostrana gostinska soba. Posebno je atraktivan dobiveni prostor s adekvatnim osvjetljenjem ako imate male prozore možete stvoriti iluziju veće prozorske površine postavljanjem zrcala, stakla i odgovarajućih prozorskih okvira. Eliminacija nekih elemenata vanjskih podrumskih zidova omogućuje montažu većih prozorskih otvora i direktni izlaz vani.

Za uređenje stambenog prostora u podrumu moraju biti ispunjene sljedeće pretpostavke:

Visina prostora mora biti najmanje 2,30 metara. Premala visina se može korigirati dodatnim zahvatima npr. spuštanjem podnožja podruma. Izgradnja podruma pretpostavlja suhi, dobro ventilirani podrum s funkcionalnim brtvljenjem protiv vlage. Naknadna ugradnja horizontalne blokade prodora vlage vrši se mehaničkim pilastim zidnim postupkom,postupkom ugradnje kromiranog čeličnog lima ili kemijskim postupkom.

Podnožje podruma se osigurava od prodora vode horizontalnim brtvenim slojem. Na zidovima, podovima i stropu treba provjeriti termoizolaciju. Na taj način ćete ne samo ograničiti toplinske energetske gubitke, već ćete omogućiti ugodnu klimu prostora. Zidne površine moraju biti tople i suhe, podovi topli za noge. Preporuča se ugradnja podnog grijanja koje se danas može dobiti na tržištu s vrlo malom konstrukcijskom visinom od samo 40 mm.

Strop podruma zahtjeva odgovarajuću zvučnu izolaciju u odnosu na prostorije koje leže iznad. Prozori i vanjska vrata moraju imati izolacijsko staklo. Podrumski ulaz mora biti dopunjen proširenom pristupnom površinom, jer se tako može pomoću kružnih stepenica povezati stambeni prostor u prizemlju s novim proširenim stambenim područjem u podrumu.

Grijanje stambene površine izvodi se priključkom na već postojeći uređaj za grijanje, naravno ukoliko je taj uređaj dovoljno dimenzioniran. Svakako je podreban i uređaj za podizanje otpadnih voda, ukoliko je predviđena izgradnja kupaone, WC-a ili bazena.