Kako urediti potkrovlje

Dom u potkrovlju – san je mnogih, koji žele drugačiji, netipičan stambeni prostor

Dom u potkrovlju – san je mnogih, koji žele drugačiji, netipičan stambeni prostor. No, problemi koji se javljaju uz odabir ovakvog životnog prostora, najčešće se vežu uz strah od uređenja, koje je često kompliciranije od uređenja klasičnog doma. Pravilnom postavom namještaja, potkrovlje postaje funkcionalno, dobro iskoristivo i osobito atraktivno za stanovanje.

Uređenje potkrovlja je izazovno i zahtjevno, ali predstavlja poseban užitak, jer prostor u kome krovne plohe dinamiziraju i uvelike određuju njegov karakter, dobiva poseban izražaj, koji se nikada ne može postići ravnim stropovima i krovovima. Osim toga, potkrovlja su često opremljena krovnim prozorima, kojima se postiže bolja osvjetljenost prostora nego klasičnim vertikalnim i to upravo zbog kuta nagiba u odnosu na prirodni izvor svjetlosti. Igra svjetla i sjene, koja se stvara lomovima u stropu, daje dodatnu atrakciju potkrovlju, koje izgleda efektno čak i bez namještaja.

Pri uređenju potkrovlja je potrebno osobitu pažnju posvetiti visinama nadozida ispod kosih krovnih ploha, jer one određuju mogućnosti iskoristivosti prostora u tim zonama, ali i čitavog prostora. Elemente namještaja je potrebno maksimalno prilagoditi prostoru zbog što bolje iskoristivosti, pa je potkrovlje najjednostavnije opremiti izradom namještaja po mjeri.

Niske zone ispod krovnih ploha, koje su najkritičnije točke prostora u smislu uređenja, možete dobro iskoristiti na nekoliko načina. Ukoliko je takav nadozid u dnevnom boravku, iskoristite ga na način da u nižu zonu smjestite sjedeću garnituru. Postavite ju dovoljno daleko od nadozida tj. da prilikom ustajanja budete u zoni koja je minimalne visine 200cm. Na taj način optimalno iskorištavate niske dijelove prostora, a oni ne remete svojom smanjenom visinom funkcioniranje sjedeće garniture.

Ukoliko je visina nadozida vrlo niska, do 60-ak cm, formira se teško pristupačan prostor. Najbolja iskoristivost ovakvih zona je postavljanjem ugradbenih ili pomičnih „ormara“ čija visina doseže visinu krovne plohe u toj točki. Teško pristupačan prostor pretvarate tako u spremište, koje je idealno za stvari i predmete koje ne koristite često. Osim toga, postava ormara tj. stvaranje prostora za odlaganje suvišnih stvari je najproblematičniji dio stanova u potkrovlju, pa na ovakav način eliminirate ove probleme. Ukoliko spremište želite učiniti potpuno neutralnim u prostoru, fronte mu izradite u boji zidova bez ručkica i nitko neće primjetiti da je dio prostora postao niski ormar tj. spremište.

Niske zone možete urediti i kao „relax“ prostor u koji ćete smjestiti ugodnu masažnu fotelju ili ležaljku. Pri tome je potrebno voditi računa o nihovoj udaljenosti od nadozida baš kao i kod smještaja sjedeće garniture. U blizinu fotelje ili ležaljke postavite police za knjige, uređaje za slušanje glazbe ili gledanje filmova i uživajte u dobroj iskorištenosti i atraktivnosti ove zone.

Ukoliko živite u potkrovlju i potreban vam je radni kutak, stvorite ga u zoni uz nadozid. Radni stol postavite paralelno ili okomito uz njega, ovisno o visini i prostornim mogućnostima. Radna stolica udaljena cca 110cm od nadozida iste tolike visine, osigurat će nesmetano ustajanje, (ukoliko je nagib krova oko 30°). Radni stol u dječjoj sobi pod kosim krovom možete smjestiti na identičan način.

Niže zone ispod krova u spavaćoj sobi možete iskoristiti za smještaj kreveta kako biste one visoke zadržali za postavljanje ormara, koji moraju imati punu visini u dijelovima za vješanje odjeće. Uzglavlje je preporučlivo postaviti paralelno s nadozidom kako bi u komunikacijskoj zoni prema krevetu osigurali dovoljnu visinu za nesmetan prilaz i to s obje strane ako se radi o tzv. bračnom krevetu.

Idealno mjesto za smještaj zahodske školjke ili ležeće kada u kupaonicama, koje su prostorno ograničene zbog spuštanja kosog krova prema nadozidu, je upravo pozicija uz nadozid. Postavljanje zahodske školjke uz njega je ograničeno visinom ugradnje podžbuknog vodokotlića, a smještaj kade visinom prilaza kadi, koji osigurava kretanje bez eventualnih ozljeda glave.

Kada riješite sve funkcionalne zapreke doma u potkrovlju, posvetite se mislima o oblikovanju namještaja. Ono može biti potpuno minimalističko kako bi se u prostoru maksimalno naglasile razigrane krovne plohe i njihova konstrukcija, koja je često ukras potkrovlja.

www.interijerNET.hr