Nova građevina MBW Welt

Građevina BMW Welt jedna je od prvih građevina koje predstavljaju novu generaciju komunikacijskih zgrada 21. stoljeća. To je mjesto na kojemu tvrtka razgovora sa svojim klijentima, prijateljima i posjetiteljima iz cijeloga svijeta – mjesto sastanka i razmjene.

Otvorenost građevine i stakleno pročelje dovode mnogo svjetla u unutrašnji prostor te otvaraju građevinu prema okolini. Istodobno se na pročelju oslikava obližnji Olimpijski park.

Interijer građevine promišljen je do posljednjeg detalja te jednostavnom orijentacijom i najvećom udobnošću stvara pravi ugođaj u kojem se može vidjeti, osjetiti i čuti automobil BMW. Projekt građevine rezultat je pozivnog natječaja na kojem je sudjelovalo 275 graditeljskih tvrtki iz svijeta. Nagrađeni je projekt djelo profesora Wolfa D. Prixa i bečke graditeljske tvrtke Coop Himmelb(l)au. Kao student Prix je pohađao predavanja profesora Karla Schwanzera, projektanta BMW uprave – tzv. četverocilindričnoga tornja – i muzeja BMW-a u Münchenu. Jednom je prilikom predavanje profesora Schwanzera prekinuto telefonskim pozivom. Nakon razgovora svojim je studentima rekao – za mene je danas Božić, osvojio sam natječaj BMW tornja! Točno nakon 30 godina predavanje profesora Prixa u Beču također je prekinuto – osvojio je natječaj za BMW Welt!

Idealna lokacija za BMW Welt je u blizini BMW-ovog sjedišta više od 90 godina. Početkom 20. je stoljeća područje Oberwiesenfeld služilo kao prvi provizorni aerodrom u Münchenu. Dva su letačka pionira tu osnovala svoje tvrtke. Gustav Otto svoju Flugmaschinenfabrik (tvornica strojeva za letenje) i Karl Rapp tvrtku Motorenwerk (tvornicu motora). Te su se dvije tvrtke udružile 1917. u Bayerische Motoren Werke (bajerski motorski poslovi). Prvi je uspješan zabilježeni let bio rane 1919. Letjelicu je pokretao BMW IV avionski motor, avion je postigao visinu od 9760 m – svjetski rekord tadašnjega vremena.

U prosincu 2001. uprava BMW AG na natječaju je izabrala projekt Coop Himmelb(l)aua zbog izvanrednoga koncepta i karakteristične jedinstvene krovne konstrukcije i oblika tzv. dvostrukog stošca građevine. Krov u obliku oblaka, površine 16000 m2, a koji proizlazi iz oblikovanja dvostrukoga stošca, oslonjen je na samo dvanaest zglobnih stupova što stvara privid lebdenja. Konstrukcija krova sastoji se od donjeg i gornjeg rešetkastoga nosača s osnovnim rasterom od 5×5 m. Nosači su povezani dijagonalama i time je stvorena prostorna nosiva konstrukcija.

Dvostruki stožac koji upadljivo izvire iz cijele građevine snažno i dinamično privlači pozornost.

″Ciklon″ napravljen od stakla i čelika vijuga prema gore, završava na krovu gdje je slobodno zaustavljen, plutajući poput oblaka, stvoren je dinamičkom deformacijom dvaju nosača i stvara glavnu podupiruću točku krova.

Graditeljski koncept BMW Welta sjedinjuje oblik i funkciju. Vidljivo je to u elegantnom čeličnom pročelju koje, između ostaloga, ujedno služi funkciji prozračivanja građevine. U tu svrhu solarna energija koja se dobiva iz panela na krovu i pročelju pridonosi grijanju građevine, a zračenje je građevine ukomponirano u velike zidne površine. Površina plašta napravljena od stakla stvara termički udobnu temperaturu površine. Vegetacija izvana, posebno u blizini prirodnije ventilacijskih elemenata, veže čestice prašine, a ima i učinak hlađenja.

Tijek građenja

Faza projektiranja završila je u srpnju 2003., a građevinski su radovi na lokaciji započeli 1. kolovoza 2003. Na projektu je uz glavnog projektanta radilo više od 120 arhitekata i inženjera.

Za specijalističkih podzemnih radova od siječnja do lipnja 2004. tlo je iskopano do dubine 14 m te je 16. srpnja 2004. položen kamen temeljac prije početka radova na školjci građevine.

Početkom 2005. započeo je rad na čeličnoj konstrukciji građevine i uskoro je prvi dio građevine postao vidljiv. Istodobno s betonskim radovima započela je i izvedba pročelja.

U 2006. završeni su građevinski radovi nosivoga dijela građevine. Započelo je postavljenje staklenih panela, a zatvoren je i krov. Počeli su radovi u interijeru i montiranje fotonaponskoga sustava.

Welta otvorena je 20. listopada 2007. Tijekom 2008. građevina je dobila brojne nagrade za projekt i izvedbu od kojih navodimo tri: Selected Lendmark of 2008, RIBA European Aword (Royal Institute of British Architects), 1. nagrada na World Architecture Festival održanom u Barceloni.

www.casopis-gradjevinar.hr