Nova metoda – dubinsko injektiranje ekspanzijske smole

Postupak se zasniva na tome da se pod temelj injektira posebna smola koja se po ulasku u tlo širi silom ekspanzije do 10.000 kPa (100 kg/cm2) pri čemu tlo zbija i ojačava, te tako trajno povećava njegovu nosivost. Injektiranje se obično provodi u tri razine – od najviše, neposredno ispod temelja, pa sve do dubine od oko tri metra ispod temelja ili manje ako se naiđe na tvrdu podlogu, a po potrebi se može izvesti i na više razina u većim dubinama.

TAUS d.o.o., predstavnik Ureteka za Hrvatsku, Josipa Jelačića 112, Samobor – tel: 01/33 77 007, 
– www.uretek.hr  mob: 098/ 719 475, mail: info@uretek.hr

Za razliku od podbetoniranja, ovaj postupak je daleko brži, jednostavniji i efikasniji. Za njegovo izvođenje nije potrebno kopanje jer smola se u tlo injektira kroz prethodno izbušene rupe, odnosno cijevi, promjera do 2 centimetra. Smola je lagana i u tlu ne stvara dodatna opterećenja, a za razliku od betona suši se i stvrdnjava u roku nekoliko minuta pa ekipa stručnjaka dnevno pomoću nje može sanirati 10 – 12 metara dužnih temelja. Injektiranje lako može biti provedeno i unutar objekta, a gradilište, odnosno mjesto injektiranja može biti udaljeno i 80 metara od najbližeg pristupa vozilom.

Posebna ekspanzijska smola

Smola je dvokomponentna smjesa na osnovi poliuretana, a ekspanzija u tlu je rezultat vrlo stabilne kemijske reakcije koju je moguće točno kontrolirati. Zbog brzog djelovanja i sušenja u samo nekoliko minuta njezino djelovanje ograničeno je na krug od oko 2 metra zbog čega ne dolazi do rasipanja i otjecanja materijala na susjedna područja što je čest slučaj kod cementnog injektiranja. Osim ojačavanja tla djeluje i kao izolator smanjujući utjecaj vlage iz tla na temelje, a smanjuje i posljedice vibracija i potresa na objekt. Smola ne zagađuje okoliš, a u tlu trajno zadržava svoja svojstva, ne hlapi, ne truli i nije podložna štetnom utjecaju vode niti ostalih tvari iz tla.

www.uretek.hr 

Sanacija temelja bez kopanja i podbetoniranja