Otoci koji spajaju dvije Koreje

Tvrtka Foster + Partners, zajedno s tvrtkom PHA i Mobility u Kini, pobijedila je na međunarodnom urbanističkom natječaju za projekt koji obuhvaća korejske otoke KangHwa i OnJin-gun sjeveroistočno od Seula na kojima će biti Incheon slobodna ekonomska zona mješovite namjene. KangHwa i OnJin-gun su otoci u Žutome moru. KangHwa je približno pravokutnoga blika, a leži na ustima rijeke Han i površine je 422 km2. Trenutačno se na njemu proizvodi riža, a na njemu se nalaze i nasadi ginsenga. Glavni su gradovi KangHwa na sjeveroistoku i Tongmak na jugu. Slobodna će ekonomska zona biti autonomna i održiva, veličine 300 km2, a protezat će se od središnje, nove prometne kralježnice stvarajući središte zelene industrije i služeći populaciji u kojoj se predviđa rast s 35000 na 320000 stanovnika i dnevnih putnika.

Urbanističkim planom predviđa se povezivanje Sjeverne i Južne Koreje, komunističke i kapitalističke zemlje s najdužim mostom na svijetu koji će spojiti otoke KangHwa and OnJin-gun. Prije toga Sjeverna i Južna Koreja nisu bile cestovno povezane. Planom su predviđena područja mješovite namjene od rijetke do vrlo guste naseljenosti, a povezivat će ih sustav lakotračne željeznice. Željeznica će povezivati tri glavna područja rada i stanovanja u slobodnu trgovačku zonu. Zoniranje će potaknuti zelenu industriju. Plan će se ostvarivati u fazama sljedećih deset do petnaest godina. Osim najdužim mostom na svijetu, Sjeverna i Južna Koreja bit će povezane i novim aerodromom, Incheon, koji će biti zajednički. U blizini glavnoga aerodroma bit će zelena industrija koja će povezivati dvije Koreje u ekonomskoj suradnji. Jug otoka imat će mješovitu namjenu, spajajući zelenu tehnološku industriju s društvenim, kulturnim i stambenim građevinama. Predviđeno je da će slobodna zona Incheon postati nacionalno središte održive industrije: proizvodnje fotonaponskih panela i turbina na vjetar te razvoja novih proizvoda i tehnologija unutar novog istraživačkoga i razvojnog instituta na jugu KangHwaa.

Najsuvremenije energetske mjere iskorištene su unutar urbanističkoga plana, a uključuju generatore energije na biomasu, uporabu hidrogenskih gorivih ćelija i hidrofoničke krovove (hydroponic = tehnika rasta biljaka (bez zemlje) u vodi koja sadrži otopljene hranjive tvari). Otok Jin-gun bit će transformiran u održivo boravište.

Uzimajući poljoprivredu kao središnju temu, projekt upotrebljava postojeće elemente kao što su kanali za navodnjavanje, zeleni prostori i ceste. Razmještaj građevina unutar urbanističkoga plana slijedi prirodnu tipologiju lokacija, uključujući zelene krovove za daljnje sjedinjenje s krajolikom. Kao žile lišća, manje se ceste i pješačke avenije šire od središnje prometne kralježnice. Terasaste će farme, krovovima industrijskih građevina zamijeniti sve površine na tlu istisnute gradnjom. Konstrukcije neće biti više od 50 m pa predviđene građevine neće zaklanjati poglede na gorja i planine, a čuvat će i ruralni krajolik. Grant Brooker, projektant u tvrtki Foster + Partners, izjavio je da je urbanistički plan rađen kao mogućnost istraživanja održivoga potencijala ovih izvanrednih otoka, eksploatirajući njihov osnovni položaj blizu Seula i njegove neobrađene krajolike. Presretni smo da su suci dijelili našu viziju te se nadamo da ćemo projekt razviti na sljedeći stupanj, rekao je pri preuzimanju nagrade.

www.casopis-gradjevinar.hr

www.worldarchitecturenews.com