Pasivna kuća – zašto graditi pasivnu kuću?

Standard pasivne kuće jeste pokušaj, smanjenja potrošnje energije i udovoljavanja novogradnje globalnim zahtjevi a da se pri tome popravi komfor stanovanja. Pruža osnovu kako bi se u novogradnjama preostala potrebna energija u cijelosti pokrila iz obnovljivih izvora energije.

1. Jeftinija osnova zbog toga, jer prema principu jednostavnosti stavlja se naglasak na komponente, koje zgrada ionako treba: Oklop zgrade, prozora i s aspekta higijene povoljnog automatskog zračenja. Ukoliko se poboljšanje efikasnosti ovih komponenti dovede do te mjere, da posebni sustav ispušne toplote nije više potreban, nastaje ušteda, koja poravnava troškove, koji nastaju pri poboljšanju efikasnosti.

2. Smanjenje gubitka prije maksimalizacije dobiti: temeljni princip pasivnih kuća jeste, konzekventno spriječiti postojeću toplinu da ne izlazi van (smanjenje gubitaka). Teoretski izračun modela i praktična iskustva s mnogobrojnim projektima su pokazala, kako je takva strategija u zemljama srednje Europe i područjima slične klime mnogo efikasnija nego strategije, koje se temelje prije svega na pasivnom ili aktivnom iskorištavanju solarne energije.

Kuća, koja vraća toplinu

Kuća, koja vraća toplinu – posebna obilježja pasivne kuće, koja vraća toplinu

– Posebna obilježja “pasivne kuće, koja vraća toplinu” (Promjene u usporedbi s opisom pasivne kuće)

U-vrijednost za vanjski zid, pod i strop cca. 0,20 W/m2K
Energetska nazivna vrijednost (toplota za grijanje) cca. 10-20 kWh/m2a
Sustav grijanja na niske temperature (podno grijanje – grijanje na zidu) ugrađuje se, kako bi pri pogrešnom korištenju i kod mogućih kasnijih dogradnji i promjena objekta, postojale dodatne rezerve grijanja.
Temperatura zraka, koji ulazi iznosi cca. 17°C a stanovnici kuće istu percipiraju kao svježi zrak.
Dodatne ugradnje kod kuće, koja vraća toplotu jeste postavljenje krova za izmjenu toplote: upija svježi zrak preko cjelokupne površine krova, prije nego što isti prosljeđuje u izmjenjivač toplote. Zrak se pri tome pred zagrijava transmisijskom toplotom iz kuće ili kada sunce zagrije solarnom toplotom.
Ugradnja prozora pasivne kuće, U-vrijednost < 0,80 W/m2K, g-vrijednost = 0,42
Smanjenje struje u kući i pomoćne struje na 18 kWh/m2 a uporabom električnih uređaja i lampi koji koriste energiju efikasno.
Primarna energija – nazivna vrijednost, koja se može postići = 115 kWh/m2a (<120 kWh/m2a)