Potkrovlje u kući s pasivnom potrošnjom energije

Na krovne je prozore potrebno primijeniti druga mjerila zbog specifičnog načina ugradnje: kod njih je gubitak topline nešto veći jer se ne mogu ugraditi “duboku” u krov kuće.

Dodatnom izolacijom staklenih površina na ovim prozorima vrijednost gubitka topline snižava se na W/(m2K). Sva testiranja i izračunavanja tehničkih podataka u pogledu gubitka topline kod ovih prozorskih sustava provode neovisni instituti.

Na ovaj je način prostore u potkrovlju moguće pretvoriti u svijetle i kvalitetne stambene i radne prostorije.Budućnost je počela – kuće s pasivnom potrošnjom energije zavladale su tržištem

S obzirom na sve veće cijene i povećanje izdataka za energente u kućanstvu, kuće s pasivnom potrošnjom energije postaju sve privlačnije i logičnije rješenje i način izgradnje stambenog prostora.

A razlog upravo leži u količini utrošene enregije: dok energetske potrebe kod kuće sa minimalnom potrošnjom najviše iznose 70 kWh/m2, krajnja granična vrijednost potrošnje kod kuća s pasivnom potrošnjom enregije ne prelazi 15 kWh/m2. Preostale potrebe za enregijom tako su malene da se mogu riješiti zagrijavanjem svježeg zraka s već u prostorijama postojećom toplinom.

Kako bi kuće s pasivnom potrošnjom energije uspjele udovoljiti vrlo visokim ekološkim i ekonomskim zahtjevima za što manjom potrošnjom potrebno je ispuniti tri uvjeta a to su: izvrsna toplinska izolacija vanjskih dijelova objekta (krova, zida i podruma), hermetički izoliran vanjski omotač i prozorski sustavi s minimalnim gubitkom topline.

Tako npr. gubitak energije kod prozora s odgovarajućim certifikatom za ugradnju na kućama s pasivnom potrošnjom energije ne smije prelaziti vrijednost od 0,8 W/(m2K).

Na krovne je prozore potrebno primijeniti druga mjerila zbog specifičnog načina ugradnje: kod njih je gubitak topline nešto veći jer se ne mogu ugraditi “duboku” u krov kuće.

Izvrsna toplinska zaštita zahvaljujući novim proizvodima

Prozorski sustav pod oznakom GGL 3064 dostiže tako niske vrijednosti u pogledu gubitka topline zahvaljujući kvalitetnoj izvedbi krila i okvira s jedne strane i troslojnom ostakljenju s druge strane: s unutarnje se strane nalaze dva specijalna stakla a s vanjske jedno.

Za optimalnu ugradnju u krovnu konstrukciju kao i za kvalitetnu toplinsku izlolaciju zaslužan je izo-priključni okvir ovih prozora. Ovi su prozori pogodni za sve krovove čiji nagibni kut iznosi od 15 do 90 stupnjeva. Na kraju možemo reći, na raspolaganju nam stoje velličine promjera od 55×98 pa sve do 114×118.