Predziđe zidova gotove kuće

Nakon toga se betonom izlijeva trakasti temelj. Ispod betona obavezno treba postaviti foliju koja blokira prolaz pare ili katransku ljepenku koje dosežu od drveta do donjeg kamena zazidanih otvora između greda. Zbog izolacije buke od koraka ne smije se zaboraviti ni okomita izolacijska traka između starog estriha i novog betonskog trakastog temelja. Majstor je tu postavio žute trake od PU-pjene poznate iz konstrukcija podnog grijanja.

Temelj je morao biti viši od poda za otprilike jedan do dva centimetra. Na taj način je omogućeno da voda ne dospije odmah do zida ukoliko se kasnije nehotice prolije vjedro vode. PU-trake postavljene kao izolacija buke od koraka mogu se jako dobro koristiti kao oplata betonskog temelja. Izdržavaju bez problema pritisak betona od jednog ili dva centimetra. Trake se nakon žbukanja podnih površina glatko obrezuju. Prije nego se podigne predziđe svakako još jedanput treba razmisliti o električnim instalacijama. Svi vodovi do razdjelnika i utičnica moraju dosezati iz novog zida najmanje 10 do 15 cm. Tu treba potražiti savjet stručog elektropoduzeća jer kada se neki vod zazida kasnije je teško opet doći do njega.

Kada je to riješeno može se početi sa zidanjem. Majstor je to radio sam, međutim onaj tko ne može ili neće zidati sam mora zatražiti odgovarajuću ponudu. Na dobro zidanom poroznom betonu dovoljna je žbuka za tanke posteljice, a specijalna podloga osigurava da žbuka dobro drži na ekstremno hidrofilnom poroznom betonu. Prije nego se započne sa žbukanjem svakako treba završiti radove na električnim instalacijama te montirati utičnice i prekidače. Stare kuće nemaju FI-zaštiitne prekidače, montaža je propisana i preporučljiva. Nakon žbukanja novi zidovi koji su zahtjevali više prostora (što je imalo efekta na širinu prozorskih klupica i još toga) dobili su novi premaz. Od stare smrdljive kuće postala je (gotovo) mirisna masivna kuća, međutim sa znatno manjim stambenim prostorom. Od 90 metara kvadratnih ostalo je zapravo 82,50 metara kvadratnih. Prethodno svakako treba dobro promisliti jeste li spremni na takvu žrtvu. Moderna tehnika izoliranja omogućuje rješenja koja štede prostor – i naravno nema mogućnosti nastanka problema s mirisima.

Uz nove prozore i druge građevinske mjere kuća je bila potpuno vjetronepropusna. Prema pravilniku o uštedi energije tako mora i biti, ali da bi se izbjegla plijesan treba osigurati dovoljno provjetravanja. Majstor je to riješio tako što je u područje hodnika ugradio tri 100 mm stropne ventilacijske rešetke te ih je u krovnom području spojio pomoću cijevi za odvodnju promjera 100 mm kao jednu cijev. Na taj način je osigurao kontinuiranu ventilaciju koja štedi energiju, bez propuha. Naročito kada se preko dana radi, a prozori nisu otvoreni ovo je zasigurno dobro rješenje.