Protupotresna gradnja spasila Čile od veće katastrofe

Unatoč tome što je Čile pogodio čak 100 puta snažniji potres nego Haiti, zemlju je od veće katastrofe spasila dubina epicentra te protupotresna gradnja objekata.

Zagreb, 1. ožujka 2010. – Čile je u subotu pogodio čak 100 puta jači potres od onog koji je prije mjesec dana zatresao Haiti, no razmjeri katastrofalne tragedije, poput haićanske u kojoj je život izgubilo više od 200.000 ljudi, srećom su izbjegnuti. Razlog tomu je epicentar čileanskog potresa na dubini od 35 kilometara, te izdržljiva i stabilna gradnja zahvaljujući kojoj su brojne kuće i zgrade odoljele silama strahovitog udara.

Čileanci su se s protupotresnim građevinskim materijalima na vrijeme pripremili za ovakve situacije obzirom da su u svojoj povijesti preživjeli brojne potrese pa su naučili da kvalitetnom gradnjom mogu uvelike smanjiti potencijalnu štetu.


Protupotresna gradnja

 

Takva svojstva imaju suvremeni građevinski materijali poput porobetona koji je lagan i samim time lakše odolijeva potresnim silama.

Primjerice, objekti građeni Ytong materijalom u sustavu horizontalnih i vertikalnih armirano betonskih serklaža znatno se manje oštećuju u potresu, od zgrada zidanih šupljom blok opekom jer Ytong jednako preuzima horizontalnu potresnu silu kao i vertikalno opterećenje. Mala težina objekata izgrađenih od Ytong materijala (cca 500 kg/m3) rezultira manjom trešnjom odnosno manjom amplitudom njihanja. Pored svega Ytong posjeduje duktilna tj. elastična svojstva materijala.

Kada je krajem devedesetih Tursku zadesio strahovit potres, u najjače pogođenim područjima ostali su čitavi samo objekti izgrađeni Ytongom. Ovo je najstarija robna marka među građevinskim materijalima na svijetu, a počeci joj sežu u 1923. godinu kada je švedski arhitekt Axel Eriksson prvi upotrijebio mješavinu kremenog pijeska, vapna, cementa i vode te uspio proizvesti tvrd, a relativno lagan materijal.


Ytong – protupotresni materijal

 

Ytong je danas globalno vrlo prihvaćen zbog svojih ekoloških prednosti, brzine gradnje te izrazitih protupotresnih i protupožarnih karakteristika. U Ljubljani je nedavno provedeno protupotresno ispitivanje građevinskih materijala kada je porobeton pokazao čak 3,5 puta veću izdržljivost na udare od opeke. Tajna je u lakoći porobetona koji je ujedno i iznimne tlačne čvrstoće te odličan toplinski izolator.

Kako izgraditi kuću sigurnu od potresa koja je istovremeno ekološka i energetski učinkovita saznajte na www.xella.hr te na www.gradnjakuce.com.