Rekonstrukcija krova

Moguće su sljedeće mjere:

Obnova krovnog pokrivača: pojačanjem toplinske izolacije,ugradnjom zaštitnih traka ljepenke i potkrovlja mogu se popraviti građevinsko-fizikalna svojstva krova. Planirajte svakako i ugradnju prozora u prostorijama potkrovlja, ukoliko kasnije planirate izgradnju prostora u potkrovlju.

Podizanje krova: Ukoliko imate malu visinu stropa možete pomoću posebnih sustava za podizanje krova podići cijeli krov do željene visine te na taj način dobiti dodatnu površinu za stanovanje. Ta tehnika se također koristi za namještanje krova. Kosi krov na postojećem ravnom krovu: To se uglavnom uzima u obzir u okvirima popravki ravnog krova, ukoliko želite dobiti dodatni prostor za stanovanje ili ako oblikovno želite istaknuti zgradu kosim krovom.

Prije početka radova svakako napravite neformalan upit nadležnim službama o potrebi ishođenja građevinske dozvole. Oblik krova je rezultat postojećeg tlocrta. Nagib i konstrukcija krova ne smiju sprečavati kasniju uporabu tavanskih prostorija. Provjerite također statiku, jer su u nekim slučajevima potrebna pojačanja , kako bi se iz krovišta izvela opterećenja kao i nova korisna oprerećenja.

Prostorije ranije osvjetljavane svjetlosnim kupolama moraju biti svakako drugačije osvjetljena ili treba planirati drugačije dodatno osvjetljenje. Isto tako je moguće planiranje u blizini odzračenih nus-prostorija (kupaona, WC, ostave i sl.)

Krovne kanalice

Za odvodnju ravnih krovova, terasa, balkona i lođa, izrađuju se od cinka,pocinčanog čelika, bakra, aluminija, plastike i plemenitih čelika, s toplinskom izolacijom za sprečavanje nastanka kondenzata, u nekim slučajevima i s ugrađenim grijanjem, kako bi se zimi izbjeglo zamrzavanje. Hvatište nečistoće sprečava začepljenja lišćem i prljavštinom.

Zaštitni premazi vlaknenog cementa( zaštita krova)

Već prema sredstvu zaštite bez boje, pokrivni, mat, sjajni sa specijalnim lak bojama, ili disperzivne boje na bazi umjetne smole, disperzivni lakovi odn. žbuka na bazi umjetne smole.

Krovne konstrukcije

Već prema tome radi li se o ravnom ili kosom, toplom ili hladnom krovu različita je krovna konstrukcija. Kod kosog krova je bitno je li krov izgrađen ili ne i ima li izolaciju na rogovima, između rogova ili ispod rogova. Krovna konstrukcija za izgrađeno potkrovlje je primjerice ( od unutra prema vani) : gipsane kartonske ploče, blokada prolaza pare, rešetkaste letvice, izolacijska vuna između rogova, ljepenka, dvostruke rešetkaste letve za stražnju ventilaciju krovnog pokrivača, krovni pokrivač. Ne smije se miješati pojam krovna konstrukcija i montaža krova.