Sanacija i modernizacija: U čemu je razlika?

Građevinska mjera modernizacija je onda, kada se zgrada obnovi opremom, odnosno dovede u novije stanje.

Modernizacija: Povećati vrijednost imovine

Modernizacijom bi se u pravilu trebala povećati stambena vrijednost. Također mjere, koje dovode do opsežnih ušteda energije i vode, opisuju stručnjaci kao modernizaciju. To su, primjerice, poboljšane mjere zaštite od buke ili nova sanitarna oprema. Modernizacija može biti dio sanacije.

Sanacija: Kuća neka bude ponovno korisna

Sanacijom se označavaju one građevinske mjere, koje zgradi vraćaju funkciju i upotrebljivost. Postoje razni oblici sanacije, na primjer, očuvanje, kod čega se radi o očuvanju postojeće strukture. Kot tzv. jezgrene sanacije, se sanira kompletna struktura zgrade. Kod ove mjere se neki dijelovi zgrade mogu srušiti i ponovno izgraditi po nekim povijesnim modelima.

Osim toga, postoji i tzv. translokacija, postupak prijenosa zgrada. Za to bi građevinar kompletnu zgradu trebao transportirati ili prenositi dio po dio, kako bi mogao ponovno sagraditi ili postaviti zgradu na novo mjesto.

Pravne razlike

Pravne razlike nastaju uglavnom zbog troškova i njihove sposobnosti raspodjele. Stanodavac ne smije na temelju mjera sanacije unutar postojećeg ugovornog odnosa povećati stanarinu, ako to za vrijeme poduzimanja mjera sanacije nije dozvoljeno. Ako zbog sanacije poraste vrijednost zgrade, stanodavac mora nekretninu ponovno iznajmiti, kako bi iz toga imao ekonomsku korist. Iz tog razloga mnogi stanodavci raskidaju ugovore prije početka sanacije.

Ukoliko se na kući ili stanu poduzimaju građevinske mjere, najčešće se ovdje radi o sanaciji ili o modernizaciji. Ovdje saznajte u čemu je razlika.