Simpozij „Tunelogradnja u Mediteranu“

Skup ove godine ima par posebnih tema koje su zanimljive na cijelom području Mediterana.

Jedna od tema je primjene tehnologije potopljenih tunela koja je neopravdano neiskorištena posebice za spojeve između kopna i otoka ili poluotoka. Zbog svoje izuzetne prilagodljivositi svim uvjetima i lokacijama prijelaza, niske cijene, otpornosti na potres, zbog tunelskog tipa konstrukcije na koji nema utjecaja vjetra, zbog svoje jednostavnosti jer je može korisiti bilo koja domaća građevinska tvrtka, te zbog svojeg karaktera zaštite okoliša, flore i faune mora ova tehnologija neopravdano nije korištena na obalama Mediterana. Mostograditeljski lobiji redovno sprečavaju primjenu ove jeftinije, sigurnije i ekološkije metode kao što govore zadnji primjeri upravo u slučaju prijelaza na poluotok Pelješac. Zadnje varijante mosta od prije par dana upravo pokazuju manipulaciju stručnim infomacijama jer most od 2 km ne može koštati samo 200 milijuna eura, ali potopljeni tunel može. Stoga će se na skupu govoriti i o ovim načinima prijelaza na Pelješac kao i za više drugih lokacija prijelaza kako na Jadranskoj, tako i na drugim obalama Mediterana.

Ostale teme skupa pokazati će tehnologije od interesa za primjenu u Mediteranskim geološkim uvjetima, nove pravce transportne željezničke infrastrukture posebice, te također pozadinu i planove razvoja Turske koja je u ovom trenutku uz Kinu zemlja s najvećom stopom razvoja i planovima ekspanzije, koja razvoj financira pretežito iz vlastitih financijskih sredstava. Ovaj skup namjerava se kasnije proširiti i na ostale zemlje Meidterana gdje bi treba o služiti napretku i promociji u korištenju podzemnog prostora.

Između ostalog na skupu će se održati i konstituirajuća sjednica organizacijskog odbora svjetskog kongresa o tunelima WTC2015 koji će se održati u Dubrovniku, 22.-28.05.2015 godine. Na svjetskom kongresu održanom u svibnju 2012 godine u Bangkoku ITA Croatia kandidirala se i pobijedila u nadmetanju za organizaciju svjetskog kongresa WTC2015 godine u konkurenciji s Minhenom,Njemačka i Kopenhagenom, Danska. U dva izborna kruga ITA Croatia osvojila je najviše glasova zemalja članica svjetske udruge za tunele ITA-AITES i po prvi puta u povijesti Jugo-istočne Europe Hrvatska će biti organizatorica svjetskog kongresa za tunele na kojem se očekuje preko 2000 sudionika iz sijelog svijeta i preko 100 tvrtki izlagača. Naslov i osnovna tema svjetskog kongresa 2015 godine biti će : „SEE Tunnel–Promoting Tunnelling in South-East Europe / Promocija tunelogradnje u Jugoistočnoj Europi“.

Tanja Rabar, mag.iur.
Organizing Committee

Tel: 00385 51 410-447
Mob: 00385 99 4410-447
Fax: 00385 51 410-450
www.meditunnel2013.com
www.itacroatia.euwww.hubitg.com