Zahtjevi koje se postavljaju prilikom gradnje podruma

Prilikom projektiranja kuće treba na vrijeme utvrditi ( već prema namjeni podruma) želite li prostorije u podrumu koje će se zagrijavati ili ne. Preporuča se detaljno projektiranje i namjena uporabe, čak ako se neće odmah koristiti. Kasnija dogradnja zidova i podova je zahtjevna i skupa. Svaki podrum treba zaštiti od podzemnih ili drenažnih voda kao i od vlage. Oborine i podzemne vode vode ka jačem vlaženju tla, posebno je opasnost veća kod vezivnih vrsta kao npr. Ilovača. Ekstremna opterećenja se javljaju kod zemljišta s nagibom. Učinkovita odvodnja vode drenažom kao i propisano brtvljenje sprečavaju građevinska oštećenja.

Ukoliko planirate zagrijane prostorije u podrumu svakako se moraju izolirati podrumski zidovi i podovi , kako bi se izbjegli toplinski gubici.

Izgradnja podruma

Podrum, koji je u veći slučajeva skriven pod zemljom, s malim prozorčićima, taman i ne zagrijavan nudi idealne uvjete za čuvanje zaliha i pohranu vina. Ukoliko visina prostora dozvoljava i podrum se može iskoristiti za proširenje površine za stanovanje, i to ne samo kao sauna, fitnes ili hobi-prostor, već i kao glazbeni prostor, knjižnica, mirna radna prostorija i prostrana gostinska soba. Posebno je atraktivan dobiveni prostor s adekvatnim osvjetljenjem.I ako imate male prozore možete stvoriti iluziju veće prozorske površine postavljanjem zrcala, stakla i odgovarajućih prozorskih okvira. Eliminacija nekih elemenata vanjskih podrumskih zidova omogućuje montažu većih prozorskih otvora i direktni izlaz vani.

Za uređenje stambenog prostora u podrumu moraju biti ispunjene sljedeće pretpostavke:

Visina prostora mora biti najmanje 2,30 metara. Premala visina se može korigirati dodatnim zahvatima npr. spuštanjem podnožja podruma. Izgradnja podruma pretpostavlja suhi, dobro ventilirani podrum s funkcionalnim brtvljenjem protiv vlage.Naknadna ugradnja horizontalne blokade prodora vlage vrši se mehaničkim pilastim zidnim postupkom,postupkom ugradnje kromiranog čeličnog lima ili kemijskim postupkom. Podnožje podruma se osigurava od prodora vode horizontalnim brtvenim slojem. Na zidovima, podovima i stropu treba provjeriti termoizolaciju. Na taj način ćete ne samo ograničiti toplinske energetske gubitke, već ćete omogućiti ugodnu klimu prostora.Zidne površine moraju biti tople i suhe, podovi topli za noge. Preporuča se ugradnja podnog grijanja koje se danas može dobiti na tržištu s vrlo malom konstrukcijskom visinom od samo 40 mm. Strop podruma zahtjeva odgovarajuću zvučnu izolaciju u odnosu na prostorije koje leže iznad. Prozori i vanjska vrata moraju imati izolacijsko staklo.Podrumski ulaz mora biti dopunjen proširenom pristupnom površinom, jer se tako može pomoću kružnih stepenica povezati stambeni prostor u prizemlju s novim proširenim stambenim područjem u podrumu.Grijanje stambene površine izvodi se priključkom na već postojeći uređaj za grijanje, naravno ukoliko je taj uređaj dovoljno dimenzioniran. Svakako je podreban i uređaj za podizanje otpadnih voda, ukoliko je predviđena izgradnja kupaone, WC-a ili bazena.

Podrumski zidovi

Podrumski zidovi zidaju se od velikoplošnih opeka (vapnene opeke, lagane opeke, zidne opeka, opeke od poroznog betona), lijevaju se iz armiranog ili nearmiranog mjesnog betona ili od gotovih betonskih dijelova(gotovi podrumi) i u datom slučaju s vanjskom toplinskom izolacijom. Ukoliko temelj objekta leži ispod razine podzemne vode, onda se zidove od mjesnog betona ali i temelj izrađuju od vodonepropusnog betona tzv. bijele kade.Za gradnju po sistemu uradi sam postoje već setovi za izgradnju podruma s točnim uputama za montažu, svim materijalima i statičkim certifikatima,planovima za odvodnju i drenažu kao i upute za gradnju od mjerenja do gotove montaže stropa podruma. Podrumski prozori propuštaju svjetlost i zrak u podrumske prostorije.Ukoliko podrumski prozori leže ispod razine površine zemljišta, neophodna su svjetlosna okna.

Izolacija podruma

Zagrijavane podrumske prostorije imaju toplinsku izolaciju.Ona služi za uštedu energije i za sprečavanje oštećenja od vlage nastala stvaranjem kondenzata na podrumskim zidovima.Na novogradnjama se montira i izolacija perimetra na vanjskoj strani podrumskih zidova. Ta izolacija ima građevnofizikalne prednosti i sprečava toplinske mostove povezivanjem zidova i stropova. Izolacija perimetra ne zamjenjuje brtvljenje protiv vlaženja tla ili u datom slučaju neophodne drenaže.Kod starijih građevinskih objekata se postavlja sloj toplinske izolacije na unutarnjoj strani podrumskih zidova(unutarnja izolacija).

Zaštita od vlage i drenaža

Vijek trajanja i troškovi održavanja jednog objekta ovise u bitnome od kvalitete i trajnosti brtvljenja. Oborine, podzemnie vode i sastav tla vode ka većem ili manjem stupnju vlažnosti tla, posebno na lokacijama s nagibom.90% svih građevinskih oštećenja u području podruma pripisuju se vlazi. Ista se mogu spriječiti propisnim brtvljenjem i funkcionalno osiguranom drenažom. Površine objekta, koje su u doticaju s tlom izložena su naprezanjima zbog podzemnih voda, akumuliranih voda, drenažnih voda kao I vlažnosti tla.

Već prema naprezanju se brtvljenje izvodi kao:

– brtvljenje vlage tla– brtvljenje tlačnog opterećenja vode– brtvljenje vode bez tlačnog opterećenjaMaterijali za brtvljenje su WU-beton, brtvene ljepenke i rebraste trake, brtvene mase i brtveni talozi.Za zaštitu brtvljenja služe ploče od temeljnog zida,ljepenka od vunenog tkanja ili izolacija perimetra. Drenaža ima zadaću odvodnje vode iz objekta kako bi se rasteretila brtvljenja.Brtvljenje radnih, dilatacijskih ili postavnih fuga vrši se trajno-elastičnim ili trajno-plastičnim profilima,trakama i folijama. Kao zaštita površine na građevinskim elementima od betona, cementa ili prirodnog kamena povezanog vapnencem koriste se sredstva za impregniranje ili tekuće vodeno staklo/natrijev silikat.Tako površina otvrdnjava, postiže se zatvaranje pora kao i zaštita od kiselina, lužina i drugih agresivnih materijala. Žlijebovi za odvodnju u području fasadnih prijelaza i priključaka odvode vodu s površine i sprečavaju eventualna oštećenja od prskanja vode i uspornih voda.