22. Sjevernojadranski sajam – 7. LOV I RIBOLOV

RIJEKA – U srijedu 19. listopada, s početkom u 11.00 sati, prigodnom svečanošću, na sajamskim prostorima Dvorane mladosti u Rijeci, otvorit će se 22. međunarodni sjevernojadranski sajam i 7. sajam lova i ribolova.

7. Izložba inovacija “Medicina i ekologija” Međunarodna izložba keramike “2. Triennale vaza za cvijeće” Sajamski prostori Dvorane mladosti Radno vrijeme od 11-19 sati Ulaznica 10 kuna

U srijedu 19. listopada, s početkom u 11.00 sati, prigodnom svečanošću, na sajamskim prostorima Dvorane mladosti u Rijeci, otvorit će se 22. međunarodni sjevernojadranski sajam i 7. sajam lova i ribolova. Priredbe će otvoriti gosp. Herman Sušnik, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva RH. Priredbe koje traju do 23. listopada (nedjelja) održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Grada Rijeke. Sponzor sajmova je Erste Bank Rijeka, medijski pokrovitelji su HRT – Radio Rijeka, Kanal Ri, Ri – TV i Butiga, a tehnički realizator je Riječki sajam Uz prateće izložbe inovacija i keramike, na sajmovima i izložbama bit će prisutno 300 izlagača iz zemlje i inozemstva.

22. Međunarodni sjevernojadranski sajam 22. Međunarodni sjevernojadranski sajam organizira Riječki sajam uz suorganizaciju Odjela gradske uprave za poduzetništvo, te Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke. Na Sjevernojadranskom sajmu učestvuje preko 110 izlagača iz: Češke, Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske s ponudom za uređenje turističko-stambenih i poslovnih objekata. Široki spektar ponude obuhvaća gastro program, opremu za ugostiteljstvo, hotelijerstvo i turizam, aktivni odmor i wellness programe, putovanja, namještaj i unutarnje uređenje, uređaje za grijanje i rashladnu tehniku, cvijeće, financijske institucije i robu široke potrošnje. S obzirom na intenzivne aktivnost na području prometa nekretninama sadržaj sajma je obogaćen ponudom djelatnosti neophodnim u odvijanju prometa nekretnina kao što su agencije za prodaju nekretnina; osiguravateljske kuće, banke, štedionice i oglasnici.

Segment turističke ponude odnosno aktivnog odmora i wellness programa zastupljen je kroz prezentaciju Ri-AK Tours koji će na Sjevernojadranskom sajmu promovirati katalog putovanja Jesen/zima 2005/2006 – “Odmor baš za Vas” i nastupom mađarskog termalnog lječilišta Zalakaros. Pršutana Posedarje, Marituna Zadar, Mirna Rovinj, uz već tradicionalnu ponudu Slavonsko-baranjskog agrara respektabilni su predstavnici gastro ponude. U ponudu turističke opreme uklapaju se i mobilne kuće za opremanje kampova, koja se ovom prigodom mogu nabaviti uz sajamski popust od 15% do 30. listopada. Također ne smijemo zaboraviti opremu za grijanje počev od kotlova za etažno grijanje na struju i plin, raznih vrsta kamina i kaljevih peći do sustava podnog grijanja u kitu (samogradnja).

7. sajam lova i ribolova Priredba se održava uz tradicionalno supokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, te suorganizaciju Hrvatskih šuma Zagreb – Uprave šuma Delnice i Turističke zajednice Grada Rijeke. Organizatori sajma su Primorsko goranska županija – Upravni odjel za gospodarski razvoj, Lovački savez Primorsko goranske županije i Riječki sajam. Polazeći od saznanja da se u zaleđu Rijeke, poglavito u Gorskom kotaru, na Velebitu, Učki i otocima, uključivši jadranske prostore, nalaze iznimna bogatstva divljači i riba, organizatori su kao prvenstveni cilj Sajma lova i ribolova postavili gospodarsku valorizaciju tih, do sada slabo korištenih bogatstava. Svrha je Sajma posebno afirmirati skrb za divljač i riblji fond, kao i napore u održavanju ravnoteže u prirodi, potičući posebno zaštitu okoliša.

Državni zavod za zaštitu prirode U suradnji s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i uz potporu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Državni zavod za zaštitu prirode provodi tri značajna projekta. To su: “Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj”, “Plan upravljanja risom u Hrvatskoj” i “Plan gospodarenja medvjedom u Hrvatskoj”. Planovi se provode u okviru LIFE COEX projekta. U cilju informiranja i educiranja šire javnosti na području gdje obitavaju ove tri velike zvijeri (vuk, ris i medvjed) održavaju se edukativno-informativne izložbe pod nazivom “Dani otvorenih vrata” na kojima se svi zainteresirani posljetitelji a i lovci mogu informirati o planovima upravljanja i gospodarenja velikim zvijerima.

Zlatni i ostali kapitalni trofeji Na izložbenom prostoru Lovačkog saveza Primorsko goranske županije 23 lovačke udruge i društva predstavljaju se s preko 120 najvrijednijih tofeja koji su izlovljeni na području Primorsko goranske županije od 1923. godine do danas. Veliki broj tih trofeja ima međunarodnu verifikaciju dobivenu kroz ocjenjivanje pred eminentnim europskim stručnjacima. Među najvrijednijima su: rogovi srnjaka od 139 točaka iz 2003. godine, rogovi običnog jelena od 217,96 točaka iz 1990. godine, lubanja smeđeg medvjeda od 62,20 točaka iz 2004., krzno smeđeg medvjeda od 488,11 točaka iz 2004. godine (nacionalni prvak) i rogovi divokoze od 106,75 točaka iz 1973. godine. Time se ujedno predstavlja bogatstvo lovina na području Primorsko goranske županije.

Cilj je Sajma, dakle, afirmirati i unaprijediti klasičnu ponudu lova i sportskog ribolova te radikalno zakoračiti u organizaciju specifične turističke ponude, koja će kao osnovicu imati vizualne doživljaje bogatstva faune i flore. Sajam lova i ribolova želimo predstaviti kao idealnu priliku povratka prirodi i zdravom životu, te se tako na svom izložbenom prostoru Nacionalni park Risnjak promovira proizvode (liker i med) od šumskih plodova. U pripreme za Sajam uključio se i veliki broj lovačkih udruga naše županije koji će prikazati raznovrsnost bogatstva faune našeg kraja. Tako će Hrvatske šume kroz Lovačka društva “Tetrijeb” iz Čabra i Delnica predstaviti bogatstvo Čabarskog kraja.

Pedesetipet izlagača će u svojim prostorima predstaviti trofeje i dermopreparate koji svjedoče o bogatstvu naše lovne baze, lovačke udruge prikazati će skrb o divljači. Tu je i ponuda lovačkog i ribolovnog pribora, te ostale opreme za lovce i ribolovce, obuća i odjeća, stručna literatura i suveniri, agencijska ponuda, zatim oprema za lovišta, lovačke čeke i hranilice za divljač. Pored izlagača iz Hrvatske na sajmu će učestvovati izlagači iz Bugarske i Slovenije. Međutim putem zastupnika predstavlja se i oprema iz drugih zemalja. U sklopu sajma bit će predstavljena i dva Nissanova terenca; Pathfinder i X-Trail. Posebna atrakcija za posjetitelje bit će i digitalna streljana na kojoj će zainteresirani posjetiteljimoći isprobati svoju vještinu u gađanju virtualne mete. Diorama koju postavlja Hrvatski lovački muzej predstavlja bogatstvo flore i faune Hrvatske u koju se lijepo uklapa zvučna kulisa glasanja životinja predstavljena na izložbenom prostoru poznatog proizvođača zvuka i slike Suzy. U sklopu 7. međunarodnog sajma lova i ribolova održati će se slijedeće manifestacije: Okrugli stol ”Ekologija u hrvatskim lovištima s osvrtom na početak rješavanja problema u Primorsko – goranskoj županiji” Okrugli stol “Lovno gospodarenje u Hrvatskoj s raspravom o stvaranju uvjeta za suživot s Europom” – Revija lovnih pasmina pasa – 7. Međunarodni sajamski kup u trapu (u gađanju glinenih golubova)

Međunarodna izložba keramike “2. triennale vaza za cvijeće” Sajamski prostor krasi Međunarodna izložba keramike “2. triennale vaza za cvijeće” na kojoj 60 umjetnika iz 16 zemalja predstavlja vaze izrađene od terakote, preko kamenine i rakua do porculana. Autori su iz Argentine, Belgije, Brazila, Kanade, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Iraka, Izraela, Italije, Letonije, Porkorika, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Turske i UNMIK Kosova. Ovo je četvrti put da se na sajamskim prostorima u Rijeci održavaju takve izložbe, prve tri su bile: “Keramičke vaze”, “Keramički tanjuri” i “Trofejni pehari”.

Izložba inovacija iz medicine i ekologije Također, Sjevernojadranski sajam putem 7. izložbe inovacija promovira 27 inovacija 22 autora iz područja medicine, biološki uzgojene hrane i zaštite čovjekove okoline. Inovatori iz 8 županija nude svoja inovativna riješenja i traže partnere za početak proizvodnje i plasman na tržište. Posjetioci će imati prilike vidjeti inovacije koje su na početku svoje afirmacije a isto tako i inovacije koje su već u fazi komerijalizacije i koje su dobile svoje mjesto na domaćem i inozemnom tržištu. Ponuda izložaka je bogata i prezentira interesantna dostignuća u inovativnom radu širom cijele Hrvatske. Na izložbi sudjeluju inovatori iz Bjelovarsko – Bilogorske županije, Istarske županije, Međimurske županije, Primorsko – goranske županije, Sisačko – Moslovačke, Splitsko – Dalmatinske, Zadarske i Zagrebačke županije.

PRATEĆE PRIREDBE 19.10. srijeda 11.00 svečano otvaranje prigodni koncert rogista 11.30Izložba keramike «2. triennale vaza za cvijeće» – izložbeni prostor pav. 4/št. 31 20.10. četvrtak 12.00 Promocija kataloga «Odmor baš za Vas» – zima 2005/06 – RI-AK TOURS izložbeni prostor – pav. 5/št. 63 12.30 Degustacija proizvoda Pršutane Posedarje i Maritune Zadar izložbeni prostor TANKERKOMERC – pav. 5/64

21.10. petak 10.00 okrugli stol EKOLOGIJA U HRVATSKIM LOVIŠTIMA S OSVRTOM NA POČETAK RJEŠAVANJA PROBLEMA U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI uvodničar: dr.sc. Vidoje Vujić Hrvatska čitaonica Trsat 11.00 okrugli stol LOVNO GOSPODARENJE U HRVATSKOJ S RASPRAVOM O STVARANJU UVJETA ZA SUŽIVOT S EUROPOM uvodničar: Igor Budor, dipl.ing. Hrvatska čitaonica Trsat 22.10. subota 10.00 Revija lovnih pasmina pasa Streljana «Vojsko» Kukuljanovo 23.10. nedjelja 10.00 7. međunarodni sajamski kup u trapu (u gađanju glinenih golubova)- početak natjecanja Streljana «Vojsko» Kukuljanovo 15.00 7. međunarodni sajamski kup u trapu (u gađanju glinenih golubova)- svečano proglašenje pobjednika Streljana «Vojsko» Kukuljanovo

PROGRAM SAJMOVA KOJI SE ORTŽAVAJU U RIJECI Trg Viktora Bubnja 2 51000 Rijeka Hrvatska – Croatia tel.: +385(0)51/406-777 fax.:+385(0)51/406-700 info@rijecki-sajam.hr www.rijecki-sajam.hr

]]>