30.000 građevinara, samo jedan licenciran

UPGH: Novi pravilnik o licenciranju je promašen, restriktivan, apsurdan i pogoduje velikim tvrtkama pa podatak ne iznenađuje

U tih godinu dana se od 9931 tvrtke i 12.446 obrta službeno registriranih za graditeljstvo po novom pravilniku licencirala samo jedna! Prvi i jedini je obvezu ispunio splitski Konstruktor, a u postupku je još 30 zahtjeva, potvrdili su iz Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja. Podatci o licenciranim tvrtkama su sramotno poražavajući, složit će se i u resornom ministarstvu i u Udruzi poslodavaca graditeljstva Hrvatske (UPGH).

Pogotovo ako se na broj od 22. 377 aktivnih tvrtki i obrta doda podatak od još sedam tisuća neaktivnih. No tumačenje razloga zbog kojih je u Hrvatskoj samo jedna licencirana tvrtka za graditeljstvo dijametralno su suprotni. Iz ministarstva se neslužbeno može čuti kako je već opće poznato da naši građani i tvrtke sve rade u posljednji tren, a kako je za licenciranje još rok od šest mjeseci, očekuju da će se tvrtke dalje bolje pripremiti za licenciranje i da će broj onih sa suglasnošću ministarstva samo rasti.

U UPGH jednu licenciranu tvrtku smatraju kao dokaz potupne promašenosti pravilnika koji nije uvažio sugestije poslodavaca o njegovoj neprimjerenoj restriktivnosti i neprimjenjivosti u praksi. Podsjetimo, propisom čiji puni naziv je \”Pravilnik o uvjetima i mjerilima za davanje suglasnosti za započinjanje obavljanja djelatnosi građenja\” određuje se minimalni broj stručno osposobljenih osoba i broj zaposlenih za izvođenje radova različite tehnološke složenosti.

Tehnološka složenost je podijeljena u četiri glavne skupine, te je dodatno propisan broj zaposlenih radnika za pojedinačne radove. U prvu skupinu spadaju osobito zahtjevne građevine, poput autocesta, podzemnih željeznica, aerodroma i hidrocentrala, a tvrtka za građenje takvih objekata treba najmanje 500 radnika.

U drugoj skupini su zahtjevne građevine poput nebodera, stambenih kompleksa, stadiona, školskih zgrada – minimalni broj radnika je 300. U trećoj i četvrtoj skupini su pojedinačni stambeni objekti, zavisno od njihove složenosti, treba od 40 do 120 radnika, dok je za pojedinačne radove minimalni broj zaposlenih 10. Za izvođenje građevina ispod 400 metara četvornih ne treba suglasnost.

Više o ovome na Poslovni.hr

]]>