300.000 kuna za održavanje fontana!

OSIJEK – Za održavanje fontana u Osijeku 2006. godine u proračunu je osigurano 300.000 kuna, dok je lani za fontane potrošeno 600.000 kuna. Damir Feher, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo i promet, kaže da je 2005. za održavanje fontana utrošeno 200.000 kuna, a izgrađene su i dvije nove.

“Unikom za Grad održava sedam fontana, a za fontanu na Trgu A. Starčevića zadužen je osječki Vodovod, dok trg ne dobije uporabnu dozvolu”, kaže Feher najavljujući kako će plutajuća fontana ponovno biti postavljena, budući da je Poglavarstvo zaključilo neka počne ishođenje dozvola. Plutajući je vodoskok lani, uoči lokalnih izbora, stajao uz vrh lukobrana na Dravi, a sada je uskladišten. Hrvoje Vidaković, djelatnik u Unikomu zadužen za održavanje fontana, u svezi s postavljanjem plutajuće fontane, kaže kako se mora voditi računa o plovnom putu i udaljenosti od pješačkog mosta: “U tijeku je ishođenje potrebnih suglasnosti i uvjeta za postavljanje, primjerice od HEP-a i Hrvatskih voda, dok je Lučka kapetanija usmeno dala suglasnost da fontana bude uz desnu obalu Drave nizvodno 50 do 100 metara od pješčkog mosta”. Što se tiče održavanja, čim se steknu povoljni temperaturni uvjeti i ne bude smrzavanja, “maslačak” u obliku kugle sa svjećicama na kružnom toku u Vinkovačkoj ulici bit će demontiran, fontana skraćena i očišćena prije puštanja u rad.

Za sada je u zimskom snu “najmlađa” fontana-potok u Lučkom prilazu, čekajući toplije vrijeme kada će prije puštanja vode, na kompenzacijski bazen biti stavljene zaštitne rešetke jer bazen bude pun lišća, odbačenih papirića i smeća. Fontane na Trgu baruna Trenka i četvrtasta u Parku kralja Držislava održavaju se bez problema, međutim, ima ideja da strojni elementi iz fontane budu premješteni u cvjetne rundele kod Spomenika domobranu, dok bi u fontanu stavili više manjih mlaznica s jačim vodenim efektom. Okrugla fontana dar Pečuha Osijeku u Parku kralja P. Krešimira IV. do proljeća će “spavati” zaštićena pod drvenim daskama, kada će temeljito biti očišćena. Vidaković kaže kako godišnje iz fontane izbaci kubik šljunka! U Divaltovoj ulici na kružnom toku fontana radi tijekom zime, ali pregorjela žarulja na jednom reflektoru ne radi i ovih će dana biti zamijenjena. A fontana na Đakovštini “ne spava” i naručeni filtri u boji za reflektore bit će uskoro postavljeni te će nova-stara fontana zasjati u višebojnom osvjetljenju. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: Gals Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>