750.000 ugovora o stambenoj štednji

ZAGREB – Četiri stambene štedionice, koliko ih ima u Hrvatskoj, lanjsku su poslovnu godinu završile s 750.828 ugovora o stambenoj štednji. Prva dva mjesta dijele Prva stambena štedionica i Raiffeisen stambena štedionica, pri čemu je jedna na prvome mjestu prema broju ugovora, a druga prema broju odobrenih kredita.

Tako je Prva stambena štedionica imala potkraj prošle godine oko 260.000 sklopljenih ugovora s ukupnim depozitima od 2,1 milijardu kuna, a njen »konkurent« Raiffeisen stambena štedionica bilježi, pak, 257.151 ugovor i oko dvije milijarde kuna depozita. Slijede ih Wüstenrot stambena štedionica koja je krajem 2005. imala sklopljenih 146.810 ugovora i 783,46 milijuna kuna depozita, dok je PBZ stambena štedionica završila godinu sa 86.916 ugovora, te 638,14 milijuna kuna štednih depozita. Kad je riječ o odobrenim kreditima, tu je uvjerljivo na prvom mjestu Raiffeisen stambena štedionica koja je do kraja 2005. odobrila ukupno 6444 stambena kredita u vrijednosti od gotovo 60 milijuna eura. Samo tijekom prošle godine ona je odobrila 2222 zajma »teških« više od 23,9 milijuna eura. U prva dva ovogodišnja mjeseca ta je štedionica odobrila 450 kredita u iznosu većem od 6,1 milijun eura. Što se tiče međufinanciranja, odnosno mogućnosti dobivanja kredita prije isteka od dvije godine i koji je lani dodatno povećao interes za stambenu štednju, u toj je štedionici lani odobreno 155 kredita, a tijekom siječnja i veljače 158.

Prva stambena štedionica do kraja prošle godine ukupno je odobrila 3339 zajmova u visini od 26 milijuna eura, od čega lani 1066 zajmova ukupne vrijednosti 10,7 milijuna eura. Valja napomenuti da je ta štedionica sa međufinanciranjem započela tek lanjskog studenoga, ali već u prva dva mjeseca 2006. odobreno ih je preko stotinu u vrijednosti od gotovo dva milijuna eura. Uz to ove je godine, točnije do kraja veljače odobreno 208 redovnih zajmova »teških« ukupno 1,8 milijuna eura. Wüstenrot stambena štedionica je lani je odobrila 399 kredita vrijednih ukupno 81 milijuna kuna. Što se tiče kredita za međufinanciranje, u toj su štedionici počeli s njihovim odobravanjem četrdesetak dana prije Nove godine, a u tom razdoblju odobreno ih je u vrijednosti većoj od 28 milijuna kuna. Tijekom ovogodišnjeg siječnja isplaćena su 33 takva zajma u iznosu od 11,2 milijuna kuna. Što se tiče PBZ stambene štedionice ona je počela s radom tek prije 2,5 godine odobrila je dosad pedesetak zajmova, ali nam nisu odgovorili o kojem je iznosu riječ. Ta štedionica jedina još nije započela s međufinanciranjem, ali, kažu, da su pripreme u tijeku. Podsjetimo, PBZ stambena štedionica, umjesto međufinanciranja, ponudila je svojim klijentima, ali i onima koji će to tek postati potrošačke kredite bez kamata i naknada, procjenjujući da će te zajmove koristiti tri do četiri tisuće klijenata godišnje. Vesna Antonić Izvor: www.vjesnik.hr

]]>