Adekvatno odzračivanje štedi energiju

Najbolje je češće tijekom dana otvarati prozore na samo nekoliko minuta. To ne samo da štedi energiju, već sprečava i evtl. pojavu plijesni i gljivica, jer je vanjski zrak često suhlji od onog u prostoriji. Isto tako prostori za stanovanje se ovlaže usljed kuhanja i tuširanja, a ta vlaga se svakako mora eliminirati. Moderni, nepropusni prozori ne omogućavaju prirodnu izmjenu zraka preko propusnih fuga.

Izbjegavajte konstantno zakrenuti položaj prozora. Tako se zrak iz prostorije sporije miješa, toplina – pa tako i energija – se prekomjerno gube. Alternativu za stalno otvaranje i zatvaranje prozora nude uređaji za kontrolirano odzračivanje stana(sa i bez obnove topline). Na taj način se postiže automatska izmjena zraka, količina zraka se može prilagoditi u ovisnosti o vlažnosti i temperaturi.

Prozor otvori se!

Korisna vrijednost jednog prozora određena je načinom otvaranja. Prozori sa zakretnim krilima omogućuju, ukoliko je prozor otvoren, prodor kiše. Preklopni prozori (dole fiksirani) te preklopni prozori(gore fiksirani) mogu se čistiti samo s vanjske strane. Najčešće se koriste prozori sa zakretnim krilima, mogu se zakretati oko okomite osi ili oko vodoravne osi. Upušteni prozori se mogu upuštati u okno montirano na tlu. Prozorska vrata također mogu biti zakretna, preklopna, zakretno-podizna vrata ili klizna vrata.

Osim estetskih kriterija prozori moraju zadovoljiti i visoke standarde kvalitete. Prozorski materijal i prozorske površine moraju prkositi utjecajima vremena i okoliša, moraju biti dugog vijeka, lagani za rukovanje i za održavanje. Iskaznica visoke kvalitete prozora je RAL-oznaka , povezana s najstrožom kontrolom Instituta za prozorsku tehniku u Rosenheimu.

Birati možete između: aluminijskih prozora, aluminijsko-drvenih prozora, drvenih prozora, drveno-plastičnih prozora, drveno-bakarnih prozora, plastičnih prozora, aluminijsko-plastičnih prozora kao i betonskih prozora za specijalne namjene, čeličnih prozora i prozora od plemenitih čelika.

Aluminijski prozori

Izrađeni od pretežito fazno prešanih profila slitine aluminija AlMgSi0,5 vrlo male specifične težine i s izrazito dobrim vrijednostima čvrstoće. Termički razdvojeni profili osiguravaju dobru toplinsku izolaciju i sprečavaju orošavanje prozorskih okvira. Aluminijski prozori su dugovječni, postojani na utjecaj atmosferilija i lako se održavaju. Na tržištu se nude u različitim bojama, s anodiziranim zaštititnim premazom laka protiv nagorjevanja.

Aluminijski prozori se tvornički isporučuju s premazom laka koji se lako skida, te štiti površinu prozora do završetka građevinskih radova. Prethodno ugrađeni okovi prozora omogućuju instaliranje prozora nakon završetka prljavih građevinskih radova.

Pažnja:

Aluminij u nekim slučajevima ne smije doći direktno ili indirektno u doticaj s nekim drugim metalima npr. preko kišnice koja curi preko bakrenog krovnog žlijeba.

Aluminijsko-drveni prozori

Povezuju svojstva dobre toplinske izolacije drveta i svojstva postojanosti aluminija na atmosferilije. Drveni profili su sigurno zaštićeni vanjskim aluminijskim omotačem- anodiziranim, sa zaštitnim premazom boje. Prednosti: dugovječnost, dobra toplinska izolacija, vanjska površina postojana na atmosferilije , koja se lako održava, mnogostruke mogućnosti oblikovanja.

Aluminijske konstrukcije

Za vrtove, staklene fasade i krovove, izrazito postojane na koroziju. Aluminij je lagani materijal i može postići velike raspone. Površina se anodizira, zaštićuje lakom ili plastikom. Aluminijski profili se zastakljuju bez kita. Postoje termoizolacijski pjenušavi i termički razdvojeni profili ,čime se izbjegava formiranje kondezata na unutarnjoj strani.

Aluminijsko-plastični prozori

S profilima od plastike iznutra i aluminijskim profilima izvana. Tretiranje površine u RAL i NCS-tonovima boja, dekor od drvenog praha, anodiziranje i premazi specijalnim bojama mogući.

]]>