Ako Pejčić ne odstupi, radnici Elke silom će zauzeti tvrtku

ZAGREB – „ Radnici Elka kabela silom će zauzeti tvrtku ako s dužnosti predsjednika Uprave ne odstupi Marijan Pejčić, koji je želi prodati“, zaprijetio je Ivo Marijanović, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikalci su na Pajčićev račun iznijeli niz optužbi, od nelegalne odluke Trgovačkog suda o njegovu reimenovanju na čelo tvrtke do namjere otpuštanja radnika te rasprodaje strojeva i imovine. Sinadikalce je podržao i prije dva tjedna imenovani, pa naknadno smijenjeni direktor Elke Vladimir Musulin. Protiv Pejčićeve namjere da proda zemljište i tvornicu preseli izvan Zagreba, koja je i izazvala buru u kompaniji, ustali su navodno i ostali suvlasnici kompanije. Sukob na liniji Pejčić-Musulin, dvojice suvlasnika, nastao je zbog planova modernizacije kompanije, za što bi u sljedeće tri godine trebalo izdvojiti od pet do sedam milijuna eura. Planirana je i akvizicija kompanije iz jugoistočne Europe, što bi Elki omogućilo da postane najveća regionalna tvornica kabela. Za to je trebalo „naći“ dodatnih 25 milijuna eura. Suvlasnici predvođeni Musulinom nisu se složili s Pejčićevim prijedlogom da se tvornica preseli u okolicu Zagreba, a zemljište proda i tako dođe do potrebna novca.

NO se priklonio većini i na čelo tvrtke imenovao Musulina, člana Uprave i komercijalnog direktora. No, kako Pejčić ima najveći postotak dionica (31,5%) u tvrtki EPM usluge d.o.o., čija skupština prema zakonu imenuje NO Elke, bivši direktor ubrzo je uzvratio udarac. Musulin je smijenjen, a na čelo kompanije ponovno je zasjeo Pejčić. Osim njega, dioničari tvrtke su pet Elkinih menadžera među kojima je i smijenjeni Musulin sa 7-postotnim vlasničkim udjelom. Menadžeri imaju 51 posto dionica EPM-a, a ostatak komapnije Skab i Cotra, Elkini poslovni partneri. Prema riječima sindikalca Marijanovića, svi se oni nalaze na istoj strani i odlučni su srušiti Pejčića s čelnog mjesta kompanije. (Damir Grund, business.hr)

]]>