Amerikanci bi u Split uložili milijune dolara!

SPLIT – Američki investitori žele ulagati u Hrvatsku, oni su spremni, ali Hrvatska im mora za to što prije stvoriti uvjete, jer oni ne mogu beskonačno čekati.

Prije dva mjeseca došao mi je jedan ozbiljni američki investitor, koji je izrazio spremnost da na ovom području investira 400 milijuna dolara! Američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank kazao je to tijekom jučerašnjeg primanja kod splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera i njegovih suradnika, dožupana Anđelke Vuko i Luke Brčića, te člana Poglavarstva dr. Ante Nosića. Župan Sanader informirao je veleposlanika Franka, na njegovo traženje, o projektima za razvoj gospodarstva i mogućnostima američkih ulaganja na području županije. Župan je naglasio kako je njegovoj ekipi gospodarstvo prioritet, te ukazao na značaj gradnje radnih zona uz autocestu i projekte za turistički razvoj, poput gradnje terena za golf, za što postoji interes američkih investitora. Županija nastavlja suradnju s USAID-om, agencijom američke vlade za investiranje i razvoj, s kojom priprema elaborat koji će dati konkretne odgovore kako privući strane investitore.

Impresioniran sam vašim razvojnim planovima, a posebno suradnjom s Gradom Splitom kroz zajedničku Razvojnu agenciju. Ciljevi su dobri, imate visokokvalitetne ljude, atraktivne lokacije, ali svjesni ste da nemate infrastrukturu i dobro je što radite na tome da je izgradite — kazao je Frank. Američki veleposlanik je rekao kako je u Splitu prvi put bio prije 30 godina, te da je Split i danas zadržao značaj najvažnijeg grada na ovom području i danas ima velike potencijale. Američkoga veleposlanika, u čijoj je pratnji bio viši savjetnik za lokalnu samoupravu Tom Rogers, u Banovini su primili predsjednik Gradskog vijeća Splita Željko Jerkov i zamjenik gradonačelnika Božidar Čapalija, koji su ga upoznali s gradskim razvojnim projektima. Dogradonačelnik Čapalija poručio je kako će Split nastojati intenzivirati kontakte s američkim gradom prijateljem Los Angelesom, pri čemu će se prioritet dati gospodarskoj suradnji. Ralph Frank upisao se na kraju posjeta u knjigu zaslužnih, otvorenu u povodu 1700. obljetnice grada Splita. Igor CAKTAŠ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>