Amerikanci će kupovati nekretnine u Istri

HRVATSKA – Sudeći po pisanju ovotjednog izdanja magazina Business Week, trosobne vile po prosječnoj cijeni od 310 tisuća dolara i nove stanove po samo 50 tisuća dolara u Istri kupovat će bogati američki umirovljenici.

Business Weeku, predstavljena kao hrvatska verzija talijanske pokrajine Toskane, sat vremena od Trsta i tri sata od Zagreba, Istra je opisana kao puna povijesnih znamenitosti, sa živopisnom kulturnom ponudom i predivnom obalom punom atraktivnih kamenitih plaža. Jedna od značajnih prednosti Istre, kao i Slovenije, u tekstu također spomenute kao neotkrivene atraktivne destinacije, nešto je niža cijena nekretnina, u usporedbi s mnogo razvikanijom Italijom i Francuskom, koje su već godinama primamljive sredine za dobrostojeće američke “penšjunate”. Spora birokracija Kako cijena za bogate strance nije zapreka kupnji, to je definitivno spora hrvatska birokracija. Kako piše Business Week, da bi u Hrvatskoj kupio nekretninu, stranac mora od šest mjeseci do godine dana čekati na dozvolu vladinih tijela, ali i tome ima lijeka. Kako bi se zaobišlo dug, zamoran i iritantan proces čekanja na dozvolu, dovoljno je osnovati tvrtku u Hrvatskoj i putem te tvrtke kupiti nekretninu. Za osnivanje tvrtke, prema Business Weeku, dovoljno je oko tisuću dolara. Dodatni problem mogu biti i čisti vlasnički odnosi, što se objašnjava burnom poviješću Istre pa je moguće očekivati zahtjeve za odštetu, koje je najlakše izbjeći unajmljivanjem domaćeg odvjetnika koji govori engleski. Američka ambasada u Zagrebu daje reference za odvjetnike koji pomažu u kupnji nekretnina. I dok je atraktivnost Istre kao destinacije za ugodno “zlatno doba” neupitna, cijene vila i stanova objavljene u Business Weeku ne slažu se sa stvarnim stanjem na terenu. Prema istraživanju oglasnika InfoNekretnine, cijene stanova za američke kupce koji vole prostranost daleko su više od onih navedenih u Business Weeku.

U InfoNekretninama su kao tri grada reprezentativna za ponudu Istre uzeti Rovinj, kao daleko najatraktivnija turistička lokacija, Pula kao poslovno-industrijski grad i Buzet kao grad iz središnje Istre, koja nije ništa manje turistički atraktivna. Prosječna cijena stana u Rovinju iznosi 145 tisuća eura, uz cijenu kvadratnog metra stana od čak 2435 eura na godišnjoj razini, što Rovinj svrstava u sam cjenovni vrh hrvatskog tržišta nekretnina. U Puli je cijena prosječnog stana oko 77 tisuća eura, uz prosječnu cijenu kvadratnog metra od 1105 eura. Najpovoljniji je Buzet s prosječnom cijenom stana od 61.200 eura, odnosno 720 eura po kvadratnom metru. Prema Business Weeku, cijena kvadratnog metra stana iznosila bi oko 666 eura, gotovo 30 posto manje od najjeftinijih stanova prema InfoNekretninama. Apartmani su u Istri dobrim dijelom namijenjeni domaćim kupcima, koji ih kupuju po prosječnoj cijeni kvadratnog metra od oko 1480 eura. Kako pišu InfoNekretnine, ponuda je smanjena upravo zbog manjeg interesa stranih kupaca, koji su više zainteresirani za istarske kamene kuće, koje strani kupci kupuju kako bi ih adaptirali u vile. Prema Business Weeku, prosječna je cijena trosobne vile oko 310 tisuća dolara ili nešto manje od 250 tisuća eura. InfoNekretnine za potencijalne kupce imaju dobre vijesti, cijene su niže od onih u Business Weeku. Kako bi došli do točnih podataka o cijenama, u InfoNekretninama su istarske kamene kuće odlučili kategorizirati na adaptirane i neadaptirane kamene kuće, pri čemu su došli do iznenađujućeg otkrića. Adaptirana istarska kamena kuća je čak 165 posto skuplja od neadaptirane.

Cijene i dalje rastu Prosječna je veličina stambene površine neadaptirane kuće 111 m2, uz prosječnu cijenu od 49 tisuća eura, iz čega proizlazi da kvadratni metar takve kuće stoji u prosjeku 442 eura. S druge strane, četvorni metar adaptirane kuće stoji 1168 eura, a prosječna je stambena površina kuće 158 kvadratnih metara. Prosječno, takva kuća stoji 185 tisuća eura ili gotovo 230 tisuća dolara. Dok je većini građana Hrvatske kupnja atraktivne nekretnine nedostižna, neki se boje invazije stranih kupaca nekretnina koji bi zauvijek promijenili izgled obale. Istini za volju, oni su skloniji adaptaciji građevina u skladu s preporukama konzervatora nego što su tome skloni domaći vlasnici. Unatoč manjoj potražnji izazvanoj upravo viskim cijenama, cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu, a rast bi se trebao nastaviti barem do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Preuzeto sa www.poslovni.hr

]]>