Anto Đapić: Ne damo da “rupu” prodaju u bescjenje

OSIJEK – Država, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju, prodaje “rupu” kod Hotela Osijek, s početnom cijenom od 17 milijuna kuna!

Ta je vijest poput bombe jučer odjeknula hodnicima Kuhačeve 9, čija je nova uprava, kako sam gradonačelnik Anto Đapić priznaje, ostala iznenađena problemom koji je nastao oko toga zemljišta. – Za to zemljište nije jasno riješeno pitanje vlasništva, no u svim našim planovima, od GUP-a nadalje, taj je dio grada predviđen za urbanu zonu na koju smo računali. Stoga sam promptno reagirao te već danas (jučer, nap.a) poslao dopis premijeru Sanaderu i direktoru HFP-u Damir Ostoviću da se natječaj obustavi do moga razgovora s premijerom. Nadam se da ću ga sresti već na utrci lađa u dolini Neretve, te da ćemo imati priliku već ondje porazgovarati. Planiram, međutim, jedan dulji razgovor o odnosu Vlade i Osijeka.

Nije ovo jedino zemljište o kojemu trebamo razgovarati. Dapače, teškoće smo očekivali oko nekih drugih lokacija – kazao nam je jučer osječki gradonačelnik, koji je, inače, ovaj tjedan na godišnjem odmoru. Đapić dodaje kako, nakon pokazane dobre volje oko pitanja komaraca, ne očekuje da će biti problema sa strane premijera. Posebno se osvrno na “bescjenje” po kojemu se prodaje osječka gradska zemlja. – Tijekom bivše vlasti zemlja se bagatelizirala, koja se poslije preprodavala. To nije realna cijena, a Grad je za mali novac već prodao slične lokacije. Sve ćemo još morati dobro analizirati, a zaključke ću ostaviti za najavljenu konfereciju za medije nakon sto dana upravljanja gradom – poručuje Đapić. Gradonačelnik još poručuje kako će se boriti da sporno zemljište (popularna “rupa”) sto posto pripadne Gradu, to više što se Grad već godinama ponaša kao da je zemljište – gradsko. Ako nije, kako ga je Grad mogao dati u koncesiju trećoj osobi, koja na njemu naplaćuje parkiralište? Zemlja je, dakle, državna, dodjeljuje ju Grad, a novac uzima privatnik?!

– Uistinu nije potpuno jasno čije je to zemljište, navodno je dio gradski, dio državni, a dio je vlasništvo Pivovare. Premda iznenadna, možda je dobro da se to pitanje otvorilo, da raščistimo taj problem, no, ponavljam, mi ćemo sve učiniti da “rupa” bude sto posto gradska – kaže Đapić. Natječaj za prodaju toga zamljišta, prema neslužbenim informacijama, potaknulo je pismo namjere osječkog poduzetnika Ivana Šapine, čija je tvrtka “Panteon” d.o.o. u drugom dijelu “rupe” započela izgradnju “Esseker centra”. Đapić nam je potvrdio da je “bilo nekakvih špekulacija”, no i da nema dokaza. Šapina, međutim, takvu informaciju demantira. – Nisam poslao pismo namjere. Na godišnjem sam odmoru, pa ne znam o čemu se radi, niti me zanima to zemljište – kazao nam je Šapina.

Inače, govoreći o “Panteonu” i “Esseker centru”, Đapić je kazao kako će Grad dobro proučiti je li taj ugovor bio društveno koristan. Dapače, dodao je kako su već obavljeni neki razgovori s tom tvrtkom da se Grad isplati iz toga projekta. Đapić kaže kako je nova gradska uprava našla više nepovoljnih ugovora. “Sad moramo popravljati štetu”, zaključuje Đapić. Inače, kontaktirali smo jučer i HFP. Damir Ostović, predsjednik HFP-a, bio je na sastanku, dok nam je Ivan Kovačev iz Sektora nekretnina poručio kako nema nikakvih saznanja ni o natječaju ni o Đapićevu dopisu. Autor: MarioMIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr