APO uklanja lužine u Obrovcu

ZADAR – Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva potpisalo je ugovor s tvrtkom APO iz Zagreba o izradi tehnološkog rješenja za sanaciju lužnatih bazena bivše tvornice gline Jadral na Bravaru kod Obrovca.

Potvrdio je to državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski, dodajući kako se cjelovito tehnološko rješenje može očekivati do konca godine, nakon čega će ministarstvo raspisati natječaj za realizaciju sanacije koja bi mogla početi početkom iduće godine. Tek nakon izrade cjelovitog tehnološkog rješenja, znat ćemo kako će točno sanacija izgledati, koliko će trajati i koštati. Do tada je preuranjeno govoriti o detaljima projekta — kazao je Ružinski. Nakon što je na prethodnom natječaju bila izabrana tvrtka APO, uslijedile su žalbe drugih ponuditelja koji su se natjecateli sa svojim projektima sanacije prirodnih zagađivača propale obrovačke tvornice. Ministarstvo je tada vratilo natječaj na početak te ponovno provelo izbor na kojemu je opet ponuda APO-a bila najbolja.

Bilo je zanimljivih projekata, ali mnogi su bili nerealni. Povjerenstvo je izabralo ponudu koja je najrealnija za izvedbu. Tvrtka APO specijalizirana je za uklanjanje opasnih otpada, imaju iskustvo i stručnjake i izabrani su kao najpovoljniji za obavljanje toga posla. Mislim da sada više nema mjesta polemikama i razmišljanjima o tome tko je najpovoljniji, već se možemo usredotočiti na posao koji je pred nama — dodao je Ružinski zaključivši kako APO ima u pripremi nekoliko varijanti projekta sanacije od kojih sada treba izabrati najpovoljniji. M. KALAJŽIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>